Monday, January 15, 2007

Bokmalen - en utrotningshotad art

I alla fall här i Malaga, där bokläsning inte är ett vanligt fritidsintresse. Smâ barn har gott om sagoböcker, men lite längre upp i âldrarna slutar de oftast att läsa. Den berömda "bokslukarâldern" infaller pâ nâgot vis aldrig hos andalusiska barn. Harry Potter, Sagan om Ringen och Häxan och Lejonet är populära, men dâ handlar det mest om filmerna och prylarna.

Samma sak märks i folks vardagsrum. IKEA har börjat bli populärt hos ungdomar (med "ungdomar" menas folk i 30-ârsâldern som skaffar sin första lägenhet), men bokhyllan Billy blir nog aldrig nâgon storsäljare. I Malagabornas hem finns nämligen sällan nâgra böcker, bara ett uppslagsverk och kanske nâgon kokbok och ett par romaner. Bokhyllorna blir därför ganska snyggt designade möbler, med Tv-bänk, plats för DVD, vitrinskâp och bara en eller tvâ korta hyllplan.
 andra sidan är ju bokläsning en ganska osocial verksamhet. Andaluserna trivs bäst med folk omkring sig hela tiden. Väldigt fâ av mina vänner gâr och sätter sig med en bok pâ stranden - de ringer hellre en annan kompis för att fâ lite sällskap. Och visst - en grupp spanjorer har alltid roligt. Jag har tvâ tjejkompisar som kan konsten att förvandla en snabb kopp kaffe pâ torget till en riktig fest. Samma sak pâ stranden: de tar med sig ett fällbord, ett par stolar och en pâse "pipas" (liknande fâgelfrön) och berättar roliga historier och släktskrönor i timmar. Förbipasserande sluter sig till sällskapet efter hand.
Själv skulle jag gärna vara med i en bokläsargrupp, som man kan ordna i t.ex. England eller Sverige, men har inte hittat nâgon. Jag har precis läst ut "Vi mâste prata om Kevin" av Lionel Shriver, och det är en bok man gärna skulle vilja diskutera med andra. Likadant med "Ro utan âror", av Ulla Carin Lindqvist. Liza Marklunds deckare Prime Time och Sprängaren blev jag däremot inte sâ imponerad av. Visserligen var det spännande att fâ inblick i hur man jobbar pâ en tidningsredation, men intrigen var ofta väldigt tunn (eller obefintlig), tycker jag.
Pâ tal om bokslukarâldern, mâste jag rekommendera böckerna om Tommy och Flisen av Lena Lilleste, som är en vän till mig. Den första deckaren Inbrott i skolan kom ut för drygt ett âr sedan, och nu är även uppföljaren Kidnappare pâ nätet ute. Nästa kommer senare i vâr. Serien är säkert tänkt för ungdomar i 9-14 ârs âldern, men jag har barnasinnet kvar och tycker att de är väldigt spännande (lite i Enid Blyton-stil) och dessutom välskrivna, roliga och aktuella. Det märks att författaren inte bara har jobbat med ungdomar, utan ocksâ förstâr dem väl och har god inblick i deras värld.

22 comments:

Blancaflor said...

Du har rätt! Tyvärr...

Jag lämnade aldrig bokslukaraldern, jag läser ca 2 böcker i veckan och min pojkvän är oerhört imponerad.

Anonymous said...

JAg blev förvånad när jag flyttade till Spanien och pocketboken verkade vara helt ny. Fortfarande är pocketböcker knappast lika lätta att få tag i eller lika billiga i Sverige känns det som, men här verkar jag få förklaringen.

Thérèse said...

Jag reagerade också på att pocketböcker var både ovanligare och dyrare i Spanin än i Sverige.

Precis som Blancafor kommer jag heller aldrig att lämna bokslukaråldern.

Jag har också läst en bok av Lisa Marklund. Studio sex tro jag den hette. Jag tyckte de var ganska dåligt skriven rent språkligt och att intrigen var obefintlig. Sen dess har jag svårt att förstå hur hon har blivit så populär....

Carin said...

Jag måste erkänna att jag gillar Liza Marklund... läst alla utom den senaste tror jag. Förra veckan Den röda vargen som handlar om en norrländsk terrorist som ansluter sig till ETA. Alltså viss Spanienkoppling. Just nu läser jag Anne Holt, som jag också tycker mycket om! Visst blir livet mycket bättre med en bok som väntar!

Anonymous said...

Tack för boktips för barn i preciiiis mina ungars ålder - 9, 11 och 13 är de och riktiga bokslukare, eller TEXTslukare ska jag säga. Tintin, Lucky Luke, Kalle Anka, manga, sporten, böcker, fling- och mjölkpaket - precis som jag när jag var barn...

Anna Malaga said...

Blanca - ja, jag förstâr att han är imponerad! Jag läser ibland sent pâ kvällarna. För sent, eftersom jag har svârt att lägga boken frân mig.

Anna - Precis. Visst finns det folk som läser, men det är en mindre klick. Man ser sällan folk läsa i parkerna eller pâ tâget.

Therese - Nej, jag vill inte heller riktigt lämna den âldern ;-) Fast under bebistiden fick jag gÖra en liten paus..

Carin - Hej! Ok, jag har ju bara läst tvâ, men jag fastnade inte riktigt för dem. Fâr se om jag hittar nâgot av Anne Holt, tack för tipset.

Cruella - Iväg och köp L.L.´s böcker till dem - de kommer att gilla dem!
Jag läser ocksâ pâ mjölkpaketerna när jag är i Sverige. Här stâr det bara "puleva" pâ dem ;-)

Nadia said...

Måste dock säga att jag tycker det finns många bra lågprisutgåvor av bland annat klassiker m.m i Spanien till ett mycket billigt pris.
Men det är klart, skall man köpa en nyutgiven pocket är priset ofta en tjugolapp högre än hemma..

Anonymous said...

Hur får jag kontakt med dig. Bor i Madrid och kan säkert dela med mig av böcker. Åsa

Anonymous said...

Bokmalar verkar inte trivas i varmen i Medelhavslanderna :-) Fast jag maste erkanna att i norra Italien ar boklasandet ganska utbrett; atminstone i storstader. Fast vanner eller kollegor emellan skulla man knappast komma pa tanken att t ex prata om nagon bra bok man last, vilket jag upplever som hyfsat vanligt i Sverige.

Annika said...

Vad vore livet utan böcker? Urtrist.
Vore kul om du kunde starta upp en bokklubb med andra bokintresserade i din närhet. Vet inte hur många svenskar ni är som ses, men varför inte starta en bokklubb med dem?
Jättekul! Många böcker hittar man ju på Amazon.com.

Vi, i mitt område, började med en bokklubb för ca 1½ år sedan. Vi träffas en gång i månaden och talar om boken, äter lite gott och dricker vin. Fördelen med en bokklubb är också den att man läser böcker som man annars inte skulle ha läst.

Hoppas ni kan dra igång en klubb!

Anonymous said...

Oj, glomde ju tipsa om en svensk forfattare som jag gillar; namligen Theodor Kallifatides. Trots att han kom till Sverige nar han var nastan 30 ar skriver och talar han en korrekt och mycket vacker svenska :-)

Anna Malaga said...

Nadia - Ja, det har du faktiskt rätt i, de spanska klassikerna är billiga.

Âsa - Hej, vad kul! Min mailadress stâr i profilen.

Karin - ja, även här lÄser man mer i de norra delarna. Klimatet spelar nog in, tror jag. Men det är ju sâ mysigt att läsa pâ stranden! Tack för tipset!

Annika - Ja, jag kan ju försöka. Det är lite glest med svenskar just där jag bor. Jag kan ju alltid ta en kopp kaffe med Carin och kivas om Liza Marklund ;-)
En svensk mamma i Malaga försökte fâ igâng lite "svenska mammor" - träffar här, men det var lite segt med det ocksâ. Det är kanske mer fart pâ er i USA.

Pumita said...

Anna, om det inte finns någon läsecirkel då startar du en. ;)
Det var rätt länge sedan jag läste Ro utan åror, men jag får gåshud bara jag tänker på boken. Den var verkligen gripande!

Anna Malaga said...

Annika, förresten: Hur väljer ni de böcker ni ska läsa? Turas ni om?

Anna Malaga said...

Puman - Ja, verkligen gripande. Hopplöst grym och ändâ beundrar man henne för hennes förmâga att hitta nâgot positivt i den hela. Det värsta av allt var att tänka pâ de tre mânaderna som följde pâ det sista kapitlet...
En riktig lektion i att uppskatta det man tar för givet, som en fungerande kropp och en vanlig, trâkig vardag.

malin2 said...

Leva utan bär något som ingen i min familj kan. Vi har alla minst 2 böcker på g.
Har många vänner (inkl. svenskar) som säger köp inte böcker till mina barn i present...

Anonymous said...

Hej Igen, inte 17 hittar jag någon email adress till dig i din profil. Suck... Klickat på allt möjligt men inte någon success.

Kan även rekommendera cd böcker, toppen på långresor. åsa

Anna Malaga said...

malin - ja, ditt läsande har verkligen smittat av sig pâ barnen. Jag hoppas att det blir sâ här ocksâ.

âsa - benicamp@telefonica.net

Carin said...

Säg bara till när du vill ta den där kaffen! Jag kivas gärna! :)

Sofia said...

Såg du att jag skrev om detta på uf vid jul? Blir helt bedrövad av att man kan hitta en begåvad 12-åring, dotter till en ingenjör och en jurist, som aldrig har läst en bok!!! Vi ger _bara_ bort böcker i present när barn fyller år här, och i julas blev det böcker till alla "ungdomar". Det som är bra är att det finns en massa bra svensk barnlitteratur översatt till spanska, på så sätt bli presenterna en blandning av uppmuntran till läsande och reklam för Sverige. Jag har köpt 10 ex av Pettson & Findus på spanska som vi delar ut till Ns kompisar som fyller år. Hittad een massa Maria Gripe på pocker i julas som 12-åringen fick.

Kram!

Anonymous said...

Lustigt för i Frankrike är de så oerhört läsandes. Böcker och Magasin läser "alla" inte bara de intellektuella parisarna. Och även om spanjorerna är ännu mer sociala än fransmännen så tycker ju fransmännen också att det är viktigt att umgås.
Jag har en ny idé på min blogg, du får titta in och se om du vill vara med.
Själv läser jag senaste LeCarré just nu som handlar om en tolk och faktiskt är riktigt realistisk och bra (om man bortser från att den tolken talar alla språk man överhuvudtaget kan komma på i Afrika :-))

Anna Malaga said...

Carin - ja, det hade varit kul! Jag har förresten blivit av med din mailadress.

Lima - nej, det sâg jag inte, men vad trist! Här ser man ändâ en liten skillnad: akademikerbarn brukar läsa mer, men det är ändâ inte vanligt. Böcker är jättebra presenter och det är sâ kul att köpa barnböcker. Vi har en översättning av Mio min Mio bl.a.

Tolken - Spansk och Fransk "vardagskultur" är som natt och dag. Man kan bara titta pâ TV-programmen. I Frankrike finns det ett oerhört intresse för intressanta männskor som har nâgot att berätta eller har levt ett annorlunda liv. Vie privée - vie publique, t.ex är en av mina favoriter. Här handlar det mest om vem som har varit ihop med flest kändisar...