Wednesday, January 17, 2007

Välutrustade redan frân vaggan

Jag är ju en inbiten anti-materialist. Inte för att jag är emot saker i allmänhet – det är mer all tid och pengar som läggs ner pâ att fâ oss att konsumera onödiga produkter som jag retar mig pâ.

En sak jag lärde mig i läkemedelsbranchen är att industrin i första hand inte tillfredsställer ett behov, utan en efterfrâgan. Ovanliga men svâra sjukdomar bryr man sig inte om att forska kring – även om man fâr fram nâgot som kan hjälpa, tjänar man ju inga pengar pâ det. Undantaget är om det är nâgot väldigt uppseendeväckade, som ger företaget prestige och uppmärksamhet.

 andra sidan läggs det ner en oerhörd massa pengar och marknadsföring pâ antirynkkrämer, bebisprodukter och olika lustiga krämer för gravida. Företagen vet att blivande och nyblivna mammor är väldigt mottagliga för all sorts marknadsföring – dels vill de ge sitt barn det bästa, dels är graviditeten nâgot nytt, som de aldrig har varit med om förut och som inte är sâ trevligt alla gânger. Det är lätt att fâ dem att tro att de behöver ett särskilt schampoo för att motverka hâravfall, specialkrämer för att minska bristningar eller en dyr “kylande gel” för svullna fötter (det gâr lika bra att stoppa nivealotion i kylen).

Ett annat exempel är vitaminpiller. Genom effektiv reklam har man lyckats fâ folk att tro att man kan bli pigg och orka mer av vitaminpiller (“....som smâbarnsmamma är det svârt att hinna med, men sedan jag tar X-komplex har jag en helt annan energi...”) Tyvärr blir man inte pigg av vitaminer. Det enda som ger oss energi är kalorier, eller sâ kan vi stimulera hjärnan med olika kemiska preparat, som koffein eller kokain. Den som tycker sig mâ bättre av vitaminpiller är snarare offer för en placebo-effekt, eller sâ led han av sâ svâr vitaminbrist att han blev trött av den, nâgot som aldrig händer om man har en normal, balanserad kost. Det tillverkarna gör är att utnyttja vârt dâliga samvete för att vi tog en korv till lunch eller inte äter en citrusfrukt varje dag (Det finns massor av andra naturliga C-vitamin källor. Persilja, t.ex) Istället ger de oss ett överskott av syntetiska vitaminer, som kroppen har svârt att ta hand om och som sliter pâ njurarna.

Men värst av allt är nog bebistiden. Det finns ett otroligt utbud av prylar som man “mâste” ha och som folk ocksâ tydligen VILL köpa. Klart min unge ska ha det bästa! I Sverige handlar det mest om fräcka märkesgrejor, praktiska prylar och smarta lösningar. Spanska föräldrar mâste däremot köpa puttenuttiga kläder frân första dagen, spetsar och sidenband, örhängen pâ flickbebisar och guldarmband med namn pâ pojkarna och naturligtvis ett vackert barnrum med dyra möbler i massivt trä.

Jag förstâr knappt hur jag lyckades föda upp ett barn med bara babystol, nappflaskor, en bilstol och en vagn (ok, han fick mat ocksâ...) Listan pâ prylar jag INTE köpte kommer här:

Resesäng, babysitter, gâstol, liggvagn (+madrass, täcke, kudde och lakan), babygym, babyphone, skötbord, skor för bebisar, skötväska, babykorg med handtag (med madrass), maxi-cosi insats med bärhandtag, bitringar, hoppgunga, märkeskläder, microvâgsugn, steriliseringapparat, vällinguppvärmare för bilresor, vâg, resebabystol som sätts fast pâ bordkanten, amningskudde, hopfällbart badkar, handböcker i barnskötsel, särskild soptunna för blöjor, broderad tavla till barnrummet (ett spanskt mâste), babyparfym, liten nattlampa, säkerhetsgrind och en sâdan där nätbur man stoppar ner ungen i... har jag glömt nâgot?

Inte konstigt att alla kalkyler visar pâ att barn kostar en förmögenhet första âret!!


20 comments:

Anonymous said...

Du kanske kan lagga till en storre bil for att fa plats med allt det dar?

Skamt asido, bra inlagg. Jag funderar sjalv pa vad som verkligen ar nodvandigt och inte nar man skaffar barn. Bara insikten att vad som ar "nodvandigt" skiljer sig fran land till land (har i Frankrike existerar t ex inte de klumpiga liggvagnarna) gor ju att man far sig en tankestallare.

Anonymous said...

Ja, herregud, skulle man köpa allt det där skulle det verkligen kosta en förmögenhet. Och själv skulle jag nog köpa massor, inte alls vara lika sparsam som du var. Men vad BRA att du var så sparsam! Det är ju självklart att ungen blir lika bra som dem som får babygym och allt annat...

Vi är onekligen väldigt materialistiska...

Anna Malaga said...

Sofia - hej och välkommen hit! Det där med bilen glömde jag ;-)
Vad man behöver beror ju mycket pâ hur man är, hur man bor, hur bebisen är osv.
Min föddes i maj och hade blivit kokt i en liggvagn. Dessutom ville han ändâ aldrig ligga ner i vaket tillstând.
Nu för tiden kan man ju sälja onödiga prylar pâ e-bay, sâ blir man av med dem i alla fall.

Johanna - visst köper jag en del jag med. Men det är bra att tänka efter vad man verkligen SJÄLV vill ha, och inte trilla dit pâ alla "mâste ha"-grejer. För mig var det var dessutom otroligt lätt att vara sparsam, eftersom jag inte hade nâgra pengar just dâ :-D

Anonymous said...

Samma här: noll pengar när sonen föddes på Irland. Lånad säng, fådd barnvagn (liggvagnar med stora hjul är förresten ett halvmåste i ett snöigt kallt klimat!), bilbarnstol, badbalja (onödig, han badade med oss), uppblåsbar skötbädd. Skötväska köpte jag på rea till tredje barnet hahaha. Vi har lånat och fått mycket, allt behöver ju inte vara nytt. Fast många tycker verkligen det är en skymf mot bebin att låta den husera i en beggad barnvagn. Hur tänker man då?

Pumita said...

Kunde inte ha sagt det bättre själv! Och alla denna konsumtionshysteri bidrar till att vi förstör planeten vi bor på... om inte under vår livstid så våra barns och barnbarns. Det är sjukt!

Thérèse said...

Mycket bra skrivet. Jag försökte låta bli alltför mycket onödiga prylar när jag hade baby. Fast visst köpte jagen del och fick råd att köpa en massa saker. En granne sa att jag absolut inte kunde torkababyns rinnande näsa med papper utan var tvungen att köpa en sorts snorsug. Den var helt suverän sa hon....

Babyparfym måste ju vara en av världens mest korkade uppfiningar. Doften av nyfödd baby är ju det bästa som finns

Blancaflor said...

Min pappa är läkare och forskar i sjukdomar som är vanliga i U-länder, det är läkemedelsföretagen INTE intresserade av att sponsra. Sad but true...

Anna Malaga said...

Cruella - Ja, nyfödda barn är kanske inte sâ intresserade av märkesprylar. De har ganska begränsade intressen ;-)

Puman - Just det. Och det gâr fortare än vad vi hade räknat med...

Therese - Snorsug glömde jag ta med! Klart man köper grejer, men man kan ju tänka lite.

Blancaflor - Det du tar upp är viktigast av allt. U-länderna är inte lönsamma. Men om malarian kommer hit, blir det andra bullar...
Egentligen ska jag inte gnälla pâ läkemedelsindustrin, för vad skulle vi göra utan den? Det är egentligen vi som konsumenter som kan pâverka, och istället lâter vi oss pâverkas alldeles för mycket. Pâ senare tid har de t.ex. blivit kritiserade för att försöka fâ vanliga fenomen som sorg och blyghet att betraktas som sjukdomstillstând som man ska medicineras för. En enorm marknad eftersom nästan alla människor upplever sorg.

Anonymous said...

Mycket bra inlägg! Har en vänninna som precis har fött barn och hon undrade vad hon behövde till sin första bebis.

min lista till henne;

* spjälsäng

* bilbarnsstol som barnet kan växa i.

* Barnvagn som kan kan göras om till vanlig sittvagn.

* kläder till de första tre mânaderna; mycket bodies och pyjamasar.

* Ifall-att; vällingflaska och välling om modersmjölken plötsligt sinar (psykologiskt)

*mild/parfymfri tvâl + shampoo.

Till min äldste lânade vi ihop nästan allt och kläder fick vi i massor. Vi hade bara min mans lön och inget barnbidrag.
Till den yngsta köpte jag en beg spjälsäng av dagmamman och en ny bilbarnstol. Dâ fick jag ändâ 800 euros innan födseln av franska FK och sedan har jag 280 euros varje mânad i BB. De pengarna lägger jag pâ annat; typ utflykter och dagkollo till B.
Franska mammor byter:lânar:ger friskt emellan varandra.

Dosiss

Anonymous said...

jag vet faktiskt inte vad som är värst. svenska bebisar med ralph lauren-tröja och gucciskor eller spanska bebisar "utklädda" i puffshorts, spetskalasbyxor, lackskor och liten figursydd kappa. om möjligt är det svenska barnen mer praktiskt klädda men summan föräldrarna lägger ner på kläder till barnen är ju löjlig. är det inte meningen att barn ska kunna leka och smutsa ner sig utan att behöva oroa sig över kläderna? dessutom växer de ju ur alla kläder snabbt som bara den också.

Anna Malaga said...

Dossis - Bra lista. Sen kan man ju fylla pâ om senare, med vad man behöver. Här är det ocksâ vanligt att ge saker till varandra. Pengar fâr man ju inte alls, tyvärr...

Mia Ja, jag vet inte heller vad som är värst - jo, förresten: värst är nog att ha hela barnrummet färdigt redan när man gifter sig och flyttar in. Jag har sett det mânga gânger. Allt är komplett med vagga, rychigt överkast, väggar och lampor i pastellfärger osv. Jag hade tyckt att det var lite stressande...

Anonymous said...

Jag kommer osökt, när jag läser ditt inlägg, att tänka på något vansinnigt människividrigt och djävulskt utstuderat.

Kommer du igåg Nestlés hårda propagerande för bröstmjölkersättning...

Anna Malaga said...

Niklas - ja, det var nog en av de riktigt mörka kapiteln i marknadsföringens historia.
Man förstâr inte hur de tänkte...eller jo, det är inte sâ svârt att föreställa sig:
"Vilken hârd konkurrens här i i-länderna. Dessutom skaffar folk allt mindre barn. Men vänta - uländerna! Massor av ungar och okunniga mammor, som vi kan locka med att deras bebis ska bli lika välmâende som en blond liten Heidi..."

Anonymous said...

hear, hear

Anonymous said...

Tolken var det, det gick lite för fort. Men jag ville bara hålla med

Cecilia Hunnershage Sandgren said...

Stackars barn! fniis

Anna Malaga said...

Tolken - Tack!

Ciccan - Ja, dina barn har väl inga prylar? *visslar*

Klara said...

Hamnade här via Ulrikas blogg. Gud vad jag skrattade. Helt underbart. Sjukast måste dock vara det du säger i den här kommentaren:

"
Mia Ja, jag vet inte heller vad som är värst - jo, förresten: värst är nog att ha hela barnrummet färdigt redan när man gifter sig och flyttar in. Jag har sett det mânga gânger. Allt är komplett med vagga, rychigt överkast, väggar och lampor i pastellfärger osv. Jag hade tyckt att det var lite stressande..."

Det är ju totalt vansinnigt om folk gör sånt. Tänk om de inte kan få barn sen, vilket helvete. Man vet inte om man ska skratta eller gråta liksom :D

Anna Malaga said...

Klara - Ja, jösses vad stressande! Tänk dig själv med din sprillans nya make i sovrummet, och sâ det där pastelliga barnrummet vid sidan om som bara väntar... Brrrr

Ofta har svägerskan broderat en tavla till rummet ocksâ.

Klara said...

Urk!