Sunday, July 01, 2007

Amerikanska svenskar och spanska spanjorer

Hmmm... läser i en artikel att svenskarna är en av de mest USA-ovänliga nationaliteterna, âtminstone när det gäller politik och ekonomi. Undrar om det är ett senare pâfund, eller kanske som det pâpekas i artikeln en frâga om hatkärlek. Vi har âsikter om USA, men älskar allt som kommer därifrân.

Âtminstone vi sextiotalister var extremt amerikaniserade när vi var i tonâren. Svensk kultur existerade knappt. Vi pratade inte ens engelska med engelsk accent, som vâra fina lärare, utan mer som Rob Lowe och Demi Moore.

Skillnaden var otrolig i Spanien pâ âttiotalet, där man nästan bara lyssnade till spansk musik och sâg pâ spanska filmer. Bâde lärare, politiker och journalister uttalar fortfarande alla utländska ord "pâ spanska". Precis som vanligt folk. Vi har superhjälten Espíderman, racerföraren Tjumáker, skâdespelaren och politikern Chochonegger, gruppen U-Dos osv... Inga komplex här inte!

14 comments:

Thérèse said...

Ha ha , jag gillar att alla namn uttalas på spanska eller görs om till liknande spanska namn. Varför säga Carl när alla vet att det heter Carlos.
Las Chicas Picantes låter både bättre och roligare än Spice Girls

Anonymous said...

Är det kanske just för denna inhämska fixering på 80-talet som Spanien länge hade en dålig ekonomisk utveckling. "Gör man som man alltid gjort så går det också som det alltid gjort". Kanske något att fundera på över Spaniens nyvunna ekonomiska utveckling.

Anna Malaga said...

Therese - Ja, eller de stackars prinsarna Guillermo och Enrique. Är William och Henry sâ svârt att säga??

Anonym - Nej, jag tror snarae att Spaniens (förr) dâliga ekonomi har sina rötter längre bak i inbördeskriget och den lânga efterkrigstiden med diktatur, isolering och blockad.
Efter det har det bara gâtt bättre och bättre, mest för att vi nu är med i Europa och är ett öppnare land i alla avseenden. Men vâr stora industri är fortfarande turismen, och turisterna gillar sol, vin och "typical spanish". Kanske hade det inte varit sâ kul om alla hade gâtt med baseballtröjor och felvända kepsar.

Anonymous said...

Sanningen är snarare den att vi lever i världens mest sönderamerikaniserade skitland och har vidriga osanna fördomar om andra europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Ryssland! Vi pratar ju inte ens vårt eget språk här längre utan blandar ständigt in massa äckliga amerikanska slangord och patetiska fraser! Avamerikanisera Sverige omgående! Jag står inte ut med det här förbannade hjärntvättade, fördummade, grundlurade samhället! Inse att vi bor i Europa och ska influeras av den här kontinentens kultur och människor och inte vara så sjukligt fixerade av det där landet i väst!

Anonymous said...

Europeisk film, musik, kultur, städer, mat, arkitektur, människor, etc. är ju så oerhört mycket trevligare och bättre än allt amerikanskt. Att inte fler människor kan inse detta uppenbara faktum. USA försöker ta åt sig äran för allt och det underlättar ju när alla dumma människor därute tror att så gått som allt som är på engelska kommer från jänkarna. Det är så långt ifrån sanningn man kan komma.

Anonymous said...

Jag dagens idiotiska ungdummar som sitter och rabblar massa amerikansk dynga hela dagarna: "Fine", "Whatever", "Oh My God", "Yes", "Sweet", "Dude", "That´s it", "Fair enough", "Fuck", etc. Hela tiden dessa jävla amerikanska slangord, fraser och floskler. De är så sönderamerikaniserade av alla skitfilmer, skräpteve och internet att de inte ens pratar svenska med varandra längre! Hur fan kan vi låta detta land förfalla på detta viset? Se till att visa mer europeiska filmer, teveprogram och musik! Vi lever i ett så tragiskt endimensionell värld att jag bara vill gråta varje gång det blir för påtagligt vilket det blir så gott som hela tiden! Skärp er! Var stolta över att vara svenskar och europeér! Sluta tro att det är tufft att spela jänkare!

Anna Malaga said...

Anonym - Mmm...hrm....och här kommer du och höjer nivân pâ det svenska sprâket, ser jag ;-)
Men visst, lite influenser frân andra länder och övriga Europa hade varit trevligt. Jag förstâr inte heller riktigt varför vi är sâ fixerade vid allt amerikanskt.

Knute said...

Vilka projiceringar Anonymous sysslar med, att skylla allt dåligt i Sverige på Amerika medan det i själva verket är så svenskt vänsterflummigt det kan vara. Den svenska flockmentaliteten måste man ha bott utomlands för att bli varse. Sverige skiljer sig både från USA och övriga Europa i det avseendet. Alla ska tycka likadant och nu har vi tyckt allt mer illa om Amerika sen hundra år minst, viliket upprörande tankebrott att ifrågasätta denna dogm.

Nu ämnar jag publicera denna kommentar på fler bloggar, precis som Anonymous gjort.

Anonymous said...

Tänkte på det häromdagen. Det känns verkligen som att vi är väldigt amerikaniserade. Nästan så att vi ser upp till USA ibland. Men samtidigt tycker jag att det är många som nästan föraktar USA också. INtressant hur som helst.

Nejma said...

Jag föredrar helt klart den spanska inställningen! Vi är europeer, inga kopior avfolket i väst. Och japp, jag gillar dubbade filmer! *asg*Och en avmina favvogrupper på det vilda 80-talet var "lo emiz" (dvs The Smiths).

Förresten, kolla in på min blog för en helt ny utmaninskedja! Ett foto varje onsdag - utan en massa förklaringar och ordsvammel. Valfritt tema. Inget tvång på deltagande. http://nejmaimarocko.blogspot.com/2007/06/ny-utmaning-ordls-onsdag.html Hoppas du och många fler nappar på idéen!

Anna Malaga said...

Knute - Be my guest! ;-)

Emma - Hatkärlek, ja. Eller dubbelmoral?

Nejma - Kul, ska titta in!
Vad sägs om UB cuarenta eller Phil Coyins ;-)

Anonymous said...

Det var kanske uppenbart att jag som skrev första annonyma kommentaren inte också formulerade de andra. Men nåväl, vad jag ville komma till beträffande Spaniens ekonomi handlar om öppenhet. Länder som är kulturellt slutna har också (enligt mig, vet ingen direkt forskning) varit mindre benägna att söka utbyte med omvärlden därför att de gillat sig själva i så hög grad. Till den kategorin hör enligt mig Spanien. Största problemet för Spanien är dock produktiviteten inom all industri, dock ofta servicesektorn. Dessutom är det inte längre billigt att turista i Spanien.

Anna Malaga said...

Anonym I - Jo, det förstod jag.

Du har en poäng, men jag vet inte om jag kan haka pâ din teori.
Spanien har iofs alltid varit ganska slutet när det gäller influenser. Men handel handlr väl inte direkt om att gilla varandra - USA är ju inget praktexempel pâ öppenhet och intresse gentemot andra kulturer, men det hindrar dem ju inte frân att "handla" med t.ex. Sydamerika. I det fallet handlar mer om utsugning och politisk manipulering.
Tidigare var det Spanien som stod för exploateringen av den kontinenten.
Japan är ett annat land som inte lâter sig influeras av andra, men som ändâ har en framgângsrik handel.
Hâller med om att Spanien inte har världens effektivaste industri, men allt blir bättre.

Anonymous said...

ett tipps (i all välmening)

Stäng av DumBurk1
(alt. släng ut skit1)

låt det gå en sissådär 10 bast...

Se där nu är du en ny människa, klart mindre influerad utav den StoreSatan.


GRATTIS