Saturday, October 14, 2006

Museu des Ciencies i Valencia

Förra âret, mellan jul och nyâr, gjorde vi en liten resa till Valencia för att titta pâ det nya vetenskapsmuséet Museu des Ciencies. Resan upp frân Malaga gick smidigt och vi tog in pâ ett hotell precis mitt emot Jardines de Turia, en gammal flodbädd som har gjorts om helt. Nu är det en vidstäckt park med ett helt omrâde designat av arkitekten Calatrava (som ju även har gjort Turning Torso i Malmö).
Det var en hisnande känsla att vandra omkring bland de otroligt vackra byggnaderna. De liksom andas kreativitet och skaparglädje ur varje por. I stället för en byggnad gjord av cement kändes det ibland som man stod framför en skulptur i lera eller ett mästerverk av en glasblâsare. En konst att fâ ett sâ kallt material att kännas levande, som om det var i rörelse, och samtidigt sâ kyligt modernt och elegant!
I bakgrunden syns Operabyggnaden Reina Sofía och en bro över flodbädden. Bâda av Calatrava.
Inuti fanns det mycket att göra och titta pâ ocksâ. Först av allt var vi pâ Oceanografic och tittade pâ valrossar och delfiner. En bra show och delfiner är alltid roliga. Hajtunneln var ocksâ väldigt fin, sâ lâg att man nästan kände hur hajarna och rockorna raspade en i hâret när de simmade över.
Själva Museu des Ciencies var ett interaktivt vetenskapsmuseum där vi gick i timmar och ändâ bara sâg hälften. Man kunde se sig själv med värmekamera, fotografera sin skugga, experimentera med centrifugalkraften och se med vilken hastighet man kunde skjuta en fotboll i mâl.
Det sonen uppskattade mest var en lekplats i form av en gruva, där man själv fick köra alla maskinerna. Samt en monter med värmelampor där man kunde se smà kycklingar kläckas. Jag hâller med om att inte mycket kan överträffa känslan av att se en liten varelse öppna ögonen för första gângen. Vi hann med en film om Gran Canyon ocksâ, pâ en Imax-biograf som har formen av ett människoöga.

För barnfamiljer finns ett absolut mâste vid varje besök i Valencia - en stor lekplats med en liggande staty av Gulliver, där bâde barn och vuxna kan leka "lilleputtar". Sâ enorm att han helt enkelt inte fick plats pâ ett fotografi, men det är i alla fall en modell av Gulliver när han ligger utmattad pâ stranden och det är den bästa lekplats jag sett. Allt kan användas som klätterställningar, kryptunnlar och rutchkanor. En oas för smâ äventyrslystna barn och en del föräldrar med barnasinnet i behâll...Hotellet Meliá Don Jaime fâr fem stjärnor av mig (som har hotellfrukosten som tyngst vägande skäl!)

7 comments:

Anonymous said...

Spanjorerna är riktigt duktiga på det där med akvarier. Jag gick längs en sån där hajtunnel när vi var i Barcelona och det var helt fantastiskt! Tänk om vi fick en likadan till Sverige också... eller finns det?

Anna Malaga said...

Puman - ja, akvariet är verkligen fint. Det är dessutom en ordentlig, lâng hajtunnel med stora hajar och rockor. Inte hajungar som pâ Djurgârden ;-). Däremot har de nog en tummel pâ Universeum i Göteborg. Har aldrig varit där, nâgon annan vet kanske?

Nadia - Häftigt är ordet! Verkligen underbart att vandra runt i omrâdet, som ligger mitt i centrum dessutom.

Thérèse said...

Åh blir verkligen sugen på att resa dit med mina barn. Som jag skrev på min blogg är jag ganska nyfiken på Valencia.

Anonymous said...

Du har absolut baesta bloggen fraan Spanien - keep up the good work!

Anna Malaga said...

Rundviva - Ja, det är jättefint. Det finns fina stränder runt Valencia ocksâ.

Therese - klart ni ska âka dit nâgon gâng. Valencia känns inte sâ stort heller och trafiken är inte jobbig. Man kan passa pâ att besöka Sagunto ocksâ, som ligger precis norr om staden.

ae - Tack sâ mycket, kul att du uppskattar den!

Anonymous said...

Jag gillade Valencia då jag var dit för kanske fem år sen, nu finns det ju anlednig att åka dit igen. Tack för tipset!

Anna Malaga said...

Helena - ja, det finns ju mycket fint i Valencia annars ocksâ, men det här omrâdet är verkligen nâgot extra. Rekommenderar 2 dagar för att se allt.