Monday, September 25, 2006

Andalusien runt Etapp 6 - Jaén

Santa Catalina
Staden Jaén, norr om Granada, är bara en aning större än de vackra vita bergsbyarna. Motorvägen frân Granada är svindlande vacker, med en hel del skarpa kurvor, taggiga berg och gröna olivodlingar. Här, och i vissa delar av Córdoba, görs den bästa olivoljan. Man kan passa pâ att besöka nâgon av fabrikerna och titta pâ de stora olivpressarna. De liknar skruvstäd med stora runda plattor, som förr drogs runt av âsnor och nu drivs maskinellt. Man kan ocksâ köpa med sig jungfruolja (aceite de oliva virgen extra) i femlitersdunkar.
Under skördetiden, frân november till februari, kan man ocksâ fâ se hur oliverna plockas. Ett stort nät läggs ut under varje träd, och man skakar grenarna ordentligt sâ att alla frukterna ramlar ned. Nätet samlas sen ihop, oliverna lastas pâ ett flak och man fortsätter till nästa träd. När man ser de tusentals olivträd som täcker varje sluttning, fält och kulle i Jaéns provins, förstâr man att det ger arbete ât väldigt mânga.... Olivoljan mâste jag fortsätta att berätta om en annan dag.
Den som vill besöka Jaén vintertid, bör först titta pâ väderprognosen. Kommer det att bli nederbörd och nâgra plusgrader är det lika bra att lâta bli, för trots att det är en motorväg kan trafiken stâ still i flera timmar om det kommer nâgra centimeter snö.
Väl framme i Jaen kan man gâ upp i borgen Santa Catalina, som ligger pâ en kulle ovanför staden. Eftersom staden ligger i norra Andalusien, blev den erövrad redan 1234 av den kristna hären med Fernando III i spetsen. Borgen har därför mânga tillbyggnader frân den kristna tiden.
Nere i stadskärnan ligger den imponerande katedralen, med en mycket vacker fasad i barock stil frân mitten av sextonhundratalet. De inre delarna byggdes tidigare, och i det stora kapellet i gotisk stil förvaras La Santa Faz, som enligt en legend var Kristus svettduk. Som sâ mânga andra kristna tempel, har den byggts precis ovanpâ resterna av den arabiska moskén. Den som är intresserad av arabisk arkitektur, kan däremot besöka Los Baños árabes, ett underjordiskt badhus med vackra pelare och valv, som ligger under renässanspalatset Palacio de Villadompardo.

Katedralen

Som arkeologifantast mâste jag rekommendera ett av Spaniens främsta muséer med iberisk konst: Museo Provincial de Jaén. Den undre vâningen har gjorts till ett arkeologiskt museum, med en del föremâl frân romar- och arabtiderna, men det är det stora kollektionen av iberiska statyer frân utgrävningarna i Cerillo Blanco, som gör den sâ intressant. Ibererna var Spaniens urinvânare, ett folk med ganska enkla vanor och torftiga bostäder och samhällen, om man jämför med andra kulturer under antiken. Deras konst höll däremot hög klass, särskilt statyer, skulpturer och bronsfigurer. De tillverkades inte för att pryda monumentala tempel och eleganta bostäder, utan har nästan uteslutande hittats i gravar. De mest kända exemplen pâ iberisk konst finns i det arkeologiska muséet i Madrid, som jag mâste berätta om i ett annat inlägg.

" Guerrero caído", iberisk staty

Palacio de Jabalquinto, Baeza

Är man mer intresserad av att besöka smâ städer med vackra medeltida byggnader, kan man fortsätta längs väg 321 till Baeza och Ubeda. Baeza har en mindre, men mycket vacker katedral, och mânga andra sevärda smâ kyrkor, kloster och renässanspalats, som El Palacio de Jabalquinto, byggt mellan 1400 och 1500-talet, som har ett stâtligt patio med marmorpelare, en enorm trappa i barock stil och fasad i gotisk stil med inslag av mudéjar, en stil med arabiska influenser som levde kvar pâ den krista sidan av gränsen. I Baeza kan man ocksâ besöka olivoljans museum El Museo del Aceite, som med en stor samling maskiner och redskap frân olika ârhundraden, berättar historien om det flytande guldets utvinning.

Vi kommer däremot att fortsätta västerut mot Córdoba i nästa etapp.

4 comments:

Anonymous said...

Det är bara att inse att jag måste boka en resa till Andalusien till våren. Det finns ju hur mycket som helst att upptäcka! Speciellt Baeza och Ubeda låter jättespännande. Och så älskar jag ju oliver. :p

Anna Malaga said...

Säg till när du kommer, sâ sätter jag pâ kaffe ;-)

Thérèse said...

Vad ressugen jag blir när jag läser dina Andalusien runt inlägg. Jaen har jag aldrig varit i men det verkar mysigt.
Nästa etapp Cordoba har jag besökt flera gånger , väldigt fint.
Ser fram emot att läsa om olivoljan. Ingenstans smakar oliverna bättre än här i Spanien , kommer verkligen att sakna spanska oliver i Sverige.

Anna Malaga said...

nej, Jaén är ju lite av den bortglömda provensen. Den ligger lite avsides, precis som Almería.
Jag har lärt mig älska oliver här, särskilt "aceitunas partidas".