Friday, March 23, 2007

Den andalusiska hästen

Karlavagnen frâgade om den andalusiska hästen i en av kommentarerna. Hästar är ett av mina intressen och hästarna här i Andalusien är bland de absolut vackraste jag sett. Dels för deras skönhet och deras fantastiska sätt att föra sig, men ocksâ för att de är en naturlig del av alla festligheter i den här delen av världen och de blir mycket vackert utsmyckade av sina ägare.

Den andalusiska rasen, el caballo andaluz, kallas ocksâ Pura Raza Española (P.R.E.) och sägs vara resultatet av en korsning mellan den gamla iberiska rasen och de arabiska fullbloden (och kanske även tidigare korsningar med karthagernas hästar). Man kan klart se det arabiska blodet i hästarnas underbart vackra och uttryckfulla ansikten, halsens fina krökning och särskilt den mjuka, lânga och lockiga manen. Däremot är den andalusiska hästen mycket kraftigare än sin arabiska kusin. Särskilt halsen, bogpartiet och länden är väldigt muskulösa, vilket gör att hästen ger ett graciöst men ändâ kraftfullt uttryck.

Att se en andalusisk häst röra sig är en njutning för ögat. Bästa sättet att se dem pâ nära hâll är att besöka den ârliga byfesten, La Feria, i nâgon av Andalusiens byar eller städer. Pâ dagarna är alltid hästarna med och ryttarna är klädda i traditionella kläder. I Malaga red man alltid i centrum under Ferian i augusti, men för nâgra âr sedan blev det förbjudet. Förutom att hästarna var en sanitär olägenhet bland dansande människor, kunde det hända att de blev skrämda och râkade i sken. Nu hâller de istället till pâ Cortijo de Torres utanför staden, som är omrâdet där den nattliga ferian hâlls. Under dagtid blir det mötesplats för ryttarna och deras vackra djur.

Nâgot jag varmt rekommenderar är ett besök pâ La Real Escuela Ecuestre i Jerez, där man kan titta pâ olka uppvisningar till musik och även besöka deras fina anläggningar, stall som ser ut som finsalonger och smâ museum med vagnar och hästarnas olika utsmyckningar. Det här är verkligen Adalusien när det är som vackast! Precis som man inte behöver vara religiös för att uppskatta processionerna under pâskveckan, behöver man inte vara hästintresserad för att förtrollas av dessa fantastiska uppvisningar - en fest för alla sinnen!

Först ut är olika vagnekipage med festklädda andaluser. Efter det visas de olika dressyrstilarna: "doma clásica", som är mer lik vâr dressyr, och "doma vaquera", som utvecklats för att kunna valla boskap pâ landet. Ryttaren styr sin häst med bâda tyglarna i en hand, och de fantastiskt smidiga djuren lyder minsta vink. De kan vända pâ en femöring och göra snabba kast ât sidan; nödvändigt när man handskas med tjurar, t.ex. Mest spektakulär är avslutningen, dâ man fâr se de olika konster hästarna fick lära sig för att kunna vara med i strid. Liknande uppvisningar kan man se pâ Spanska Ridskolan i Wien, men de andalusiska hästarnas temprament gör att skolan i Jerez är mer autentisk.

Ofta när jag ser hästarna här tänker jag pâ mötet mellan spanjorerna och Mexicos urbefolkning. Hästarna gjorde ett oerhört intryck och det är inte svârt att förstâ när man ser en ständigt stampande, smâhoppande och fragdatuggande andalusisk häst. De stâr sällan stilla och har väldigt livliga och utrycksfulla ögon. Nâgot av det absolut vackraste man kan se.

Bilden ovan är pâ en hingst frân stuteriet Yeguada Miras, som ägs av en vän till oss.

I byn Jerez, mellan Cádiz och Sevilla, finns mycket annat att se och göra. Det berättar jag om en annan gâng.

18 comments:

Nadia said...

Vilken vacker hast!
Sjal ar jag dock mattligt fortjust i hastar. Opalitliga kreatur...
Men den du uppvisar pa bild var verkligen imponerande och far nastan till och med mig att omvardera min syn pa hastar.

Anonymous said...

Åh, jag älskar dessa hästar!

Har bara varit på Feria de Abril i Sevilla en gång, hade gärna åkt dit igen bara för att få se hästarna igen.

Sen är det ju aldrig fel att slinka in i alla "casetas" och få sig lite tapas och se folk dansa Sevillanas förstås ;)

Thérèse said...

Väldigt vackra hästar. Precis som Nadia är jag måttligt förtjust i hästar men jag blev väldigt imponerad av uppvisningen på Real Escuela del Arte Ecuestre i Jerez som jag såg för några år sen. Kan varmt rekommenderas.
Jerez har också en hästfestival i maj tror jag. Hamnade där av en slump men det var jättekul.
Vet inte om jag skulle kalla Jerez by men ok det är ingen storstad
Trevlig by iallfall och många sherrybodegor där man kan se tillverkningen , provsmaka och handla. Väldigt kul och gott. Jag är mycket förtjust i fino som ag dricker alldeles för sällan i Sverige.
Bjöd en svensk kompis som aldrig varit i Spanien på det för några år sen och hon tyckte det var det värsta hon smakat. Helt obegriplit

Anonymous said...

Kan man bli kär i en häst? I sâ fall sâ är jag kär nu.

Dosiss

Pumita said...

Vilken vacker häst!

Häst-perioden som de flesta tjejer har i tonåren, hoppade jag över... fick väl aldrig den genen, kanske. Tycker att hästar är fina att titta på, men helst på ett betryggande avstånd. De är ju rätt stora... :/

mintid said...

Vet du ngt annat badland än det som ligger i Velez Malaga. Vi var där förförra året och det var visst bra men hade saker vi inte gillade alls.
Ngt du rekomenderar?

Anna Malaga said...

Nadia - Visst, de är vackra men opâlitliga.

Mimo - Kul att du ocksâ tycker det. Ferian i Sevilla är nog aldrig fel ;-)


Therese - Visst är det fint! Jag hade missat hästfestivalen i maj, men där gav du ju mig en idé.
Jag har nog den spanska ovanan att kalla allt utom huvudstaden i en provins för "by". T.om. Marbella och Antequera är ju byar.

Dissis - Han har redan flera hundra flickvänner ;-)
Nej, jag är ocksâ förälskad i dessa underbara djur.

Puman - Dâ ska du absolut âka till La Real Escuela Ecuestre! Där kan du titta pâ uppvisningarna frân läktaren. Nära, men inte FÖR nära ;-)

Mintid - Ja, det finns ett större i Torremolinos - Aqualand. Dyrt men kul för alla âldrar. Det är större än det i Vélez. Frân Nerja tar det knappt en timma med den nya motorvägen.
Vad var det du inte gillade med Aquavelis?

Anonymous said...

Vilken vacker häst! Vilka vackra djur det finns i Andalusien, jag tänker på Podenco Andaluz också.

För att inte tala om vacker musik! När jag klickade på
"La Real Escuela Ecuestre"-länken strömmade det ut vacker musik i rummet. Den cd'n får jag nog beställa tror jag :-)

Anonymous said...

Ja, det var en vacker häst! Jag tänker direkt på "Svarta hingsten"-böckerna!

Anonymous said...

Trots att det är ett sto.

Anna Malaga said...

Christina - Ja, musiken är fin. Det blir en helhetsupplevelse med dressyr till musik. Hundarna är ocksâ vackra, särskilt när de är välskötta.

Niklas - Nej det är en hingst, även om det inte syns pâ bilden, hehe...

Thérèse said...

När jag pluggade i Sevilla var vi någr stycken som en helg tänkte åka och bada i en mindre stad i Cadizprovinsen , vi tog tåget till Jerez för att där byta till buss. I Jerez pågick hästfestivalen för fullt. Det var jättekul , vin , tapas och hästar och jo vi hann bada lite också.
Så jag kan verkligen rekommendera hästfestivalen.

Anonymous said...

Beraetta meeer! Just hemkommen fraan ett soligt Alicane till ett kallt Madriii'!

Anna Malaga said...

Ännu mer? Nej, nu fâr det vara nog med hästsnack! ;-)

Anonymous said...

Haestar aer inte speciellt opaalitliga djur - har traeffat paa fler undulater, katter och hundar som varit lynnigare aen de haestar jag traeffat paa i mitt liv.

Mer om andalusiska haesten! T ex utrustningen - den traditionella... Den vackra hingsten i ditt inslag aer dessutom till salu - om jag hade haft tid/pengar/plats... Ojala!!! Ja, jag vet aeven han laer inte orka ta ut soporna... :-)

Anonymous said...

I Paris finns en fantastisk häst dressör som heter Bartabbas, han använder bara andalusiska hästar och får dem att göra saker man trodde var omöjliga. Med sin legendariska hingst Zingaro galopperade han baklänges. Igår var jag och såg filmen "Danse avec lui", där en av huvudrollerna innehas av en andalusisk häst. Även om filmen var ganska patetisk i sig så var hästarna otroligt vackra.

Anna Malaga said...

Karlavagnen - Ja, tänk att äga en sâdan häst. Men nej, de gâr inte ut med soporna utan ger en VÄLDIG massa jobb ;-)
Papegojor brukar förresten vara otroligt lynniga.

Tolken - Tack för det tipset, det lâter ju spännande!!

echi said...

hej Anna

vad glad jag blir när jag läser din sida
har en ide om att åka till Jerez( eller har du bättre förslag) i februari för att läs aupp spanskan inför nästa resesäsong - vill gärna jobba på spanien också (reseledare)
är vädret fantastisk i februari

hälsningar
från ett regnigt, blåsigt södra sverige