Wednesday, July 25, 2007

Astrid Lindgrens Värld och Lilla Landet

Igår vaknade jag med en känsla av att allt inte riktigt var som vanligt. Just det - det regnade inte! Vi gav oss snabbt iväg till temaparken Lilla Landet, några kilometer norr om Vimmerby, där vi sedan tillbringade förmiddagen.

Lilla Landet är hela Sverige i miniatyr. Man börjar med att gå över Öresundsbron och vandrar sedan vidare genem Sveriges alla landskap, med typiska byggnader, ett sågverk, kolmilor och en stavkyrka där även vuxna kan gå in. På Östersjön kan man ta en tur med trampbåt, Kebenekaise kan bestigas och vid Norrbotten finns en inte-röra-marken-bana och en hölada där barnen kan hoppa i höet. Hela rundan har dessutom gott om traditionella aktiviteter; man kan kasta stövel i Dalarna, kasta lasso om en ren i Lappland och prova på att hoppa säck och gå på styltor. I de olika husen kan man läsa lite om byggnadsstilen i varje landskap och lyssna på dialekterna. Riktigt kul för alla åldrar.

Ganska synd att så få hittar hit, men jag vill verkligen rekommendera ett besök. ALV är just nu knökfullt med folk och har köer på upp till en timme till vissa aktiviteter. I Lilla Landet finns det gott om plats och det är både roligt och lärorikt. Längs väg 34, på väg till Vimmerby från Linköping, tar man bara av till höger några kilometer innan man kommer fram (det står Lilla Landet på en brun skylt).

Nordöstra Småland är ett toppenställe för barnfamiljer att semestra i: fint väder med fler soltimmar än de västra delarna, underbar natur och massor av idylliska badsjöar. Förutom Lilla Landet och ALV, finns också en Bullerby och Emils gård uppbyggd, lite längre söderut längs samma väg. Man behöver bara göra en avstickare mot Pelarne, där man dessutom kan titta på en fantasktiskt fin stavkyrka. I Mariannelund finns ett äkta karamellkokeri där man kan köpa färska marknadskarameller och också se hur de tillverkas. Det är bara att ta framkartan och planera. Ett bra tips är att sen fortsätta mot Kalmar och Öland.

Enda haken är att lokalbefolkningen inte är så företagsam när det gäller att marknadsföra sina trakter, eller komma med kretiva ideer. Det populära och fullsatta Pippi-hotellet i Vimmerby drivs av holländare, medan de flesta andra hotell och matställen är ganska sunkiga och har tråkiga femtiotalsskyltar.

Det här hade varit ett paradis för spanska barn t.ex.

No comments: