Saturday, June 30, 2007

Spansk sommar i ett nötskal


Playa och Fiesta.

Även om spanjorerna reser allt mer, är det stranden man helst vill vara pâ. Nu börjar den lânga och varma sommaren och de spanska badgästerna har laddat upp. De stora solskydden har plockats fram, och pâ söndagarna liknar standen ett beduinbröllop. Lângbord i skuggan med massor av mat, fotboll pâ radion, vattenmeloner pâ kylning i vattenkanten och stickande farmödrar som hâller ett öga pâ plaskande barnbarn.

Byfesterna avlöser varandra. Den som inte har nâgot emot att flytta pâ sig, kan dansa flamenco och dricka ljummen öl hela sommaren. Den här helgen är det fest i min by, med tivoli pâ stranden och flamenco pâ torgen. Lite väl lantligt och amatörmässigt, kanske. Högtalarna skorrar extremt mycket och de slingrande sladdarna till karusellerna ligger oroväckande nära duscharna där man spolar sanden av sig....

Pâ de flesta av festerna i Malagas provins kan man fâ se verdiales, en urgammal musik och dansart, som jag har berättat mer om här. Vi har ocksâ en liten grupp, som visserligen har fuskat och inte har riktiga kläder, men är roliga att lyssna pâ.

För mig är det ocksâ sommar.

Radion är stängd fram till 1:e september.

Skolan är slut fram till den 15:e september.

Betygen är hämtade och till belâtenhet. (Av nâgon anldening fâr man alltid hämta betygen en vecka efter skolavslutningen. Varför göra det lätt för sig?)

Nu blir det playa och fiesta för mig ocksâ! Men jag fortsätter blogga...

7 comments:

Pumita said...

Våga bara ta ledigt från bloggen... ;)

P.S. Var är Radon?

Anna Malaga said...

Nejdâ, men kanske blir det lite glesare mellan inläggen ;-)
Oj, Radion var det!

Elisabeth said...

Ah vilket härligt LÅNGT sommarlov! Här slutade i och för sig skolorna kring den 16 juni, men de stackars svenska barnen måste börja redan runt 20 augusti (eller något i den stilen). ;)

Thérèse said...

Playa och fiesta låter härligt!

Anna Malaga said...

Elisabeth - Vist är det härligt. I Spanien är ju augusti dem varmaste mânaden och det hade varit jobbigt att gâ i skolan i 35-40º utan a/c..
Den 15:e september brukar det fortfarande vara runt 30º.

Therese - Ja, jag hoppas det ;-)

Nejma said...

Trevlig sommar! Här är det också stranden som gäller. Fast jag ska jobba hela juli men tvärvägrar att jobba i augusti, då tänker jag ligga i strandkanten och plaska med tårna.*s* Jag tror vi börjar skolan en vecka innan er, vi har inte fått datumet ännu. Nästa vecka ska skolavgiften betalas, då får vi datum.

Anna Malaga said...

Trevlig sommar till dig ocksâ, Nejma!!