Wednesday, July 04, 2007

Pueblos blancos

Hela Andalusiens provins är full av vita byar. Husens fasader vitkalkas för att reflektera solstrålarna och hålla värmen borta. I bergiga trakter blir de extra vackra - bergstoppar och sluttningar kläs helt i vitt av ett gytter av tätt sammanbyggda smâ hus.

Bâde Malagas och Granadas provinser är kända för sina vita bergsbyar, men de mest spännande kan man hitta i bergområdena mellan Malaga och Cadiz, vid nationalparkerna Sierra de Grazalema och Los Alcornocales. Det finns många olika rutter man kan ta. En jag varmt kan rekommendera går från Jerez till Ronda.

Enligt många är Jerez de la Frontera flamencons vagga, men härifrån kommer också det berömda vinet jerez och i omgivningarna betar de svarta tjurar som sedan används vid tjurfäktningar. Nära stadens centrum ligger den emblematiska ridskolan Real Escuela Ecuestre, där man kan se fantastiska uppvisningar av de kraftfulla andalusiska hästarna, som jag har skrivit om här.

Om man sedan vill skölja ner manegedammet, kan man bege sig till stadens äldre centrum, bara ett stenkast därifrån. Förutom vackra kyrkor och en imponerande gotisk katedral, kan man här hitta otaliga flamencobarer och tapasbarer där man kan ta ett glas vino de jerez. Vinet är även en viktig ingrediens i många tapas, som “riñones al jerez”, njurar i vinsås, som anses vara en delikatess. Den som är mer intresserad kan besöka någon av de många bodegor som finns både i och utanför staden. Här ges guidade turer till enorma vinkällare, där man kan lära sig allt om hur vinet framställs och naturligtvis även provsmaka det.

Senare kan man fortsätta österut, mot Arcos de la Frontera. som täcker en hel kulle med en strålande utsikt över vinodlingar och den slingrande floden Guadalete. När man promenerar i byns smala gator, stöter man överallt på de vackra valv, arcos, som gett byn sitt namn. De bördiga slätterna som omger Jerez byts nu ut mot gröna kullar, skarpa klippor och djupa dalar som genomkorsas av små floder. En annan av mina favoriter är den säregna byn Setenil de las Bodegas, som på sina ställen verkar vara inbyggd i klipporna. Berggrunden är så porös att den är full av smågrottor och håligheter, vilka ofta har fått tjäna som delar av husen. På vissa ställen täcker berget hela gatan som ett tak av sten.

Byn Grazalema är den plats som får flest millimeter regn i hela Spanien, men den porösa berggrunden och dess höga läge gör att det mesta av vattnet försvinner. Omgivningarna är ett populärt utflyktsmål bland spanjorer för sina höga granar, som visserligen är imponerande, men kanske inte så exotiska för oss svenskar. Vackrast läge har Zahara de la Sierra. En liten borg klamrar sig fast högst upp på en skarp klippa ovanför byn, vars bländande vita hus verkar slingra sig nedför den branta sluttningen. Den som är intresserad av att köpa hantverk i läder kan göra en avstickare till byn Ubrique.

I Málagas provins ligger den ståtligaste av alla byarna – Ronda. De gamla delarna av staden är ovanligt välbevarade och man bör ägna en hel dag åt att vandra runt bland kullerstensgatorna och besöka alla monument, kloster, små palats och de arabiska försvarsmurarna med portar och valv. I hjärtat av gamla staden ligger ett museum som är unikt i Spanien – Museo del Bandolero. De svårtillgängliga bergen runt staden var ett populärt gömställe för banditer, bandoleros, och här kan man lära sig mer om deras spännande och ibland tragiska livsöden.

Ronda har också en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor, av många ansedd som den elegantaste av alla. Byggnaden är uppförd i sandsten och har som egenhet att alla sittplatser befinner sig under tak, bakom de dubbla valven. Ett museum i samma byggnad berättar mer om tjurfäktningens historia och om de olika personligheter som besökt arenan.

Men det som gör Ronda till en av Andalusiens mest fascinerande platser är bron över El Tajo, som binder samman de äldre och de moderna kvarteren. Utsikten över den trånga och djupa dalen och de skarpa klipporna är helt otrolig. På andra sidan bron ligger de nyare delarna av staden, med ett livligt centrum och massor av affärer.

6 comments:

Thérèse said...

Ronda är verkligen fint och speciellt. Jag tycker mycket om Jerez de la Frontera också , där har jag varit ganska mycket för det är nära Cadiz , där jag pluggade spanska i 3 månader. En annan vacker by är Vejer de la Frontera , ligger inte i Malagaprovinsen utan i Cadiz. Så tycker jag Tarifa är mysigt och speciellt men det är ju en kuststad så den kan väl inte räknas med bland pueblos blancos

Anonymous said...

Hej Anna

jag är jätteglad att hitta hit - via dels BrasseLinda och dels Nejma i Marocko...bloggandet blir verkligen lite mer meningsfullt när man skriver som ett sorts kåseri från en exiltillvaro...enormt kul att läsa din blogg - jag reste i månader ensam som sjuttonåring genom hela Spanien (liftade!!)och känner så väl igen dina beskrivningar...vilken nostalgi! Har inte varit i Spaninen sedan dess - dvs för nästan trettio år sen! Can you believe it!?
Jag ska försöka vara med i Ordlös Onsdag också...i den mån jag lyckas, he he..

varma hälsningar
matrixa shamanen - min anonyma blog...har en sajt med mitt måleri på en separat länk som du gärna få om du vill...

Pumita said...

Jag har säkert sagt det förut, men jag tyckte jättemycket om Ronda när jag var där. Tjurfäktning är inte min grej, men jag var och kikade på arenan iaf, när jag ändå var där. Väntade på att Ferdinand skulle komma insläpandes vilken sekund som helst... hehe. Ska kanske damma av några kort från Ronda.

Thérèse said...

Precis som Pumita skriver är tjurfäktning inte riktigt min grej heller men jag var också och kikade på arenan i Ronda. Guiden där påstod att den , Las Ventas i Madrid och Real Maestranza i Sevilla var dom viktigaste och "finaste" tjurfäktningsarenorna i Spanien. Jag har j inte så mycket koll på det där så jag vet inte hur bra det stämmer. Real Maestranza är jättevacker tycker tycker jag , Las Ventas är inget särskilt men det är ju bara min åsikt

Anna Malaga said...

Therere - Ja, bâde Vejer och Tarifa är fina. Jag tror nog att man fâr kalla sig Pueblo Blanco om man är vit och by ;-) och som jag skrev finns det gott om dem även i Alpujarras t.ex.

Jag besöker gärna tjurfäktningsarenor trots att tjurfäktning definitivt inte är min grej. Jag gick pâ nâgra i början. Ett väldigt vackert skâdespel, men som kanske inte hör riktigt hemma i vâr tid.... Colosseum är ju ocksâ fantastiskt, även om man inte gillar gladiatorspel.

Las Ventas har jag aldrig besökt, men jag gillar den i Sevilla. Den i Ronda är ju speciell iom att den inte har sittplatser ute. En lite intimare stämning liksom. Vackrast är en fest som de har varje âr med "corridas goyescas" med kläder frân Goyas epok. Verkligen fint.

Pumita - Damma pâ, bara - jag vill gärna se och höra om Ronda. Ett av de vackraste hörnen av Andalusien, även om det är en turistfÄlla pâ somrarna.

Marixa shamanen - hej och välkommen hit! Vad roligt att höra om dina erfarenheter. Häftigt att lifta... vi var lite för mesiga för det, men man liftade ju faktiskt mer pâ den tiden.
Precis efter Francos död mâste det ju ha varit - spännande!!

Pumita said...

Jag var i Ronda på våren och det var märkbar skillnad på mängden turister på dagen och kvällen. Riktigt skönt på kvällen när busslasterna hade åkt tillbaka till kusten. :D