Wednesday, February 28, 2007

Syllarnas dunkande

Jag har nog syllarnas dunkande i blodet - jag älskar helt enkelt att âka tâg. Sâ när jag läste Thereses inlägg om de nya interrailkorten, och den här artikeln om priser, började genast en del planer ta form i mitt huvud.

Kanske kunde jag och sonen tâgluffa till Sverige istället för att flyga? Han älskar att âka tâg (som de flesta barn), och man kan ju göra mânga uppehâll pâ vägen. Det nya tâgluffarkortet verkar mer lämpat för familjer - man kan t.ex. välja en modell med bara 10 resedagar pâ totalt 22 dagar, och det finns ett alternativ för 1:a klass.

80-talets interrailkort var däremot perfekt för ungdomar - billigt och med obegränsat resande under en mânad. Nackdelen var ju att öststaterna var "stängda" pâ den tiden, eller i alla fall väldigt osmidiga att resa i. Friheten man hade pâ den tiden var â andra sidan helt ovärderlig. Man kunde ändra sina resplaner hur man villa, slâ sig ihop med andra sällskap pâ vägen och dra iväg nâgon annanstans när man tröttnade. Nu känner jag mig för gammal för den modellen. Att sova dubbelvikt pâ tâgvagnens säten, eller pâ gatan eller pâ hostal med hâl i badrumsväggen lockar inte längre.

Men tâgresorna har fortfarande ett romantiskt skimmer över sig. Man reser pâ ett helt annat sätt och ser mycket mer av landskapet. När man kör bil in i en ny stad ser man bara skyltar, bilar och trafikljus, och blir alltid ovän med andrepiloten som inte kan läsa kartan ordentligt. Pâ tâget glider man lângsamt in i förorterna, mitt i verkligheten bland tvättlinor och gatumarknader. Mysigt.

Jag har redan börjat studera järnvägsnätet. Lätt packning, sommarvärme, sandaler.... Europa - här kommer vi!

7 comments:

Carin said...

Gud så härligt det låter Anna! Låter som en toppenidé. Jag känner mig nästan inspirerad själv!
Och vilket minne för sonen sen!

Nejma said...

Åh, det är nått jag också skulle vilja göra! Fast till att börja med funderar jag på att tågluffa med barnen genom Spanien. Finns det såna där interrailkort som bara gäller ett land också, eller är det över hela Europa? Vår resa i julas gav oss blodad tand, det är KUL att resa ihop!

Thérèse said...

Nejma - det finns interrailkort för bara ett land. Klica på länken i Annas inlägg där man kan se priser och regler.

Jag blir också väldigt sugen på att tågluffa på ett lite bekvämare sätt än när jag var tonåring.
Jag och den då treåriga sonen och hans pappa åkte från ett soligt och mycket varmt Sevilla till ett regnigt Malmö förett antal årsen. Det var mysigt och vi gjode en del stopp på vägen.
Vi kom till Malmö lagom till midsommarfest med vänner som på äkta svenskt sätt regnade bort

Anna Malaga said...

Carin - kul att kunna inspirera! Jag hoppas kunna reportera om resan i sommar.

Nejma - Visst lâter det spännande! Precis som Therese säger finns det enlandskort ocksâ. Tâg är bra med barn tycker jag, man är friare och kan göra saker och röra lite pâ sig.

Anna Malaga said...

Therese - Vilka stopp gjorde ni?

Pumita said...

Tågluffa har jag faktiskt aldrig gjort, trodde inte att de korten fanns längre. Det låter som ett jättebra tips!

Anna Malaga said...

Puman - det är aldrig försent att börja. Den variant av korten som fanns när jag var tonâring, finns ju inte längre. Men den här nya modellen verkar ganska intressant.