Sunday, January 07, 2007

En annorlunda svensk vinter

Det här ârets vintersemester i Sverige blev verkligen inte som vi hade tänkt oss. Men bra ändâ! Jag hade packat ner lângkalsonger, tjocka sockor och tumvantar, för att vi inte skulle frysa när vi tumlade runt i snön. Istället fick vi den här underbart klara julaftonsmorgonen med strâlande sol, spegelblank sjö och 8 grader varmt.
Min man blev förvânad över att vattnet var iskallt. Vad hade han trott? Men ingen skridskoâkning blev det den här vintern. Pulkan och snölyktorna fâr ocksâ vänta till ett annat âr.
Men râdjuren fick sina havrekärvor, fast marken inte var frusen. Varje morgon fick vi besök av ett eller tvâ av de här vackra djuren i vâr trädgârd, 20 meter frân vardagsrumsfönstret. Fascinerande hur tysta och lätta de är, och hur enkelt de tar sig fram bland ris och snâr.
Ingen skidâkning, bara sol och grönska. Längs den här stigen hittade vi svamp.
Vi sâg mânga andra mystiska vâr- och hösttecken, som inte alls hör hemma i den här ârstiden. Flyttande gäss, brusande forsar och till och med en nyckelpiga.
Men som tur är blev det jul i alla fall. Julbord i all ära, men jag är en gottegris som mest uppskattar julgröt och bullar....
...eller den märktiga hemmagjorda ostkakan, som man kan köpa i den här gârdsbutiken. Nyvärpta ägg, god potatis och sylt och saft finns ocksâ i sortimentet.

Bara en dag fick vi se lite frost i hagarna och kunde kasta stenar pâ frusna vattendrag. Dagen efter var det lika varmt igen. Var ska det här sluta?

12 comments:

Anonymous said...

Kul att ni haft en trevlig jul i Sverige! For egen del blev det Milano-jul aven i ar, men eftersom det ju anda inte var nagon sno i min del av Sverige i ar missade jag tydligen inte sa mycket :-)

Forresten, apropa bloggar... Jag laste i en tidning att i Spanien finns det en dam pa hela 95 ar som bloggar om sitt liv. Later verkligen haftigt! "A mis 95 anos" heter den tydligen. Synd att jag inte kan spanska; skulle vara intressant att lasa ;-)

Anonymous said...

Härliga bilder! Kul att du delar med dig.

Karin: Hon har varit i nyheterna här i Sverige också så jag har länkat till henne. En härlig blogg! Hon berättar bl.a. om hur kriget började 1936 och hur hon tog körkort vid 60-års ålder och körde till Portugal. Läs den, Anna!

Anonymous said...

Åh, vad roligt med bilder. Ja, det är en märklig vinter vi har...

Anna Malaga said...

Den bloggen ska jag verkigen ta mig en titt pâ! Jag sâg att du skrev om den, Puman, sâ jag kommenterar väl där sen.

Anonymous said...

... och vi har spenderat soliga dagar vid Medelhavet och Napoli. Härliga bilder :-)

Anna Malaga said...

Oj, vad härligt! Jag fâr gâ in och titta om ni har lagt upp bilder.

Anonymous said...

Vilka vackra bilder, ser mycket exotiskt ut! :)

Anonymous said...

Om någon hittar en länk till den gamla damens blogg, lämna den gärna! Vore kul att läsa!
Fina bilder förresten, hoppas julen var bra trots bristen på snö!

Anna Malaga said...

Nadia - ja, Sverige är faktiskt ganska exotiskt när man ser det lite "utifrân" ;-)

anna - Ja, julen blev jättebra, hoppas du och din syster ocksâ haft en trevlig helg. Här har du bloggen: amis95.blogspot.com

Anonymous said...

Tack för länken till bloggen! Julen var jättebra, min syster är nu nere i Granada hos pojkvännen och har det bra!

Blancaflor said...

Vilka härliga bilder!

Sjöar är nagot jag saknar (well, du känner ju mig vid det här laget, jag saknar nagot hela tiden ;)

Anna Malaga said...

Hehe, jag hoppas du fick en ordentlig dos av glögg och skärgârd nu i jul dâ ;-)