Tuesday, March 04, 2008

Redig mat


Jag mâste säga att jag är ganska nöjd med sonens skolmatsal.

Det är tre rätter varje dag. Förrätten kan bestâ av spaghetti och köttfärssâs och efter det kan de fâ kycklingbröst med sallad och flan till efterätt. Eller linssoppa till förätt, stekt fisk och potatisgratäng som huvudrätt och frukt efter det. Idag har de ätit kött- och grönssakssoppa med kikärtor till förrätt, panerad fisk med sallad och majonäs och yoghurt.

Matsalen kostar 1000 kr i mânaden och inga föräldrar gnäller över kostnaden. Statliga skolor har lite lägre kostnader och lâginkomstagare fâr rabatt pâ priset.

14 comments:

Pumita said...

Den matsedeln skulle jag inte heller klaga på! Däremot tycker jag inte att man ska peka ut låginkomsttagare, iaf inte i statliga skolor. Där borde inte maten kosta något utan finansieras med skattemedel.

Anna Malaga said...

Pumita - fast här är det sâ att mânga barn äter hemma, sâ skolmatsalen blir ett "extra" och dâ tycker jag att man kan betala för den. Maten vi äter hemma betalar vi ju för.
Lâginkomsstagarna blir inte direkt utpekade, de fâr ansöka om rabatt. Här är alla sâdana förmâner BARA för dem som behöver det, och det tycker jag är ganska bra.

Krokofanten said...

Jäklar, jag skulle gärna ha sådan lunch varje dag... För mig kan det bli på sin höjd en sallad för 8€ om dagen... 20 dagar i månaden...
C'est pas juste... :o(

Pumita said...

Så det är inte så många som äter i skolan då? Eller äter bara ibland?

Maten är ju inte gratis här heller bara för att man inte betalar en avgift för den men jag tycker att sånt ska gå via skatterna.

Anna Malaga said...

Krokofanten - oj, det var dyrt! Var är det?

Pumita - Nej, alla äter inte i skolan och det är minst tvâ timmars matrast, sâ hela uppläggningen är annorlunda.

Thérèse said...

Jag och mina barn var också väldigt nöjda med den spanska skolmaten. Men dom hade bara en timmes lunchrast och jag tror alla åt på skolan. Vi betalade också cirka 1000 kronor i månaden. Matsedeln såg precis ut som din sons och på baksidan fanns förslag på vad man kunde servera för middag hemma för att barnen skulle få i sig allt dom behövde. Även uppgifter om mängden fett , protein och kolhydrater samt kaloriinnehåll fanns med på matsedeln. Fast mina barn är väldigt nöjda med maten på sina svenska skolor som dom går i nu också och den kostar inget.Eller via skatten betalar man ju så klart men man får inte en räkning hem varje månad

DeepBlueSea said...

Här i Australien tar barnen med sig mat hemifrån. Typiskt är en smörgås som man packar upp till lunch, plus typ en frukt och en påse chips till rasten.
Fast på några skolor har McDonalds öppnat små kiosker. Gissa om det är populärt hos barnen!

Unknown said...

Jag betalar 5.30 euros/barn för liknande matsedel; förrätt, varmrätt, ost och efterätt. Helt klart värt pengarna. Dâ behöver jag inte stâlla mig och laga trerätters pâ kvällen.

Dina said...

Vilken schysst lunch!!

Här har man fyra alternativ per dag - det brukar vara en västerlänsk rätt, en asiatisk och en vegetarisk/nudelsoppa/, eller så kan de välja att ta med sig matlåda hemifrån. Mellanmål serveras också på skolan, men de är inte några höjdare tyvärr, oftast muffins eller popcorn eller nåt liknande (vilket alla föräldrar här utom norska och svenska tycker är helt ok;-) ) Man betalar för maten och kostnaden är 5 ringgit per måltid (10 SEK) och 3 ringgit för mellanmålet (6 SEK). Så äter man alltid i skolan då blir det ca 500 kr/månad.

I Sverige är det väl för väl att skolmaten är gratis i grundskolan, med tanke på så mycket skatt man betalar, nåt ska man väl få tillbaks ;-)

Gratis skolmat verkar vara en ovanlig förmån tycker jag när jag har pratat med folk här. I de flesta länder verkar det som att man antingen betalar för skolmaten eller har matlåda.

Problemet är att även om man har ett system där bara en viss grupp får rabatt så kommer kostnaden för staten förmodligen vara densamma, eftersom det kostar en hel del att upprätthålla ett sånt system, och då kan det ju lika gärna vara gratis för alla. Har man högre inkomst betalar man ju mer skatt också...det är inte helt självklart vad som är "rättvist" där tycker jag.

Monica said...

Ja, skolmaten kommer man nog att sakna när man flyttar hem...

Pumita, det där med generell välfärd, det är det väl nästan bara Sverige som har genomfört (kanske någon fler av de nordiska grannarna). Det är väl därför skatterna trots allt betalas så glatt. Men, idag skulle det nog inte gå att införa (på tok för kostsamt!), och där det inte finns sedan lång tid tillbaks, tja, det är nog bara nästan otänkbart....

Anna Malaga said...

Therese - Wow, det lâter ambitiöst! Jag tror att skolorna i Sverige har ganska olika kvalitet pâ maten sinsemellan. En skola jag läste om lade bara 15 kr per dag och barn pâ skolmaten...

Deepbluesea - Oh, hjälp!

Dossis - Ja, jag tycker det är värt det, för skoldagarna är ju ganska lânga ocksâ.

Dina - Nej, du har rätt i att det inte är lätt att veta vad som är rättvist.. hur mycket tjánar egentligen folk där du bor, är skolmaten dyr eller billig?

Monica - Jag tror att det är väldigt olika pâ olika skolor I Sverige, hoppas ni har tur.
En del förmâner börjar ju här med, som gratis tandvârd för barn.

Dina said...

Anna, har inte hört någon som direkt klagar på kostnaden, men det är ju en internationell (dyr!) skola så det är ju barn till höginkomsttagare där, tror att många bara ser kostnaden som en nödvändig utgift bland andra. I Malaysiska mått mätt är det dock ganska dyrt, jag själv brukar äta lunch på stan för halva priset av vad en skollunch kostar!

Thérèse said...

Jo jag tror också svenska skolor har olika kvalitet på maten. Minns att det varierade en del på dom skolor jag själv gick.

Det var alltså mina barns spanska skolor som var så ambitiösa att dom skrev menyförslag till kvällsmat och redovisade kalorier, fett, protein, kolhydrater i skollunchen. Mina barn gillade verkligen det där med att få flera rätter till lunch och senast idag pratade dottern om en god soppa hon ätit på sin spanska skola

Anna Malaga said...

Dina - Oj, dâ var det verkligen billigt att äta ute!

Therese - Själv har jag ett svagt minne av segt dillkött och ärtsoppa... Men blandad kvalitet, pâ en av skolorna var den riktigt bra.