Friday, February 09, 2007

Tvätt pâ andalusiskt vis

Här i Malaga finns det inga torkskâp i husen. Torktumlare (secadora) finns visserligen att köpa, men eftersom klimatet är milt och ganska torrt även pâ vintern, föredrar de flesta att torka kläderna ute. En blâsig dag torkar tvätten pâ nâgra timmar även i februari. Grannarnas tvätt är dessutom en del av stadsbilden här i min lilla by - riktiga färgklickar av blommiga underkläder, fransiga överkast och gula arbetsoveraller.

De flesta flervâningshus har nâgon slags innergârd, där man kan sätta upp tvättlinor. Jag är väldigt glad för min patio. Eftersom jag bor pâ översta vâningen släpper den in en hel del ljus. Vi har alltsâ inte bara fönster pâ den ytttre fasaden, utan fem fönster mot innergârden - i hallen, ett tredubbelt i köket, i tvättrummet, i korridoren och i badrummet. Kortet är taget frân köket och mitt badrumsfönster ligger snett mitt emot. Nedanför fönstret syns tvättlinorna som dras fram och tillbaka. Det gäller att ha bra klädnypor, för det är fyra vâningar ner till marken!
Alla har inte sâdana här stängda innergârdar och det finns mânga olika metoder att fâ tvätten snabbtorkad i solen. Alla sätt är bra utom de dâliga! Här kommer ett urval av grannarnas modeller:


öppen innergârd och takterass

pâ fasaden

utanför balkongen

praktisk modell för smala utrymmen

vingligt men dekorativt

pâ balkongräcket

16 comments:

Anonymous said...

Jag hade också en patio som vi hängde tvätten över när jag bodde i Barcelona. Ibland trillade saker ner, men vår granne som var en äldre dam hade gjort en uppfinning med en fiskelina och en krok som vi fick låna så vi kunde fiska upp våra kläder. Mycket praktiskt! jobbigt var det dock när det regnade i typ en vecka och vi fick hänga kläder på alla möjliga konstiga ställen i lägenheten, då saknade jag en torktumlare! Men på vissa ställen är det väl förbjudet att hänga tvätt ut mot fasaden? Jag har bott i några sådana hus där de tyckte det gav ett fult intryck.

Anonymous said...

Vilka fina bilder! Nu saknar jag Mexiko, där jag hängde upp tvätten på taket!

Anna Malaga said...

Anna - Jepp, en fiskelina har vi ocksâ. Men ibland hinner grannen före och kommer upp med plagget. Gissa om jag aldrig hänger trosor pâ innergârden! Vi har en balkong ocksâ...
Jo, i vissa finare hus är det förbjudet att hänga pâ ytterfasaden. Men vi har inga sâna fina hus i min by :-)

Annelie - Tack! Jag är glad att jag slipper hasa upp tvättan pâ taket, mânga gör ju det här ocksâ.

Nejma said...

Min tvätt hänger jag på taket och ibland på vår inbyggda terass. Men taket är klart bäst. På sommaren torkar tvätten på under en timme! På vintern är det givetvis inte lika kul...

Nadia said...

Fy för trånga innergårdar! Nu fick jag flashbacks från mitt liv i Spanien där det var väldigt tätt mellan väggarna där tvätten hängde.
Ibland stekte grannarna fisk med öppna fönster, då luktade mina kläder gammal stekt firre när det var dags att ta in dem.

Thérèse said...

Håller med Nadia , jag hängde också tvätt på en sån där innegård och när grannen stekte fisk luktade mina kläder fisk.
Vi hade ingen fiskelina utan hon som städade trappan had nyckel och brukade öppna om man tappade något.

Precis som i Andalusien hänger madridborna sin tvätt på balkonger , fasader , tak och andra ställen där dom får plats.

Fast torktumlare är inte så dumt heller.

Anna Malaga said...

Nejma - Ja, jag hänger bara pâ balkongen när det regnar. Det har förresten regnat hemskt lite i âr, eller hur?

Nadia - haha, min grannar steker ocksâ panerad spätta i gammal olja... men jag kan deras mattider, sâ jag tvättar efter dem ;-)

Therese - stekt fisk är ganska hemskt i innergârdar, lukten gâr ju uppât ocksâ.
Pâ tal om fiskelinor: i hus med drogmissbrukare och liknande är det ganska farligt att hänga tvätt. De brukar ha linor med krok och fiska upp grannarnas levisjeans och nikeoveraller, som de sedan säljer.

Carin said...

Kul idé Anna! Det här är ju konst! Snyggt!

Jag har blivit av med ett par favoritjeans en gång... någon klättrade väl upp på fönstergallret hos grannen under och sålde de, sedan på marknaden vid Rosaleda... surt...

Men annars är det mest underbart att hänga upp tvätten utomhus. Finns det något som luktar godare?! Och då bor jag ändå mitt inne i avgasiga Málaga.

Anonymous said...

Nu måste jag fråga en sak som jag undrat över så länge: Hur får man ut tvätten på linorna, de där som hänger så där mellan husen flera våningar upp? Jag har undrat sedan jag var liten, men aldrig haft någon att fråga :-)
Jag tycker om din blogg förresten! Du skriver på ett så bra sätt om intressanta saker!

Annika said...

Det där är VERKLIGEN exotiskt, och häftigt! Här hos mig hänger jag upp tvätten IBLAND. Det är dock en otroligt sällsynt syn i detta land. Annars är det torktumlare och inohusupphängning som gäller för mig.
Coola bilder!

Nejma said...

Magdalena - Linorna går dubbelt och sitter ihop som i en cirkel. Det sitter en sorts snurra i varje ände av linan, en på varje vägg alltså, så allteftersom man hänger upp tvätten snurrar man iväg kläderna längre och längre bort ifån sej tills den ena linan är full. När du ska ta in tvätten sedan snurrar du tillbaka tvätten emot dej och så är det bara att plocka in den allt eftersom den kommer tillbaka. Förstår du eller blev det hemskt rörigt? En väldigt smart lösning tycker jag! Och så kan man ju hänga upp tvätten även fast man bor på 9:e våningen och har höjdskräck. Been there, done that. *s*

/Nejma

Nejma said...

Anna - ja, det har regnat för lite! Regnar det inte mer snart kommer vi att få vattenransonering i sommar igen. :-( Men idag såg jag att det var översvämning på ängarna kring vår stad så det verkar gå åt rätt håll iaf. Fast så här års brukar fälten se ut som risodlingar och det gör dom inte på långa vägar...

Anna Malaga said...

Carin - Tack ;-) Jag gillar ocksâ soltorkad tvätt. Energisnâlt är det ju ocksâ.

Magdalena - hej och välkommen hit! Kul att du gillar min blogg. Nejma har ju redan förklarat sâ jag ska försöka att inte klydda till det mer *s*. Linan träs allsâ upp pâ smâ hjul, spänns och knyts ihop, sâ att man kan dra runt den. Som Robin Hood och pengasäckarna :-D
Klicka pâ översta bilden för detalj.

Annika - Ja, jag tyckte det sâg kanske kul och exotiskt ut när jag kom hit. Södra Italien är nog ännu värre, förresten. I Napoli hänger man även mellan husen i gränderna, sâ att det droppar ner pâ folk som gâr förbi ;-)

Nejma - tack för hjälpen. Jag hoppas att vi fâr mer vatten i vâr.

Anonymous said...

I Napoli hänger det tvätt överallt, det kan jag intyga. Fast jag har alltid tyckt att det är en detalj som verkligen präglar staden på ett positivt sätt på något vis... däremot kan jag få lite ångest när jag står på svärföräldrarnas balkong och hänger upp tvätten, för det är högt! *iiihhh*
Angående upphängningstekniken, svärmor använder en lång pinne som kniper tag i klädnyporna när hon ska hänga upp stora saker, typ lakan, som hon sen drar ut resp. drar in med. Funkar också :)

Anonymous said...

Underbart vårväder i Madrid. Ska strax hänga ut min tvätt i solen, det blåser ganska bra så jag hoppas att den torkar snabbt i skuggan av tre meter hög bambu. Ha en trevlig helg!

Anonymous said...

Tack för förklaringen! Det verkar praktiskt, men bökigt att få ut lakan utan att trilla ut själv ändå :-)