Thursday, March 15, 2007

Semana Santa!

Nu är det snart dags för firandet av pâskveckan i Málaga, sâ alla ni som vill uppleva en äkta Semana Santa har fortfarande tid pâ er att boka.

Här i Andalusien är Semana Santa nâgot väldigt stort. Pâ centrums gator stâr folk packade som sardiner hela natten lâng, för att se procesionerna som representerar hela historien om Jesus tillfângatagande, korsfästning och död. Tronerna är otroligt vackra och en del av dem är flera hundra âr gamla. Trots att det är Jesus man berättar om, är jungfru Marías troner de största och vackrast utsmyckade, med broderade släp, blommor och levande ljus. De tunga tronerna bärs runt i centrum under flera timmar enligt en plan som man kan fâ i de flesta affärer och turistbyrâer. Bärarnas speciella, vaggande steg gör att det ser ut som om det är figurerna själva som skrider fram genom folkmassorna. Lukten av rökelse, det rytmiska ljudet av trummorna och de klingande klockorna gör att stämningen blir nästan hypnotisk. Att medlemmarna i de olika brödraskapen gâr längst fram i tâget med lânga vaxljus och klädda i capirotes, toppiga huvor med hâl för ögonen, som fâr dem att likna medlemmar i Ku Klux Klan, bidrar ocksâ till att man känner sig som förflyttad till en annan värld.

La Semana Santa börjar pâ Palmsöndagen och slutar söndagen därpâ med Jesus uppstândelse. I morgon kommer mina tips om vilka troner man bör se och bra ställen att stâ pâ.

21 comments:

Nejma said...

Åååh, nu vill ju jag åka till Granada juh! Jag älskar Semana Santa, det är en av mina favorithögtider. Jag rekommenderar speciellt processionerna som går genom Albaicín, den som går ner från Alhambra på natten och öht alla nattprocessionerna. Har du några länkar till saetas förresten? Nu blev jag ju på humör att lyssna på det. ;-)

Kram!

Thérèse said...

Semana Santa är speciellt särskilt i Andalusien. Jag har varit i Sevilla under Semana Santa och det var kul men skapade väl inte sug efter mer om jag ska vara ärlig. Förra året var jag i Madrid och Cuenca och även där fanns proessioner även om det inte var så stort som i Andalusien.
Håller med Nejma att nattprocessionerna är speciella. Väldigt speciell stämning

Anna Malaga said...

Nejma - Det var faktiskt ganska länge sedan jag var inne i centrum en sen pâsknatt. Det är ju sâ knökigt att parkera... men i âr ska det bli av. Nix, inga filer med saetas. Jag lyssnar gärna pâ när nâgon sjunger, men i högtalare blir det liksom för mycket ;-)
Du, tronerna i Granada rullas väl?
Kram tillbaka

Therese - Det är stämningen jag gillar bäst. Efter tvâ, tre troner har jag tröttnat pâ att titta pâ dem. Det roligaste är att titta pâ de smâ nazarenosarna ;-), som bara är nâgra âr gamla.
Cuenca är ju väldigt känt ocksâ.

Anonymous said...

Ja, vi kommer ju ner absolut:). Tyvärr kan vi nog inte stanna och se sista(?) processionen på måndagen som vi blivit rekomemmnederde,. Vet du när den är?Alltså vilket klockslag?
Du får inte glömma att tipsa om Melanie och Antonio imorgon;).

Anonymous said...

förresten Therese, jag tycker att Cuencaprocessionerna är jättestora (väldigt maffiga:)), men nu har jag i och för sig bara Malaga att jämföra med. Har hört att det bara är i Cuenca och i Malaga som de bärs på riktigt, men jag vet inte om det stämmer.

Anna Malaga said...

Emma - El Cautivo sale 19.45 se recoge 04.00

Vid tiotiden brukar den passera Pº Santa Isabel, t.ex..

Anna Malaga said...

Förresten - jag tyckar att de kunde bära runt Melanie ocksâ, sâ att alla kan se henne ;-)
Antonio är ju nazareno, med huva och allt.

Pumita said...

Jag har firat Semana Santa både i Granada och Madrid och även om Madrid är min favvis så måste jag säga att stämningen i Granada var väldigt speciell, magisk nästan.

Thérèse said...

Jag ska erkänna att jag inte såg särsklit mycket av processionerna i Cuenca. Vi var däroch hälsade på en kompis från Madrid som vr hemma hos föräldrarna över påsk. Vi fick lite guidning i stan , såg när processionerna började och åkt sen på kvällen tillbaka till Madrid

Nejma said...

Anna - Nä, tronerna bärs fortfarande i Granada. Det gör att dom blir extra mäktiga tycker jag. Dom är ju så vansinnigt tunga! Och när dom tar sej runt i Albaicin i de smala gränderna måste det ju kännas ännu tyngre för det finns liksom inget som helst extra utrymme att manövrera på.

Jag googlade på saetas men fick inte upp nått vettigt... :-(

Anna Malaga said...

Puman - Jag har bara sett Malaga och Antequera, aldrig Granada, tyvärr. Kanske nâgon som läser här har varit pà bâda?

Therese - Ja, det finns ju mycket att titta pâ i Cuenca. De "hängande" husen, eller vad man ska kalla dem...

Nejma - Sâ du vill tvunget ha en saeta? Ok, hâll i dig:

aaaaaAAAYYYYY aaaaAAAYYYYYY
La ViiiIIIIIirgen
iiiIIIIIIIIiiiiiiIIIIIIiiiiIIII
aaAAAYYYY

Hoppsan, nu tappade jag rösten!

Pumita said...

:D)))

Anonymous said...

Vill man vara där eller vill man vara där i påsk, efter att ha läst det här?

Sen måste jag bara berätta om hur konfunderad jag blev som turist och icke Spanienkunnig när jag såg de små Ku-Klux-Klanfigurerna i olika affärer i Almuñecar, innan jag tog reda på vad de stod för ;-)

Lars at Ejgde said...

Alla kommentarerna här får mig att undra lite...???
Påsken är ju en oerhört religiös högtid och bland katolikerna den största av alla under hela kyrkoåret.
Att delta eller betrakta dessa processioner är väl att begå en bekännelsehandling på något sätt.
Är alla ni tjejer troende katoliker??
Förresten, hur fungerar det, om man gifter sig med en spanjor.,måste man konvertera (till den enda rätta läran) då?
Lars ( som är katolskt rätttroende ateist ut i fingerspetsarna :)

Thérèse said...

Hihi gillar din saeta. Som sagt just "musiken" blev jag snabbt ganska less på.
Lars - jag är inte troende varken som katolik eller något annat. Jag har bara bott i Spanien och har sett påskfirandet där några gånger. Jag har aldrig varit ihop med en spanjor men jag är ganska säker på att man inte behöver konvertera om man vill gifta sig med en spanjor. Skulle väl vara om man ska gifta sig med någon av dom kungliga i så fall.

Anna Malaga said...

Christina - Bara att boka! Men ärligt talat ansvarar jag inte för att nâgon fâr en bra överblick över de här processionerna. Trängseln är enorm, som jag skrev.

Lars - Precis som du säger är pâsken katolikernas stora högtid. Men man behöver definitivt inte vara katolik för att titta pâ. För mig är det mer en estetisk och kulturell upplevelse. Jag är varken katolik eller troende, och gifte mig borgeligt.
Alla som deltar i processionen är naturligtvis troende, men det brâkas trots allt riktigt ordentligt bakom kulisserna i brödraskapen. De glömmer ibland att högmod och avundsjuka är dödssynder ;-)
Det är en stor ära att bära pâ en tron, trots att det kan ta upp till tio timmar och deras axlar är totalt uppsvällda i dagar efterât. Jag undrar vilken svensk som skulle känna sig manad att bära runt en jungfrufigur hela natten...

Nejma said...

Anna - Tusen tack för den vackra sången! Nu kan jag sova gott i natt efter att ha hört en saeta. Drick varmt honungsvatten, det lindrar stämbanden. *asg*

Jag undrar vilken svensk som skulle känna sig manad att bära runt en jungfrufigur hela natten...
Å jo, det finns nog en och annan som skulle vara beredd på att bära på en jungfru en hel natt, fast då snackar vi nog om en helt annan sorts jungfru. ;-)

Lars - Det är väl bara jag som är troende katolik i det här gänget och jag är väl inte direkt någon superpraktiserande sådan heller. ;-) Dessutom är jag gift med en troende muslim. *s* Däremot vet jag att en protestant inte behöver konvertera till katolicismen för att gifta sej eftersom de protestantiska sakramenten numera godkänns av katolska kyrkan.

Anonymous said...

Jag saag paaskprocessionen i Granda foer 16 aar sedan och som sagt - flyttades in i en magisk natt Som Tusen och en natt. Maaste upplevas foer att man ska foerstaaa. (fast min foersta kommentar var: Waow Ku Kux K..? Lila huvor will jag minnas.

Faar nog hitta en Andalus karl, om de orkar baera i flera timmar saa kan man ju ha dem till mycket. Som att baera ut sopor, flytta moebler etc..

Tack Anna foer att du skriver saa bra om div olika teman om Spanien. En stor kaella foer goda skratt och glaedje. Keep it up! Apropaa andalusisk raastyrka - vad vet du om den Andalusiska haesten? Mycket vackert djur!

Anonymous said...

Ang Cuenca, måste ju bara berätta att de hängande husen som du tog upp, eller "det hängande huset" vid bron som är symbolen för Cuenca (bla det som är på alla Resoliflaskor)har min mans farfar snickrat de tjusiga ballkongerna på, det är vi lite stolta över:).Cuenca är en riktig sagostad tycker jag (som både har gift mig och döpt två barn där), otroligt vacker och magisk stad där det finns massor att se, både vad gäller natur och stadsbgggnad mm, rekommendrear alla ett besök dit

Anonymous said...

Lars förresten, jag är gift med en katolik och det var ett katolskt bröllop med katolsk präst, men jag behövde inte konvertera. Jag är troende på mitt eget sätt och kan uppskatta och tilltalas av olika former av traditioner inom olika religioner. För mig är processionerna främst en otrolig häftig upplevelse att ta del av, som Anna säger med, en esteisk och kulturellupplevelse.

Anna Malaga said...

Nejma - Kul att du gillade den. Inlevelsen kan du väl inte klaga pâ?

La Osa Mayor - Tack för det! Den Andalusiska hästen är värd ett lângt inlägg, det kommer snart!
När du hittar en andalusisk karl kommer du att märka att soppâsen väger mycket mer än en tron ;-)

Emma - Wow, vad häftigt! Kan tänka mig att ni âr stolta. Sonsonen är ju inte mycket sämre heller.
Hâller verkligen med - Cuenca mâste besökas! Som sâ mânga andra ställen runt om i Spanien, det finns väldigt mycket bortom sandstränderna.