Sunday, March 23, 2008

Those were the days..Jag gillar verkligen mitt jobb, där jag varje dag träffar nya och intressanta människor. I förra veckan lärde jag känna tre fd. Spiesguider, pionjärer inom charterturismen. Gissa om de hade saker att berätta.... Sällskapsresan verkade ganska blek i jämförelse.

Simon Spies började med solresor 1956, dâ han tog ner sin första grupp danskar med tâg frân Köpenhamn till Barcelona, och sedan vidare med färja till Mallorca. Plötsligt kunde helt vanliga medborgare, (som förr kanske semestrat i husvagn eller i familjens sommarstuga) bo en vecka vid Medelhavet, pâ hotell med pool och vara med om bâde grisfest och âsnesafari.

De unga guiderna fick lära sig att vara flexibla, självständiga och kunna hitta lösningar pâ allt. Om man ringde till kontoret och bad om hjälp när man fick problem var man en dâlig guide! De fick ibland hämta gäster i arresten efter att de hade varit offentligt berusade eller kommit pâ idén att kivas med La Guardia Civil. De kunde bli strandsatta i Marocko med gäster som trillat av kameler eller slängda i vattnet frân utflyktsbâtar av glada gäster. Men guiderna var överens om att de hade lika roligt som gästerna. Allt var nytt och spännande och folk var inte lika krävande dâ som nu. En âsnesafari kunde bestâ av tre busslaster turister, en tandlös spanjor, EN sömnig âsna och tvâ kaggar rom. Under den stekande augustisolen.

-Det hade aldrig gâtt idag, flinade en av guiderna.

Nu, snart 40 âr senare har alla bra jobb och är rörande överens om att de inte ângrar den tiden. Den blev deras bästa universitet. De lärde sig att "allt fixar sig, bara man vill".

Jag blev nästan lite avundsjuk pâ dem, som kom ner till Solkusten pâ 60-talet. En glad och okomplicerad tid, som nu är spârlöst försvunnen.

10 comments:

la linda said...

ja tiderna förändras...och vad det gäller charterturism så är det ett fenomen som heter duga. visst har jag själv åkt på charter (vem har som svensk inte gjort det..?) men jag jobbade också med turister under en period och visst får man vara med om och se både det ena och det andra. man lär sig mycket om sig själv och den man vill vara (och framför allt om den man inte vill vara), man åker aldrig mer på charter, man ångrar inget emn skulle aldrig göra om... så det är klart, allting har ändrats, mn på många sätt står nog saken och stampar på samma ruta ett som för god-knows-how-many-years ago. kram.

Anna Malaga said...

Ja, jag jobbade ocksâ med turismen i början...och sen har jag ju själv varit turist ;-)
Men pâ 60-talet tror jag att det var en annan stämning. Turismen var sâ ny, och spanjorerna ganska fascinerade av fenomenet. Reseledare var ett spännande och glamoröst yrke, om än väldigt dâligt betalt.

Anonymous said...

Hej,

Här är jag igen - en avhandling mindre och väntandes på att disputera i april.

Låter jättespännande med att intervjua pionjär-charterreserguider. Jag hade ju tänkt skriva mitt nästa forskningsarbete om massturism ur jämförande perspektiv, Sverige och Tyskland, för att försöka undersöka europeiska relationer genom relationer mellan turister och bofasta.

Var och hur hittar man egentligen tidiga charterreseguider att intervjua? Finns det någon möjlighet att få se intervju-manuskripten?

Har du någonstans där jag kan PMa eller maila dig om det möjligen?

Anna Malaga said...

Annika - Du kan maila mig pâ benicamp@telefonica.net

Thérèse said...

Det hade varit jättekul att komma till Costa del Sol före massturismen. Måste vara som ett helt annat land idag. Läste förresten någonstans att en del av dom första svenska chaterturisterna tog med matkonserver och spritkök. För äta den spanska maten vågade man inte.

Anonymous said...

Har aldrig åkt Charter. Fortfarande tar t ex NL:are med sig egen mat till t ex Frankrike. Det finns camping platser där de inte är välkomna eftersom de t om har med sig egen potatis. Inte för att de inte vågar äta fransk mat, utan för att den anses som för dyr!!!

Anonymous said...

Apropå att inte ha annonser på sin blogg: den här har du på din Statcounter:

Mujeres buscan hombres
aquí en el chat, sin registros ¡Iniciar gratuitamente!
www.sms-contactos.es

Den är ju käck ...

Petra

Anna Malaga said...

Therese - Ja, det hade varit kul. Costa del Sol är nâgot helt annorlunda idag, även de bofasta spanjorerna.
Haha, ja de tog kanske mat med sig... men guiderna berättade att grisfesterna var otroligt populära. Mest för att man fick dricka sâ mycket vin man ville.

Karla - Oj, har du aldrig âkt charter?? Inte ens pâ skolresa?
Fast pâ "min" tid var det värre att t.ex. bârluffa i Grekland. Man kunde komma till ställen med fulla femtonâringar pâ stranden mitt pâ dagen.

Petra - ja, har man inget bättre för sig kan man ju gâ in pâ min besöksräknare, och de har ju reklam pâ sin hemsida.
Sen har jag min blogg pâ Bloggtoppen, och om du gâr in där har de ocksâ reklam pâ listorna.
En del av bloggarna pâ min länklista har ocksâ reklam pâ sina bloggar.

KARLAVAGNEN said...

nej inte ens på skolresa..

Bårluffa låter allvarligt - hade du ingen internationell sjukförsäkring då eller. Eller var det någon typ av SPA? :-P

nina said...

Haha, bårluffa låter ju jättepraktiskt om man är en full femtonåring som behöver transport mellan stranden och krogen...