Sunday, October 08, 2006

... och sâ var det fest igen!


Den här gângen i min by, där vi kunde se en halvtimmes fyrverkeri frân sonens sovrumsfönster. Det var inte resultatet i gârdagens fotbollsmatch (Sverige vann över Spanien med 2-0, haha..) som firades, utan byns patrona: La Virgen del Rosario.

Förutom Ferian, som är den ârliga byfesten, firas ocksâ byarnas skyddshelgon. Det kan vara en eller tvâ; en apostol, ett annat helgon eller en virgen, som representerar jungfru María i olika skepnader och i olika skeden av hennes liv. Man bär runt helgonet eller jungfrun pâ stora troner dekorerade med blommor och levande ljus i lânga procesioner. De populäraste versionerna av jungfrun är Dolores, Carmen (som bärs ner till havet av sjömän, ros ut i en bât och sänks ner i vattnet) och Rocío.

Det blir naturligtvis en massa festligheter ocksâ - här hade vi en stor strandfest igâr, med gratiskonsert av Spaniens populäraste sângerska, enorm hoppborg för barnen, bungyjump för alla som vâgade och ett gratis litet turisttâg som körde runt byn hela natten och nästa dag.

7 comments:

Thérèse said...

Spanska fiestas är ju underbara. Andalusiska föreningen här i Alcobendas hade fest på ett torg här igår så vi var ute och tittade på lite flamenco (barnen försökte sig på att dansa) och åt några tapas och drack en fino.

Har du varit i byn El Rocio under den årliga festen? Jag såg ju processionerna både i Sevilla och i Cadiz och har varit i byn när det inte är El Rocio. Skulle gärna åka dit någon gång.

Anna Malaga said...

Nej, jag har aldrig varit i byn Rocío under festen. Det hade säkert varit en upplevelse, men det är hysteriskt mycket folk, särskilt natten när tronen bärs ut. Dessutom är det nästan lite fanatiskt, tycker jag.
Däremot älskar jag att titta pâ de lânga tâgen av pilgrimer i oxkärror, till häst eller till fots. Sâ otroligt vackert och vilken stämning!

Anonymous said...

Och jag som trodde att de firade intervjun med dig. ;-)

Jsut nu längtar jag efter att bli utlandssvensk igen för att det ska "hända något"... japp, den svenska tristessen har slagit till med en hammare rätt i skallen.

Anna Malaga said...

Lox - ojdâ? Kan du inte sätta fart pâ stan... öppna ett ställe med västerbottniska tapas bredvid Il Fratello! (finns det kvar?)

Anonymous said...

Vad mysigt det låter!
Vem var förresten sångerskan?

Anna Malaga said...

Ja, en fest är aldrig fel. Det var Isabel Pantoja som sjöng.

Anonymous said...

Wow, en riktig stjärna!