Friday, January 05, 2007

Obligatorisk svenska?

Jag har inte lyckats fatta det här med att invandrarbarn inte får prata sina språk i klassrummen. Menas det under lektionstid? För i så fall ska de väl inte prata med varandra alls, eller?

Om det är sant att det "surrar av spanska och arabiska" i svenska klassrum, måste det ju snarare vara ett stort disciplinproblem. Som den här gången inte ens kan skyllas på kulturskillnader och "annorlunda livsstil i urprungsländerna". Jag har nämligen svårt att tänka mig något spansk- eller arabisktalande land där eleverna sitter och tjattrar under lektionstid. Även i u-länder lyssnar man på läraren.

Jag är svensk, och skulle nog aldrig finna mig i en lag som förbjud mig att prata svenska med andra svenskar, om det så är i Spanien, Danmark eller i Ghana. Däremot kan jag förstå det lämpliga i att inte snacka under pågående lektion eller gudstjänst, t.ex., på vilken språk det än är.

Eller är lärarna så desperata att det här är den enda metoden man kan komma på för att få tyst på eleverna. Om de tvingas störa lektionerna på svenska istället, blir det kanske tyst på dem?

4 comments:

Anonymous said...

Hej Anna
Beställde biljetter till Malaga häromdagen för en rundtur med familjen under april. Sökte på nätet och hittade din blogg och fantastiska serie Andalusien runt. Mycket bra.
/Mats
PS. Den där språkhistorian ska man förhoppningsvis inte behöva ta så allvarligt. Ett förslag från en politiker i ett parti som verkar vilja profilera sig med den typen av frågor som massmedia nappade på.

Anna Malaga said...

Hej Mats och välkommen hit! En rundresa runt Andalusien i april lâter ju toppen! Jag har precis kommit tillbaka frân Sverige och vädret är helt underbart. April är en bra mânad, allt är grönt och temperaturen lagom.
Kul att du gillade min rundresa, kom gärna med frâgor om det är nâgot särskilt ni undrar över.

Anonymous said...

I Nederlaenderna foer naagra aar sedan var det en politiker som la fram ett foerslag att endast NLska fick pratas paa allmaenna platser i NL. Tack och lov gick det inte igenom! Om det var foer att provocera och faa publicitet eller mer allvarligt menat vet jag inte. Men bara ideen luktade... Aasa

Anna Malaga said...

Nej, jag tyckte det verkade lite "Storebror ser dig" över hela idén. Man att fâ igâng en diskussion är ju alltid bra, och skolorna kanske har allvarliga problem pâ vissa ställen.
En sân här regel skulle nog inte vara en bra lösning, dock.