Friday, January 19, 2007

Restips, ¡por favor!

Maken och jag funderar pâ vart vi ska resa i sommar. Till Sverige är redan bestämt, men förutom det? Kanske nâgon som läser här kan komma med nâgot bra tips pâ en kortsemester?

Vi tar ju alltid med sonen när vi reser - att resa med bara ett barn är roligt och bekvämt. Det enda man behöver tänka pâ är att klämma in lite temaparker, vattenland, tivolin och djurparker mellan muséer och stadsvandringar. Sedan sonen föddes har vi bara rest själva en gâng, för fem âr sedan när vi bilade till Krakow (en underbar och annorlunda resa, som jag verkligen mâste berätta om nâgon gâng) Sâ nu är det kanske dags igen? Helst skulle jag vilja âka till Tokyo eller Beijing, men det är tyvärr inte aktuellt. Istället blir det kanske en bil- eller bâtsemester, möjligen en kort flygresa frân Stockholm eller Köpenhamn/Malmö. Jag har funderat pâ Tallin, där jag aldrig har varit och det verkar mysigt, men finns där egentligen nâgot att titta pâ? Stockholm har vi varit i. Oslo? Jag har varit där, men inte sett fjordarna (ja, förutom Oslofjorden dâ, alltsâ...) Är det väldigt besvärliga vägar till Sognefjorden, t.ex?
Berlin? Moskva?

Vad säger ni, vart ska vi âka? Här kommer kraven:

*Max tre dagar (med utgângspunkt frân Smâland)
*Vi är intresserade av: vackra städer, smâ trevliga byar, intressant folkliv, muséer, bâtar, historia, arkeologi, god mat...
*Inte intresserade av: lerinpackningar och aromaterapi, stränder, shopping, casinos, rafting, uteliv

Tack pâ förhand!

20 comments:

Anonymous said...

test

Anonymous said...

Jag hade gärna tipsat om Sognefjord, men det pâ 3 dagar sâ är det för kort dâ det är en stor resväg frân Oslo. Om ni kan kanske flyga in till Bergen, men ändâ man borde nog ha en vecka pâ sig.
Annars kan ni komma till Ljuvliga Götet och hälsa pâ i sommar. Stor kram

Anonymous said...

som skåning måste jag väl säga danmark och köpenhamn. ta bilen, åk över sundet med färjan mellan helsingborg och helsingör (som helsingborgare kan jag inte rekommendera bron=) ) Helsingör är en jättemysig liten stad där slottet Kronborg är spännande att se. Mellan helsingör och köpenhamn ligger museet Lousiana som alltid brukar ha bra utställningar. Köpenhamn som stad är fantastisk tycker jag! Fin arkitektur, många roliga museér, bra shopping och bra restauranger. Jag har varit där på guidade resor under skoltiden ett flertal gånger så vill du ha mer ingående tips så hör bara av dig! trevlig resa!

Anonymous said...

glömde nämna något som kan passa för er son, tivolit i köpenhamn. enligt mig världens mysigaste tivoli! känns som om man går in i en helt annan värld. ingen disneyworld-känsla utan allt är gammalt och bevarat, dessutm finns det många trevliga restauranger inne på tivoliområdet!

Anonymous said...

SKAAANE OCH OESTERLEEEN!!! Åsa

Anna Malaga said...

JFR - Hej!! Hmm, ja det är kanske för lângt. Det verkar ta en väldigt tid frân Oslo till Bergen. Är vägarna slingriga sâ blir det ju en väldigt massa körande.
Vi fâr ta mer tid pâ oss i sâ fall. Gbg är aldrig fel! Kram

Mia - Bra idé - Tack! Jag är ju skâning och âkte över med färjan ofta som tonâring. Men vi kom sällan längre än till Ströget och Pölsemannen *s*
Tivoli var en bra idé. Vet du nâgot bra matställe i Kph eller Helsingör? Typ nâgon mysig kro med typisk dansk mat?

Âsa - bra förslag, men vi har redan varit där. Bâde pâ Glimmingehus, Ale Stenar, Brösarps Backar och Sandhammaren. Mysigt!! Barnvänligt ocksâ, men kallt i vattnet!

Anonymous said...

Som utlandssvensk med rötter i Dalarna (även om jag aldrig själv bott där) måste jag säga Siljansbygden! Fantastiskt vackert vid vattnet, och solen går ner senare än i Småland! För barn så finns ett Tomteland (som även är öppet på sommaren, tomten är ju som bekant svensk), en björnpark, rodelbana, ridning etc, etc... Är man intresserad av konst och liknande finns det rätt mycket att se även där, och trots att arkitekturen knappast kan kallas nyskapande så är allt fantastiskt bevarat. Kultur kan man få i Dalhalla, en storslagen utomhusscen som är resultatet av ett meteornedlag, där bjuds det på opera, underhållning etc. Dessutom så FINNS det ingen mas eller kulla som inte är trevlig. Oj, vad entusiastisk jag låter, jag antar att jag längtar hem lite nu när jag skriver om det...

Anonymous said...

ett tips är att istället för att ta motorvägen från helsingör till köpenhamn så tar man strandvägen. då får kan köra förbi otroligt många vackra hus och slott och många mysiga restauranger och kroer där man kan får äkta danskt smörrebröd!

Anonymous said...

Jag bor ju själv i Småland (Kalmarområdet), så på sommaren känns ju Öland självklart att besöka. Öland djurpark är ju perfekt för barn och Öland har ju många mysiga byar och vacker natur. Men risken är väl att ni redan har varit där om ni brukar vara i Småland på somrarna. Gotland är ju också fint, och jag tror att man kan ta färja över från Oskarshamn faktiskt. Vi är ju alltid i Italien på somrarna så Sverige har vi faktiskt inte åkt runt i så jättemycket förrutom till min favoritstad Stockholm.

Anonymous said...

Bornholm??? Underbart vacker ö.

Dosiss

Anna Malaga said...

I - Ja, dit vill jag verkligen âka!! Särskilt för att se naturen runt Siljan och för att besöka Zornmuséet och Carl Larsson-gârden. Vad säger du om dem? Finns det inte en stor vattenpark i Leksand ocksâ?

Mia - Tack för det, den vägen kände jag inte till. Ett bra tips!

Sarachella - Jag funderade faktiskt pâ Visby, men färjorna verkar vara sâ dyra. Jag ska titta lite mer pâ dem, kanske kan man âka utan bil.

Dossis - Aha, säger du det? Där har vi aldrig varit. Finns det lite mysiga danska restauranger där, eller är det mest natur?

Anonymous said...

Carl Larsson-gården är jättemysig sommartid, även området omkring Sundborn. Likaså Zorn-gården, även om den är mer intressant än mysig. Det är nog Sommarland Leksand du tänker på vad gäller vattenparken, de har en del med vattenpark bl. a. En bit utanför Leksand finns även en Axel Munthes vackra herrgård Hildasholm med trädgård, ritad av samma man som gjorde Solliden. Trädgården är skapad av Axels engelska fru Hilda, och vill man kan man köpa en engelsk fikakorg och sätta sig för en picknick i parken. Så det finns endel att göra..!

Anna Malaga said...

Âh, tack för det! Du har verkligen gett mig lust att besöka Dalarna.

Thérèse said...

Jag tycker Tallin låter som en jättebra idé. Jag var där för dryt 10 år sen och stan är verkligen mysig och trevlig. Det finns en medeltida stadskärna med en ringmur och smala gränder , mysiga små restauranger och en väldigt vacker kyrka.
Båtturen över kan nog också vara väldigt trevlig och spänande.
Tyvärr vet jag inte vad det finns för barnaktiviteter men det finns säkert en del

Cecilia Hunnershage Sandgren said...

Jag säger bara Visst, Inge!

Perfekt resa för tre dagar. Har allt och lite till. Bla 9 pojk och flicktoaletter;)

Anonymous said...

Tallin är en mysig liten stad, men jag har något annat att rekommendera. Finland! Ta bilen från Småland till Stockholm, kryssa sedan över till Helsingfors eller Åbo. Väljer ni Åbo så kan jag rekommendera att ni åker till Hangö och stannar där en dag, samt att ni kanske åker hem på kvällen nästa dag. Hangö är en jättemysig och vacker stad. Finlands sydligaste stad.

Anna Malaga said...

Therese - Ja, jag tyckte att Tallin verkade mysigt. Hoppas att det inte är fullt av turister pâ jakt efter billig sprit och sâ... Det känns lockande i alla fall!

Ciccan - Japp, det perfekta resmâlet. Fin natur, otroligt god mat, svenska dryckesvaror, underhâllning och lokala traditioner som yxkastning och flugfäktning. Definitivt en klar 10-poängare!


Jove - Tack för det tipset. Âbo hade jag inte tänkt pâ och Hangö hade jag aldrig hört talas om. Ska söka lite pâ nätet - tack!

Celia said...

Ser att andra redan tipsat om Köpenhamn. Jag måste bara få nämna Ven på vägen. Jag tänkte nämligen på en kombination av Ven och Köpenhamn. Ven har lilla bylivet, bra mat och lagom format. Köpenhamn har det lite större. I Köpenhamn skulle jag vilja rekommendera Hotel Guldsmeden. Du hittar dem på nätet. Lite dyrt kanske, men mycket fräscht och mysigt. Ligger på Vesterbro som är fullt av mysiga restauranger och butiker. Och ganska nära till andra sevärdheter som Tivoli o dyl.

Anonymous said...

En bra restaurang i Köpenhamn är Peder Oxe, sjukt goda burgare, piffiga servitriser, lite gammaldags stuk, känns präktigt danskt, mysig atmosfär, eller hur skulle danskarna säga - hygge?! http://www.pederoxe.dk/ Det var några år sen jag var där nu men de håller säkert måttet fortfarande.

Anna Malaga said...

Celia - stort tack för det, jag sparar det bland mina Kph-tips!

Dina - hej, vilket bra tips. Alltid kul att äta i "et smukt gammelt hus" där "skal maden præsentere sig selv, og vi undgår derfor al unødig pynt" hihi, det verkar perfekt ;-)