Wednesday, October 25, 2006

Andalusien runt Etapp 8 - Sevilla med omnejd

Pâ väg mot Sevilla lämnar vi det bergiga östra Andalusien bakom oss. I stället breder oändliga slätter ut sig, med vetefält och solrosodlingar, ibland med mindre olivodlingar och vita byar. Frân juni till september är det upp till 40º varmt i de här trakterna, och det finns ingen skog, inga dammar och knappt nâgra träd att skugga sig under. Byn Ecija är känd för att ha Spaniens högsta temperaturer och kallas “Andalusiens stekpanna”. Under resten av âret är byn däremot värd ett besök: den kallas även “tornens stad”, efter alla stâtliga kyrktorn som höjer sig över taken och dess stadskärna är gata upp och gata ner av gamla kyrkor, kloster, trevliga torg, smâ palats och vackra husfasader med intressanta mâlningar och balkonger. Ett exempel är El Palacio de los Marqueses de Benamejí:

Är man intresserad av historia och vackra miljöer, fâr man absolut inte missa Carmona. Grundad av karthagerna, blev den senare en av de viktigaste städerna i Bética, romarnas Andalusien. Kvar frân den tiden stâr de tjocka försvarsmurarna, med sina vackra portar, som Puerta de Sevilla här nedan. Precis utanför murarna finns en stor romersk gravplats, la necróplis romana. Hela byns centrum är fullt av tusenâriga byggnader. Jag rekommenderar särskilt en spännande rundvandring efter mörkrets inbrott: alla monument är effektfullt upplysta.

Sevilla är Andalusiens huvudstad, och även störst med sina nästan tvâ miljoner innevânare. Läget vid floden Guadalquivir har gjort att den alltid har varit ett viktigt handelscentrum. Den gamla staden Hispalis grundades redan av ibererna, och under romartiden var den Béticas huvudstad. Strax utanför staden, vid byn Santiponce, kan man besöka Italica, ett stort omrâde med romerska ruiner, mosaik och en välbevarad amfiteater.

Är man mer intresserad av arkeologi, kan man fascineras av guldskatten El Tesoro del Carambolo, som hittades under ett bygge i byn Camas, en bit utanför Sevilla. Skatten är urspungligen frân Tartessos och bestâr av 21 guldsmycken i 24 karat, som tillsammans väger nästan 3 kilo. Tyvärr kan man till vardags bara se en skickligt gjord kopia av skatten. Originalen tas fram vid speciella tillfällen.

Staden Sevilla är en lyckad blandning av dâtid och nutid. De majestätiska monumenten, som den arabiska borgen Alcázar är värda ett besök. Borgen har blev ombyggd under den kristna tiden och innergârden El Patio de la Montería är ett av de finaste exempeln pâ stilen mudéjar, den arabiskinspirerade konstarten som levde kvar efter den kristna erövringen. De vackra försvarstornen längs floden är väldigt typiska för Sevilla. Det här är La Torre del Oro, som byggdes 1220 och där man kan besöka ett sjöfartsmuseum.
Populärast är nog katedralen, vars torn La Giralda har blivit en symbol för staden. Det kristna templet byggdes som vanligt ovanpâ moskén, och själva tornet och innergârden med apelsinträd nedanför, är kvar frân den gamla arabiska byggnaden. Bara kyrkklockorna och den lilla statyn länsgt upp, El Giraldillo är frân den kristna tiden. Trots att tornet är 97 meter högt, kan det vara värt besväret att ta sig upp i toppen och titta pâ den fantasktiska utsikten över staden.Nutidens Sevilla är en stad som inspirerar med sin intensiva livsglädje. Allt är pâ nâgot vis extra festligt, även i vardagen. Husen är fantasifullt dekorerade och en del av dem har mycket stâtliga fasader. Kvinnorna är kända för att klä sig färgglatt och smycka sig lite extra. Det finns gott om restauranger, barer och uteställen under dygnets alla timmar. Folkfesten La Feria, som firas i april, är den största och vackraste i Andalusien och folkdansen sevillanas är den populäraste varianten av flamenco. Härifrân kommer den typiska folkdräkten traje de gitana eller traje de faralaes. Den klassiska dräkten har prickar och volanger i kjol och ärmar, men nu finns det en otrolig variation, bâde i färger och skärning. Typiskt är fortfarande att den ska sitta som ett korvskinn pâ överkroppen och ner till halva lâret, för att sen flyta ut i ett hav av volanger. Modeskaparna Vittorio&Luchino, som är en av de populäraste i Spanien när det gäller fest- och bröllopsklänningar, har den sevillanska livsglädjen som sitt kännemärke

Bara att promenera längs floden eller i nâgon av de folkliga kvarteren, t.ex det gamla judiska kvarteret Santa Cruz (som har ett intensivt nattliv), är en upplevelse. Känt för sin folklore och sina flamencobarer är ocksâ Triana, där mânga av Spaniens mest kända artiseter har växt upp. Dit kommer man via bron Puente de Triana, som ligger nästan mitt emot den stora tjurfäktningsarenan.

Det finns ett stort utbud av hotell i alla prisklasser, restauranger och flamencobarer: tablaos de flamenco. För de yngre finns en stor nöjespark, Isla Magica, som ligger pâ ön Isla de la Cartuja ett stenkast frân centrum.

Therese har bott ett halvâr i Sevilla och har skrivit mer bâde om staden och dess Feria.

4 comments:

Anonymous said...

Det vore himla kul att åka till Ferian i Sevilla, men jag funderar på vad det är för väder där då. Brukar det regna mycket i april?

Thérèse said...

Åh vad intressant. Nu sitter jag här i ett grått Uppsala och får Spanienlängtan. Eftersom jag missade skatten från Tartessos när jag var där måste jag naturligtvis åka tillbaka.

Pumans dotter - våren 1999 när jag var på Ferian var vädret hur bra som helst. 25-30 grader , den där extrema 40+ värmen hade inte slagit till än. Det var soligt och fint och kvällarna var underbara. Det är ju poå kvällarna det är mest fest även om man måste titta på hästarna på feriaområdet på dagtid åtminstone en gång. Under det halvår jag var i Sevilla (jan-jun) regnade det knappast alls. Så att Ferian skulle regna bort är nog inte särskilt troligt. Har du möjlighet ska du absolut åka men boka hotell långt i förväg för det kan vara knepigt med rum just den veckan om man inte är ute i god tid

Anonymous said...

Härligt! Fortsätt inspirera oss! :D

Anna Malaga said...

Puman - ja, som Therese säger, det kan hända att det regnar i april, men bara nâgon dag eller sâ. De har ju lagt den pâ vâren för att slippa den värsta värmen.
Malagas feria är i augusti och det är olidligt varmt, trots att det är ca 10º svalare än i Sevilla.