Friday, March 21, 2008

Pâ tal om bunnyöron...

...alltsâ, man kan ju undra var föräldrarna finns när trettonâriga tjejer klär av sig pâ dansgolvet för att fâ killar. Därför är det ganska intressant att läsa vad den här pappan säger när hans tolvârige son blev tillsagd av inte visa kalsongerna i matsalen. Själva händelsen och artikeln är ointressanta, det roliga är att läsa vad folk tycker i bloggkommentarerna. "Fascist-skola", "kränkande" osv...
Bäst är pappan, som inte tycker att det var sâ farligt, men sen säger att "han själv har försökt fâ sonen att dra upp byxorna, men utan resultat" Öh? Sâ farsan tyckte inte heller att ungen skulle ha Gällivare-häng, men gav upp liksom...? Och killen är bara tolv âr?

Min son fâr gärna ha hängbyxor hemma (om han hade velat...) men om han inte fâr det i skolan, i kyrkan, pâ fotbollen eller vad det nu är sâ mâste han lära sig att acceptera det. Man fâr inte klä sig som man vill pâ sitt jobb heller. Är det kränkande att behöva lära sig att det finns regler? Vâra barn mâste ju vara genomkränkta i sina skoluniformer, som det inte fâr vara hâl pâ..

20 comments:

KARLAVAGNEN said...

Kränkande är hellre att unga tonårstjejer tvinas gå omkring i alldeles för korta (läs: barnsliga) skoluniformskjolar och se ut som små B. Spears i Oops I did it again! Dääär, hajar jag inte grejen liksom.
Speciellt inte i ett katolskt land som Spanien eller Nederländerna (i NL är Katolismen den största religionen).

Har vår anonyme spanske vän förresten flygit till Blåkulla?

Anna Malaga said...

Leve skoluniformen säger jag istället. Vips försvann allt snack om märkeskläder, hur den ena eller andre är klädd osv. Totalt bortblâst. Men skoluniform är ju bara obligatoriskt i de privata skolorna, inte i de offentliga.

Ja, eller sâ har han blivit smält i vârsolen..;-)

Anonymous said...

hmm, håller med karlavagnen om att tjejerna inte ska behöva gå i små, kort, barnsliga kjolar även under vintern (det blir ju faktiskt kallt i Spanien också under vintern)och jag ser det som lite kränkande. Fast tjejer kanske får ha byso? Finns det tjejbyxor att köpa? Men har börjat förstå skoluniformen litegrann annars... så jag är inte helt emot det. Hmmm det ser ut som om det här skulle kunna bli ett nytt "röra om i grytan" tema jejejejeje....

Anonymous said...

oj...skrev för fort...menade att det är speciellt jobbigt att se tjejerna i kjol under vintern... (inte att det bara är kränkande under vintern) de kan ju inte alls röra sig och leka som killarna. vem klättrar i träd i kjol?

Krokofanten said...

Jag tycker att det är helt otroligt att skolan måste ta upp sådana saker...
Vad är det för jäkla mode sen också då? Visa hela rôven och gå som en anka?
Det finns regler livet igenom, det är väl lika bra att öva när man är liten...
Jag tycker inte alls att det är kränkande, det var det dummaste jag har hört på länge förresten...

Anna Malaga said...

Katten - mâste erkänna att jag inte vet om tjejer kan ha byxor, eftersom jag bara har en kille.. men det var ingen dum idé. Men visst klättrar de i träd med kjol. Pâ sonens skola har de träningsoverall 4 dagar i veckan, och den är unisex.
Jag förstâr definitivt skoluniformen, vilket jag inte gjorde när jag bodde i Sverige (säklart). När nu ändâ Britney är uppe, kan man väl säga att hon i "one more time" ser ut som en spansk skolelev och i vanliga fall som en svensk skolelev, jejejeje..

Krokofanten - Ja, jag tycker att det är extremt fult med mycket häng...men det är ju inte min sak. För mig fâr folk klä sig som de vill i sitt privatliv - men skolan är inte deras privatliv. För mig handlar det om att respektera regler. Inte konstigt att skolan ser ut som den gör, när dessutom föräldrarna hâller med barnen....

KARLAVAGNEN said...

Jag har inget emot skoluniform per sé, vad jag personligen tycker är dubbel-moral är att kjolarnas längd är på tok för kort när skolflickorna kommer upp i tonåren. Ialla fall i NL och här i Madrid.

Visst tycker jag att svensk skola gör rätt som förbjuder gällivare-häng på brallorna. Det får liksom vara någon måtta.

Kaninöron kan man få använda på rasterna under påsken ;-)

But, that of course, my dears, is only my humble opinion.

Anna Malaga said...

Karla - hmmm..ska kolla in dem nästa gâng. Tjejer borde definitivt fâ ha byxor! Ska kolla det ocksâ.

Anonymous said...

Inte är det snyggt med mycket häng inte. Men å andra sidan är det en stil. Jag vet inte riktigt var jag står, men jag skulle väl inte riktigt gilla om jag blev förbjuden att ha klänning på mig. Eller jeans. Eller Converseskor. På jobbet förstår jag att man vill ha en viss klädkod, och kanske även i skolan, men samtidigt är skolan inte riktigt samma sak som en arbetsplats.

Som sagt, jag vet inte riktigt var jag står i frågan, mer än att jag tycker det är tråkigt att förbjuda olika stilar, såvida de inte är stötande. Att ha byxarna precis nedanför rumpan, som det faktiskt finns folk som har, kan man ju kanske "förbjuda" (samtidigt som det är svårt att dra en gräns - "det är ok att ha byxorna max 5 cm nedanför kalsongkanten"?)...

KARLAVAGNEN said...

Skolan är i högsta grad en arbetsplats för många: lärare, lokalvårdare, säkerhetspersonal, vaktmästare etc.

En läroplats för eleverna.

Anonymous said...

Jag är lärare och betraktar faktiskt skolan som en arbetsplats, även för eleverna. Hur vi beter oss och hur vi ser ut (till viss del), bidrar till hur arbetsmiljön blir. Alla skolor har ordningsregler av olika slag, och en elev kan inte göra allt som den gör hemma även i skolmiljön. När man vistas bland många andra, som man ju gör i skolan, måste man visa hänsyn. Allt som man gör hemma kan man inte göra i en offentlig miljö, som skolan eller en arbetsplats är.

Vi vuxna vet att olika regler gäller på olika ställen, och det måste man anpassa sig till. Man kan inte få sin persoliga vilja igenom precis överallt. Om man vill ha byxor med "häng" får man ha det på fritiden, men avstå på arbetet/skolan. På en del arbeten måste de anställda ha uniform, eller klä upp sig i kavaj och slips, och det fattar ju vuxna människor att det bara är att acceptera eller välja ett annat jobb.

Men det hela grundar sig nog i att barn/ungdomar generellt sätt inte vill bli tillsagda hur de ska se ut eller beté sig.

Vi i Sverige har nog en mycket avslappnad klädstil på arbetet än i många andra länder, där är det mer ovanligt med jeans och topp, tror jag. Tror heller inte att man i andra länder behöver tjafsa med eleverna om att man inte har mössa, keps eller jacka på sig inomhus eller i matsalen... Helt ofattbart att man ska behöva diskutera sådana självklara saker.
Vi gör inte eleverna en tjänst genom att låtsas som att man kan göra lite som man vill. När de blir vuxna och ska ut i arbetslivet kommer de att bli varse att det finns en mängd regler, och att det inte är helt fel att de finns.

/ Läraren

Anonymous said...

Ett tillägg: Vad det här handlar om är det vi kallar för social kompetens. Att kunna anpassa sig efter situationen. Vissa regler finns nedskrivna, andra inte, men har betydelse ändå. Vissa regler lär man sig av sina föräldrar, andra av erfarenhet.
/Läraren

Anna Malaga said...

Barajagjohanna - Ja, jag gillar det inte heller, men visst är det en stil. Och jag gillar folk med personlig klädstil (vilket väl inte hängbak är, men ändâ...)men som jag sa, i privatlivet. Du kan ha klänning pâ din skola, men inte i en privatskola med skoluniform. Du kan ha urringat i Spanien, men kanske inte i kyrkan. Man kan bada topless pâ vissa stränder, naken pâ andra och pâ vissa passar inget av det. Skolan är inte riktigt som en arbetsplats för eleverna, de är ju fortfarande barn, men de ska väl ändâ förberedas för arbetslivet? Och lära sig att man har olika regler pâ olika ställen.

Läraren - Hâller med dig. Det handlar om att visa hänsyn. Och ocksâ att kunna acceptera en tillsägelse.
När du ändâ är här, fâr jag frâga vad du tycker om miljön i skolan rent allmänt? Är detta nâgot vanligt eller är det enstaka händelser? Brukar föräldrarna försvara sina barn eller brukar de säga till dem att göra som läraren/personalen ber dem?

Anonymous said...

Läraren här igen:

Jag jobbar med elever på låg- och mellanstadiet. Eleverna är naturligtvis olika, men jag tycker att det märks redan första veckorna i ettan, om eleven har vissa regler att hålla sig till eller får göra som de vill hemma.

Det finns som tur är många trevliga väluppfostrade barn, annars skulle man inte stå ut. Men det är tydligt att en del har fått alldeles för fria tyglar, och det är snarare barnen som styr föräldrarna än tvärt om. Glömmer aldrig den 7-årige pojken som satt och pekade fuck you i matsalen första dagen i skolan! Trodde inte mina ögon. Det är inte meningen att vi lärare ska sköta hela elevernas fostran, utan de måste ha en del med sig hemifrån från föräldrarna.

Alltför många, upplever jag, är luststyrda- de vill bara göra det de har lust med och kan säga att "det har jag ingen lust med" om man säger t ex säger att nu ska vi ha matte. En del barn är nog vana vid hemifrån att om man tjatar och protesterar tillräckligt mycket, så slipper man. Man behöver bara göra det man vill. Gissa om det är tröttsamt!

Det är alltid lika intressant att se hur barn och föräldrar interagerar vid t ex utvecklingssamtal. Upphör aldrig att förvånas över de barn som sitter och är uppkäftiga mot sina föräldrar tom i sådana situationer, det blir väldigt pinsamt.

Men som sagt, det finns många trevliga väluppfostrade barn också, som tex går fram och tar i hand och hälsar om det kommer besök till klassen, och som aldrig skulle drömma om att svara uppkäftigt. Skolan och livet i allmänt blir en jobbig tid för den som inte kan inordna sig, och acceptera vissa regler.

Hur föräldrarna reagerar är olika. Vissa försvarar sina barn oavsett vilka dumheter de än har gjort, andra gör allt de kan för att samarbeta med skolan och står på lärarnas sida även om deras barn har uppfört sig illa. Några föräldrar som känner att de inte klarar av att hantera sina barn hemma, ber skolan om hjälp. Det finns ju också barn som har funktionshinder, ADHD, Aspergers syndrom osv och som har svårt att följa regler pga av det.

Men alla kan nog hålla med om att dagens barn är mer frispråkiga och ifrågasättande i skolan, än förr. Ibland på gott, ibland på ont.

Dagens lärare måste förtjäna elevernas respekt, det räcker inte med att ha lärarutbildning för att bli en auktoritet.

Anonymous said...

Ja, det där med att skolan är en arbetsplats har man ju hört det tjatas om från lärare i alla år... :) Och visst kan jag hålla med, till viss del. Samtidigt förstår jag inte riktigt vad det är som är så procoverande med lite häng på brallorna. Och definitivt inte varför det inte är okej att ha mössa eller keps på sig inomhus! Det är ju exakt samma sak som att ha en sjal, diadem eller annat som tjej - en modegrej, en stil! Vi hade mycket diskussioner om det här på gymnasiet. Jag minns inte riktigt men jag har för mig att vi kom fram till att det var helt ok att ha keps på sig. Det fanns de killar som hade keps varenda dag, likväl som det fanns de tjejer som hade en stor sjal över huvudet (typ som hårband) varje dag. Alla var eniga om att tjejernas sjal var exakt samma sak som killarnas keps och då blev det ju genast könsdiskriminerande. Skulle inte keps tillåtas skulle ju inte sjalar eller andra huvudbonader/-prydnader vara det. Det gick upp ett ljus för många där...

Anna Malaga said...

Barajagjohanna - Jag tror inte att det handlar sâ mycket om att det är provocerande, mer om att man mâste ha en fungerande miljö i skolan där eleverna faktiskt följer vissa regler utan att tjafsa sâ mycket. En stor del av tiden i dagens skola gâr ât till att tjafsa och försöka fâ ordning, försöka fâ elverna att lyssna osv... sâ var det ju inte förr, sâ det är ju eleverna som har ändrat sig.
Om du vänder pâ det: MÂSTE man ha extrema hängbyxor, mobiltelefon, mp3-spelare osv i klassrummet?
Lärarna fâr t.ex. beslagta mobiltelefoner som används i klassrummet, men bara om eleven själv tillâter det.

Anonymous said...

Det finns tjejer som har häng i byxorna, eller väldigt lågt skurna byxor, och samtidigt stringtrosor under... Följden blir att när vederbörande sitter ned eller böjer sig ned syns "myntinkastet" ;). Faktiskt inte så kul för omgivningen. Då handlar det inte längre om "bara mode".

Jag tycker inte att det går att jämställa ett hårband med en keps, det senare är en huvudbonad. Det är en gammal oskriven sed att man inte har huvudbonad på sig inomhus.

Vilka arbetsgivare tillåter att de anställda går med mössa och keps på sig inomhus? Visst, kirurger och restaurangfolk måste ha något om håret av hygieniska skäl men i övrigt? Det är nog bara för yngre att inse att de som är födda från 70-talet och äldre anser att det ser ohyfsat och icke-seriöst ut.

När jag var tonåring var det mode med trasiga och lappade jeans, man tog hål på dem med flit alltså. För den som skulle ut i arbetslivet något år senare fick dock inse att det inte passade att komma med trasiga byxor, oavsett hur mycket mode det än var.

Grejen är den att all slags klädsel inte passar i alla situationer och det är det man får anpassa sig efter. En person som måste ha kostym och slips kanske föredrar att gå i myskläder, men får ända anpassa sig efter arbetets klädkod. Alla regler kan inte skrivas ned, men fattar inte elever/föräldrar det olämpliga med att visa analöppningen så får vi snart införa skoluniform!

När det gäller keps, mössa, mobiltelefon, mp3-spelare - ja gud vad mycket onödig tid det går åt att få elever att förstå när det är olämpligt att anväda dessa! Om alla skötte det med förstånd vore det inget problem, men så är det inte. Tyvärr kan ju mobiltelefoner användas för smygfotande,och hot via SMS, i mobbingsyfte. Dessutom stjäls dem. Det är höjden av oartighet/oförskämdhet när elever använder dessa samtidigt som läraren försöker hålla lektion.

Hemma får man klä sig och uppföra sig hur man vill, men det kan man inte i skolan eller på jobbet!

/Lärare, född i början av 70-talet

Anna Malaga said...

Läraren - Stort tack för dina lânga och utförliga svar!
Jag tror att, förutom allt du har nämnt, har ocksâ individen ett väldigt stort utrymme i Sverige. Även det kan vara pâ gott och ont. Jag tycker nästan det har gâtt för lângt och att det börjar bli lite jobbigt...folk lägger ner en evig massa tid pâ att fundera över vad de verkligen vill, hur de tycker, känner, är det här verkligen rätt för mig osv osv. Ett spanskt barn som fâr en tillsägelse rättar sig oftast efter den, och sâ är det bra med det. Visst kan man protestera, men de vet att i slutändan är det de vuxna som bestämmer. Det gâr inte att säga "nej, det tänker jag inte göra..." Fast just det du beskriver har börjat komma hit ocksâ.

Anna Malaga said...

...och jag fattade inte alls hela "stringdiskussionen" i början. Jag menar, jag har string pâ somrarna, vad är det för fel med det??? Hade inte fattat att trosorna syns i dagens mode ;-)

nina said...

Här i Costa Rica är det skoluniform som gäller både i privata och offentliga skolor och jag måste säga att jag gillar det mer och mer.

Både tjejer och killar i offentlig skola har mörkblå långbyxor och vit skjorta så det är verkligen ingen Britney-varning på tjejerna här.