Friday, March 07, 2008

Ni har min röst!


Plötsligt blev allt mycket lättare!

Jag fâr inte rösta i det spanska riksdagsvalet, och tur är väl det... I Sverige har jag aldrig röstat pâ högerpartiet eller pâ socialisterna, men här är det inte sâ mycket att välja pâ. Kanske miljöpartiet för att ge dem en sympatiröst... Eller kanske UPyD, ett nytt och energiskt parti som vi inte vet sâ mycket om i praktiken.

Zapatero har väl gjort ett OK jobb hittills. Det spanska högerparpiet, PP, skulle aldrig fâ min röst eftersom de ligger för lângt ât höger. Deras partiledare, Mariano Rajoy, är ganska centerinriktad, men tyvärr finns det en ganska stor ultrakonservativ och inflytelserik grupp inom det partiet.

Men när jag ser den här bilden är saken klar! T.o.m. Aznar ser ju sympatisk ut! Rajoy fick verkligen ett lyft, och det kunde han behöva... Mot urnorna!

13 comments:

KARLAVAGNEN said...

HAHAHAHAHA!!! Tack för dagens första skratt! Jag trodde de var Spaniens bidrag till Eurovisions schlagerfestivalen, sammansatt av solkustens utlandssvenskar som ledsnat på att spela golf! Oh dear!!!

Thérèse said...

Ha ha , precis som Karlavagnen trodde jag det var Spaniens bidrag till schlagerfestivalen först. Fantastisk bild. Nu känns det nästan lite trist att inte få rösta i spanska valet. Har hört att det spekuleras i lågt valdeltagande men en sån här bild borde väl kunna få fler till urnorna.

Lie seriöst då , hur tror du det går? Det lilla jag har hängt med verkar det som om det är ganska jämt och svårtippat. Håller med om att Zapatero hittills varit ok men han verkar lite "trött/less" nu på sista tiden. Egentligen har jag ingen aning och borde inte uttala mig men jag tror ändå att Zapatero får fortsätta som Presidente del Gobierno.

Anna Malaga said...

Karla - Varsâgod ;-) Mariano blev riktigt go som dreggig töntrockare. Fast Zaplana vann inte mycket som lânghârig ;-)

Therese - Bilden är helt obetalbar... Jag tror ocksâ att PSOE kommer att vinna igen. Det har inte varit nâgra stora katastrofer eller skandaler. Förra socialistregeringen var ju full av skandaler och folk var trötta pâ dem, vilket lede till att PP vann den gângen. Sen gjorde PP ett ganska bra jobb i början, men spârade ocksâ ur med Irak-kriget bl.a. Nu har inget speciellt hänt och Zapatero har väl gjort ett OK jobb, som sagt. Mânga av de som röstade pâ honom förra gângen är väl bara halvnöjda, men det ska mycket till för att de ska rösta höger. Största risken för den nuvarande regeringen är att deras väljare inte gâr och röstar öht. Valdeltagandet kan faktiskt vara avgörande, precis som det blev förra gângen.
Men jag tippar PSOE alltsâ.

Anonymous said...

Instämmer med karlavagnen, äntligen fick jag dra på smilbanden och skratta efter en annars mycket ledsam start på dagen.

Jag brukar kalla Aznar för Charlie Chaplin och Zapatero för Mr Been, för visst finns det likheter med dessa figurer. Men det här var ju ännu roligare. Hade jag fått rösta i parlamentsvalet hade min röst gått till detta gänget!

Erik Wirdheim said...

Anna,

Bilden är toppen. Men vem är han längst ut till vänster? Får erkänna att jag inte känner igenom honom. Och varför fick inte Esperanza vara med? Jaha, fördomsfulla PP tycker väl inte att tjejer kan spela hårdrock! ;-)

Vet inte hur mycket du vet om CiU från Katalonien, men jag gillar dem skarpt. Om du orkar med ett omfattande katalansktest, så länkar jag i sista meningen i mitt inlägg idag till en artikel om CiU kandidaten Campuzano. Varför är inte alla spanska politiker som han?

Anna Malaga said...

Erik - Det ser ut som Manuel Fraga...han fâr nog själv en glädjekick om han ser sig med den hârmanen ;-)
Ska titta pâ inlägget!

Monica said...

Erik, har inte kollat din blogg än, men, tyvärr, ciu har verkligen tappat fart, de är stelare än betong och vägrar släppa fram unga och energiska... Skuggan av pujol är för dominant, och mas, ja, jag kan knappt se honom på tv! Duran i lleida, tjo, bättre än mas, men, han är inte lite kåt på en ministerroll. (var det inte i polonia igår de frågade om han skulle byta kön om det skulle garantera honom en ministerroll :-) Har du missat att han faktiskt har sagt att han ska stötta de som vinner flest röster? rakt av? sen fick han ta tillbaks lite (pp ligger ju inte precis bra till här i CAT..........)
Men, jag ska se vad du skrivit om campezano.......

sen, kan man rösta på ciu, om man inte bor i cat? hur är det med det egentligen????

Monica said...

ps, fick du inte fotot på psoe i samma mail? det fick jag, de var också söta som punkare (fast det var en annan utstyrsel och psoes innersta krets...)

Anna Malaga said...

Mimo - Oj, jag glömde din kommentar, det var inte meningen... Zapatero är faktiskt kusligt lik Mr Bean!

Monica - Kan du inte maila den till mig!! Mâste erkänna att jag vet väldigt lite om CiU. Men visst mâste man fâ röst apâ dem om man bor här. Det mâste ju finnas katalaner som bor här och vill rösta pâ dem.

Erik Wirdheim said...

Tror inte att Katalaner som har skrivit sig i Andalusien röstar på katalanska partier. Däremot kan
nog valen vara en anledning till att inte skriva sig på annan ort än där man vill rösta.

Det spanska valsystemet saknar våra svenska utjämningsmandat - att rösta på ett katalanskt parti om man bor i Andalusien är en i förväg förlorad röst.

Se vilken mustig fredagskväll jag har! ;-) Vår äldste är sjuk, men min fru är hemma efter tjänsteresa så jag slipper nattskiftet.

Anna Malaga said...

Erik - Jaha, sâ andaluserna i Katalonien kan inte rösta pâ PA, t.ex.? Mysko...

Erik Wirdheim said...

Anna,

De kan rösta på vem de vill, men eftersom rösten bara räknas i deras egen valkrets (d.v.s. det görs ingen räkning på nivån för hela Spanien), så är chansen minimal att rösten blir hörd.

I Malaga har ni 10 platser i parlamentet (6 för PSOE och 4 för PP). Här i Katalonien talas det mycket om "den användbara rösten" (el vot útil). Lite förenklat kan man säga att en röst på en kandidat som inte når 10% av rösterna i er valkrets i princip är en bortkastad röst.

Anna Malaga said...

Erik - Aha, nu förstâr jag.. Tack!