Thursday, January 11, 2007

Hövlighet

Jag har skrivit tidigare om hur man oftast niar okända här i Spanien. Själv gillar jag duandet bättre, det har pâ nâgot vis med jämlikhet att göra. I Sverige niar jag pensionärer av gammal vana, men tycker det är ganska skönt att man kan vara du med brevbäraren och polisen.

 andra sidan tycker jag att svenskarna ibland är sâ korthuggna att det lâter rent ohövligt. När jag ber eller frâgar om nâgot, brukar jag alltid krydda med nâgra "ursäkta att jag stör, men..." eller "skulle ni kanske kunna...". Inte för att jag har nâgot att be om ursäkt för, men för att det lâter trevligare. Jag blir smâtt chockad när t.ex bagerikunderna beställer "tvâ weinerbröd!" över disken, bara sâdär rakt av. Inte heller tycker jag att männen bör hâlla upp dörren för kvinnorna och annat trams, men alla kan väl âtminstone hâlla kvar dörren tills nästa kommer, istället för att bara släppa den utan att titta om nâgon kommer efter? I julas blev jag riktigt sur när vi skulle av X2000-tâget i Lund. Folk hade verkligen brâttom, och tog inte ens hänsyn till en liten sexâring som bar sin stora väska själv. Varför i hela friden är alla sâ stressade? Jag blev själv smittad av den allmäna nervositeten och sa ofta "skynda dig, du stâr ivägen!" till sonen.

När jag läser pâ tjuvlyssnat blir jag ofta förvânad över det ...hm...ansträngda förhällandet mellan busschaufförer och allmänheten. Här försöker man vara artig även när man är upprörd. Hade nâgon kallat chauffören "gubbjävel" hade han nog blivit utkastad - av de andra passagerarna.

Sen finns det mânga ställen i Sverige där folk är väldigt vänliga och hjälpsamma, men det är oftast i de mindre byarna, tycker jag. Ofta blir man ocksâ hjälpt av nâgon i samma situation, som när en smâbarnsmamma hjälper en annan med barnvagnen. Vanliga, unga och medelâlderns resenärer "ser" varken gamla eller barn, utan verkar gâ omkring i en egen liten bubbla.

De gamla i Sverige är ofta lite trumpna och verkar inte heller förvänta sig nâgon hjälp. När jag t.ex kör förbi en gammal tant utan paraply i regnväder, brukar jag stanna och frâga om jag kan köra henne nâgonstans. I Spanien hoppar de glatt in och börjar pladdra om knäbesvär och barnbarn. I Sverige stirrar de pâ mig och hâller hârt i väskan. Och dâ ser jag ändâ ganska snäll ut....

11 comments:

Anonymous said...

Gapflabb!!!!Antasta stackars svenska pensionärer sâdär.

Dosissi

Anna Malaga said...

Men jag är ju sâ trevlig... ;-)
Och har en fin bil med svensk nummerplât och allting!

Thérèse said...

haha erbjuder du en svensk pensionär du inte känner skjuts ses du i bästa fall som en galen yxmördare , hur vänlig du än är ;)

Anonymous said...

Det märks att du har bott länge i utlandet. ;D

Anonymous said...

Vad härligt att det fortfarande finns den tilliten hos er. Men just respekten för äldre hos ungdomar är ju som natt och dag mellan Sverige och Italien (och Spanien). Och troligtvis kanske de äldre känner det. Jag tycker det är fantastiskt i Italien att se hur den yngre generationen beter sig mot den äldre. Man har en helt annan kommunikation och respekt tycker jag och jag tror att det präglar beteendet i det långa loppet. I det sammanhanget har vi i Sverige mycket att lära :-)

Anonymous said...

Mig får du skjutsa när som helst!

Håller med om att folk ofta är förbannat ohövliga mot kassörskor m m - då de bara säger vad de vill ha. Inte ens ett hej...

När jag beställer pizza på telefon presenterar jag mig vid förnamn innan jag beställer. Det tycker jag är ett minumum av respekt.

Anna Malaga said...

Therese - hihi, OK! Jag ska lâta pensionärerna vara!

Puman - Ja, jag fâr nog gâ pâ kurs..

Sarachella - Det tycker jag ocksâ. Jag gillar verkligen hur gamla liksom fâr ta plats och "finns" pâ ett annat sätt ute pâ gatan.

Niklas - Ja, men är du över 65?

Anonymous said...

Ha ha nä, det klart - jag är inte över 65...

Anonymous said...

Jag tycker det ar bra att man i Sverige kan dua alla utan problem. Det kanns mer jamlikt. De enda som forvantar sig att bli niade ar de svenska kungligheterna men det tycker jag ar bra fanigt. Det finns ju manga andra satt man kan visa artighet pa an just niandet!

Fast vad galler att erbjuda skjuts och liknande antar jag att det ar en viss skillnad mellan stad och landsbygd... Skulle en pensionar i Madrid lika villigt acceptera skjuts? Har i Milano vagar manga gamla knappt oppna nar det ringer pa dorren just darfor att vi nyligen haft ganska manga fall av ran och stold riktade mot just gamla manniskor..

Anna Malaga said...

Ja just det, man borde dua varandra, men vara trevlig och hövlig ändâ.

Nej, i storstäder gâr det inte att antasta folk pâ det viset ;-)

Koss said...

"Sen finns det mânga ställen i Sverige där folk är väldigt vänliga och hjälpsamma, men det är oftast i de mindre byarna, tycker jag. Ofta blir man ocksâ hjälpt av nâgon i samma situation, som när en smâbarnsmamma hjälper en annan med barnvagnen. Vanliga, unga och medelâlderns resenärer "ser" varken gamla eller barn, utan verkar gâ omkring i en egen liten bubbla."

Det där tycker jag inte stämmer alls. I Göteborg där jag bodde för några år sen så var aldrig folk sena med att erbjuda hjälp om någon mamma behövde lyfta av/på barnvagnen på spårvagnen eller lyfta på arslet för att erbjuda någon skröplig gamling sittplats. Däremot kan jag se att beteenden skiljer sig en del överlag beroende på var i Sverige man bor! Stockholm är en större och anonym stad med mer stressade människor än i Göteborg t ex, vilket påverkar beteendet en hel del människor emellan. Göteborgarna är mycket mer hövliga mot varandra och mer avslappnade tycker jag än i Stockholm. Man hälsar på varandra oftare, håller upp dörren, är öppnare och har ett bättre och mer avslappnat samt mindre uppdelat ute/nöjesliv.
Sen är det en jäkla skillnad också på om du bor i en större stad eller liten by, precis som i alla andra länder. I Sverige visar folk också mer respekt för att inte störa andra i onödan och har en mer hövlig och bestämd inställning när man står i en kö. När jag en gång var ute och handlade en gång så var det en dam som försökte tränga sig och jag sa åt henne att jag faktiskt stod före henne. Hon sa nåt till mig men sen fick hon en massa andra folk bakom mig emot sig så till sist gav hon med sig och gick surmulet och ställde sig i någon annanstans. ;) .. I många länder jag varit så råder fullständig anarki när man ska på en buss eller besöka en bank.