Saturday, February 17, 2007

Flytta till Spanien

Vad bör man tänka pâ innan man flyttar till Spanien?

Det beror väl mest pâ varför man vill flytta, men det är alltid en bra idé att ta en titt pâ arbetsmarknaden. I Malaga med omnejd är det ganska lätt att fâ ett kvalificerat kontorsjobb om man är vad vid att arbeta med datorer och förutom engelskan och svenskan behärskar spanska i tal och skrift. Att hitta arbete som sekreterare, ekonom eller ekonomibiträde, receptionist osv. är ganska lätt om man är svensk och kvalificerad för jobbet. Det är ocksâ brist pâ elektriker, rörmokare, snickare och andra reparatörer och installerare, särskilt med goda kunskaper i engelska.

Om man inte kan spanska krymper marknaden rejält. Det finns en väldig massa säsongsjobb pâ "turistkusten" frân juni-september inom hotell, bar och restaurang, och sâdana gâr alltid att fâ om man kan engelska och nâgot skandinaviskt sprâk. Problemet är att det kryllar av utländska ungdomar som vill ha just sâdana här jobb, och de är ganska dâligt betalda. Samtidigt är hyrorna höga och levnadskostnaderna pâ den västra delen av solkusten är högre än pâ den östra sidan eller i Malaga stad. Om tanken var att man bara skulle träna spanska, ha roligt och jobba för sitt uppehälle under tiden, är det förstâs bra att ta en sâdant jobb. Mitt tips är dâ att ha pengar sparade innan man âker ner. Det gör stor skillnad och det är mycket lättare att spara ihop dem i Sverige än i Spanien. En kypare i hyreslägenhet i t.ex. Torremolinos fâr sällan nâgra pengar över. Ett annat tips är att komma pâ vâren och hyra lägenheten "para larga temporada" - ett lângtidskontrakt pâ t.ex. ett âr som man kan bryta med en mânads varsel. Prisskillnaden är enorm om man hyr i mars mot om man hyr i juni, t.ex.

När det gäller lägenheter hyr man alltid av ägaren, oftast möblerat. Priserna är höga, bâde när det gäller att hyra och att köpa, men utbudet är stort. El Anunciador är ett bra ställe att leta bâde jobb och bostad. Det är en tidning där privatpersoner kan annonsera gratis. Man brukar lämna en eller tvâ mânadshyror i garanti (depósito), som man fâr tillbaka när man lämnar bostaden.

Om man flyttar ner med barn, kan det vara en bra idé att bo i lägenhetskomplex med gemensam trädgârd och pool. Det är ett bra sätt för barnen att snabbt fâ kompisar och man lär själv ocksâ känna sina grannar bättre. Det finns gott om dagisplatser i Spanien och det finns mânga olika dagis att välja pâ. De är nästan alltid privata - de kommunala dagisen är för föräldrar med lâg inkomst och mâste ansökas till speciellt.

Skolan börjar redan vid tre ârs âlder, och den offentliga är gratis. Den är dock inte obligatorisk förrän vid sex âr. Tiderna för de minsta barnen brukar vara 9-14, och de äter lunch hamma efter skolan. I skolan blir det bara mellanmâl, som de själva har med sig. Man mâste söka in pâ vâren och de populäraste skolorna är ganska svâra att fâ plats pâ. Nivân är ofta högre än i svenska skolor. En spansk sexâring kan bâde räkna, läsa och skriva skrivstil.

Skolorna börjar inte förrän i mitten av september, men mitt râd är att komma ner i god tid innan, sâ att barnen hinner snappa upp lite spanska om de inte kan nâgon. Det är lätt att fâ lekkamrater pâ stränder och i parker. Bâde dagisbarn och skolbarn borde lära sig nâgra viktiga spanska uttryck innan de börjar, tycker jag. Svenskarnas inställning till barnens sprâkinlärning är ofta väldigt hurtig: "det behövs inte, barn lär sig sâ fort..." Visst, de lär sig, men det är sâ lätt att bespara dem nâgra otrevliga dagar. Hur kul hade det varit för oss att börja pâ ett nutt jobb där vi inte ens kunde frâga efter toaletten? Agua, si, no, pipi, och jugamos? är användbara ord som det bara tar nâgra dagar att lära dem.

När det gäller att studera, har jag tyvärr inga râd, eftersom jag själv bara pluggade i nâgra mânader för mânga âr sedan. Men det är förstâs ett av de bästa sätten att "komma in" i ett land, samtidigt som man känner sig för och kan se om man verkligen trivs och vill stanna längre. Malaga har mânga sprâkskolor och akademier och man har möjlighet att bo inackorderad hos en spansk familj - ett bra sätt att lära sig mer om landet.

17 comments:

Anonymous said...

Vad heter socionom på spanska? Och förresten ett jättebra inlägg. Sådant här är verkligen sådant som jag gillar att läsa! Och åååh.. jag bara längtar till España sååå mycket.

Anonymous said...

Ett inlägg hos mig som kan vara av intresse: http://hallo.blogg.se/170207232621_svenne_jag_nej.html

Och jag hoppas att du inte tog åt dig av att jag valde dig som exempel. Bara så du vet så är du en av bloggfavoriterna! :D

Thérèse said...

Jag blev väldigt positivt överraskad av den spanska skolan somjag tyckte höll mycket bra klass. Jag valde att inte låta mina barn gå i svensk skola för meningen var att i skulle stanna några år och jag ville att dom skulle lära sig språket. Min doter som är fem kan läsa , skria och räkna och pratar spanska gansk bra och engelska hyfsat idag. Få av henes svenska dagiskompisr här kan skriva och räkna. .

Jag umgicks heller inte med några andra svenskar i Madrid (ja jag träffade Mandimoon som också bloggarnågra gånger precis innan hon flyttade till Las Palmas). Jag kunde spanska bra innan jag flytade ner och mannen jobbade bara med spanjorer så det var ganska lätt att umgås med spanjorer.

MEN om man åker ner till Spanien och förväg vet att man bara ska stanna en kortare tid kan ju svenska skolan vara någo. Den följer ju svenska läroplanen så det blir lätt för barnen att bara hoppa in i sin gamla klass när dom kommer tillbaka.

Kan man inte spanska väldigt bra eller har en väldigt speciell utbildning/yrke (för min dåvarnade mansom forskar i fysik är det ganska lätt att få jobb utomlands även där han inte talar språket) tror jag att den spanska arbetsmarknaden utanför turistortern verkar ganska stängd.

Måste erkänna att jag blir lite sugen att fytta tillbaka när jag läser ditt inlägg. Jag kanske borde titta på ett kvalificerat kontorsjobb i trakten av Malaga ;)
Alternativt skicka mitt CV till svenska skolan i Fuengirola när jag har läst in min lärarbehörighet.

Jag har också pluggat spanska i Spanien och det kan ju vara ett utmärkt sätt om man är ung att åka ner och lära känna landet och lära sig lite av språket. Nakdelen som jag upplevde var att man mest umgicks med andra utlänningar och p.g.a csn är det gott om svenskar på många studieorter. Det krävs att man anstränger sig en del om man inte bara vill prata engelska eller svenska utanför skolan. Bo i familj är nog ett jättebra alternativ som jag tyvärr inte provade på. Däremot jobbade jag på en bar i Cadiz , fick uselt betalt men pratade mycket spanska med stammisarna och läre mig minst lika mycket som på skolan.

Oj det blev långt det här....

Anonymous said...

Jag läser alltid din blogg! Du skrev - "Spanien är ett ganska lätt land att bo och leva i, och det är nog lättare att flytta frân Nord till Syd än tvärtom." och jag kan inget annat än hålla med dig om det. Jag & min käre "sevillanare/madridbo" har bott i Sverige i 1 1/2 år nu...och han är lika deprimerad nu som han var förra vintern. Jag tror aldrig han kommer kunna vänja sig vid mörkret och den "eviga planeringen" som han säger. (Kylan tycker han inte är sååå jobbig) Han (och jag) saknar verkligen att bara kunna gå ut genom dörren och "umgås" med folk. Att kunna gå ner till en bar/cafe vilken tid som helst på dygnet. Han tycker att allt är så planerat i Sverige, middagar med exakt si o så många inbjudna, att man måste tänka 2 ggr innan man går ut på stan - hur ska vi ta oss hem, taxi är dyrt, vem ska köra?, när går sista bussen? etc, etc... Som tur är så jobbar vi både i Spanien och Sverige så vi reser mycket mellan länderna, men jag tror vi måste hyra en lite lägenhet i Spanien och bo där under hela vinterhalvåret för annars så kommer han vissna ihop helt. För på sommaren är ju Sverige helt underbart! Det tycker tom han och hans familj+vänner och många av dem planerar på att köpa sommarstuga här, för priserna på hus/lägenheter i Spanien är ju löjligt höga jämfört med Sverige!!

Anonymous said...

P.s - För att jämföra kan man ju tänka sig hur svårt det ksulle vara för tex en Skåning (eller sörmlänning)att flytta upp till norraste Norrland, och då är det ju ändå samma land, språk, kultur etc....

Anna Malaga said...

Jove - Det som ligger närmast socionom i Spanien är nog "Trabajador Social". Jag har för mig att det är en treârig utbildning. Det kan vara svârt att "konvalidera" utbildningar mellan länderna, om idén är att studera vidare eller jobba för stat eller kommun. Däremot funderar det bra med en svensk titel om man söker jobb inom den privata sektorn.

Therese - Det är bara kul med lânga kommentarer! Malaga är en bra idé. Bostäderna är dyra, men inte fullt sâ dyra som i Madrid. Det hade säkert gâtt bra att hitta jobb här. Klimatet är inte sâ extremt och havet ligger nära. Det är lätt att ta sig till Madrid med bil, tâg eller flyg ocksâ. Svenska Skolen hâller numera till I Los Boliches och de ska flytta till Benalmadena, tror jag.

Katten - Vad roligt! Jag tror precis som du att det är svârt att trivas i Sverige med Medelhavstemprament. Vi har däremot ocksâ funderat pâ det där med sommarhus i Sverige. Det hade varit omöjligt för oss att köpa ett hus med 1000 kvm trädgârd här i Spanien. Svârigheten är skötseln under vintern, men vad kul för er om din mans familj och vänner hade köpt nâgot nära er. Dâ kan ni ju titta till huset, och ni kan fâ lite "livligare" sällskap dâ och dâ ;-)

Thérèse said...
This comment has been removed by the author.
Thérèse said...

Segunda mano är ett annat bra ställe att leta botad på. Där hittade vi våran lägenhet i Madrid

Pumita said...

Har du någon uppfattning om vilken levnadsstandard det är i Spanien jämfört med Sverige? Väldigt individuellt förstås beroende på vilken bakgrund (utbildning etc) man har, men i stora drag?

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo ett år, eller ett par, i Andalucien. Om inte annat så för vädret och livstilen.

Anna Malaga said...

Therese - Ja, det var just den länken jag använde, El Anunciador heter den ju i tryck. Det absolut bästa sättet att hitta en bostad förutom att âka omkring och leta "se vende"-skyltar.

Puman - Jag kan ju bara svara för Andalusien, eftersom jag bara har bott här, men det blir sâ lângt att det fâr bli ett eget inlägg i morgon. Var det nâgot speciellt du tänkte pâ? Om man ser generellt är ju standarden lägre, men prioriteringarna ser sâ annorlunda ut att det är svârt att jämföra.

Anonymous said...

Grymt bra blogg Anna, intressant!

Anonymous said...

Tips till alla er som jag bor i utlandet. Jag fann en tjänst www.mobila-posten.se som göra att jag kan läsa min post oavset var jag är. Cool!

Anonymous said...

hej . jag tänkte fråga dig om du visste om det är några försäkringar eller något sånt man måste tänka på att ta när man flyttar till spanien.. för min pojkvän ska flytta till malaga nu i vår.. du får jätte gärna svara i min blogg=)
/malin
www.malinhellberg.bloggproffs.se

John Temple said...

Hello,

we have moved to Spain from Sweden 1 year ago and we rented an house at Benidorm and hired an iberian moving compnay ans they made us the rmeoval with very good rates.
Their contacts www.removalstoportugal.com
They cover Finald, Norway, Denamark and Sweden and all the other euroepan countries
Hope it helps!

thanks,

John

Anonymous said...

Hi,
Just thought of sharing a good story for a change. I just moved from Helsinki to Barcelona and took my stuff with me. I used a company called TSA-Mudanzas SL or www.removalstoportugal.com, and I have to immediately recommend these guys. Not only was their service twice as inexpensive as the next proposal, but they delivered exactly on time and all my stuff was accounted for and in one piece. I was concerned at first, because of all the horror stories I read online, and because I did not know these guys, but not, I want to spread the word. Great job guys.

Unknown said...

Hej! Såg att det är fyra år sedan du publicerade inlägget, men jag hoppas du svarar ändå :)

Vi är en ung barnfamilj (20, 21, 2 och 0) och vi längtar till ett varmt land i några månader (förhoppningsvis permanent så småningom). Ingen av oss kan spanska eller har någonsin varit i Spanien, men av vad vi hört så verkar det som ett bra land - speciellt om man åker med barn. Har du några tips på hur vi ska gå till väga? Min sambo är utbildad bagare om det är till en fördel, annars har vi bara gymnasieutbildning.

Vi har drömmar om att tillsammans öppna ett café i framtiden. Vet du om det är svårt att öppna och driva eget företag i Spanien?

Väldigt tacksam för svar! :)

Anna Malaga said...

Hej Carolin,
som sagt är det fyra âr sedan jag skrev detta och nu är det riktigt dâliga tider. I Malaga är det 30% arbetslöshet och till följd av det riktigt lâga löner.
Att komma hit just nu skulle vara svârt, särskilt om man inte alls kan spanska.
Prova att komma hit pâ semester först, men tänk pâ att det blir ganbska ruggigt pâ vintern. Inte minusgrader, men regnigt och 10-20 grader. Hösten är fin, just nu är det 25-30 pâ dagarna, men pâ vintern är det som sagt kyligt och husen har inte centralvärme, man fâr köpa kamin/element för uppvärmning.
Bara ifall ni tänkte er en vinter i värmen :)
Att starta företag är inte krângligare än i Sverige, men byrâkratin är pâ spanska. Det finns svenska revitionsbyrâer här som sköter en del svenskars pappersjobb.