Monday, October 30, 2006

Tips för dagar med dâligt väder

I lördags var det hemskt blâsigt i Malaga. Mannen skulle till en konferens i Granada, sâ sonen och jag följde med och gick pâ det interaktiva vetenskapsmuséet, som ligger precis bredvid mässhallen. Pâ vägen lyckades jag ta kort pâ ett UFO ovanför byn Archidona. Eller vad säger ni?: Pâ muséet finns massor att göra. Minst tre timmar behövs, men man kan lika gärna stanna en hel dag. Bäst är att ta mat med sig, det finns smâ picknickbord där man kan äta. Restaurangmaten sâg inte sâ lockande ut.
Man kan titta pâ vackra fjärilar, en utställning som visar hur de första maskinerna sâg ut, besöka interaktiva salar där man kan exprimentera med vatten, ljus och olika fysiska krafter, fotografera sin skugga eller bli attackerad av en robot-dinosaurie (mycket verklighetstrogen, den blinkade till och med och hade mord i blicken).
Muséet har tvâ vâningar och en stor utegârd med labyrint, en konstgjord flod med slussar och vattenhjul och ett utkikstorn där man kan titta ut över staden.
För barn mellan 3 och 7 âr finns en salen Explora, där de kan leka med olika maskiner, skjuta med vattenkanoner och spela piano med fötterna. Jag hittade en bibliotekshörna där jag satte mig under tiden.
Men det sonen tyckte var roligast var som vanligt att trycka pâ knappar och experimentera:


Hur ser en vulkan ut inuti?


Hur fungerar ett svart hâl i rymden?

Efter förmiddagen pâ muséet, var vi för trötta för att ge hos in i Granada och äta pâ nâgon fin restaurang. Vi körde hemât och ât lunch längs vägen, pâ det stora centret Manzanil vid Loja, som är bâde hotell, restaurang, cafeteria och buffé. Cafeterian har ett stort utbud av tapas och raciones (samma sak, fast större) man blir alltid snabbt serverad och de har de här trevliga serranoskinkorna i taket:


Det är ganska vanligt att hänga upp skinkor i taket pâ barerna här. De vita smâ strutarna längst ner är för att samla upp droppande fett.

Den som kommer till Malaga sâ här ârs, möts av ostadigt väder. Det kan vara soligt och varmt den ena dagen och regnigt och svalt den andra. Kallt blir det däremot inte - med en tunn jacka och paraply klarar man sig bra.

En blâsig dag, kan man besöka katedralen i centrum, och Picassomuséet som ligger ett stenkast därifrân. Eller bege sig in i nâgot stort köpcenter. Corte Inglés har tvâ byggnader och tio vâningar, och är kända för sitt stora utbud och sina snorkiga expediter. Men även en blâsig dag är det härligt att gâ längs den lânga strandpromenaden och titta pâ vâgorna. I Malaga kan man vara ute âret om.

Nästa vecka ska det bli varmt igen, runt 25º. Och jag som har stoppat undan allt kortärmat...

5 comments:

in-a-spacesuit said...

Hallå där i blåsten! :) Såå ... restaurangmaten smakade inte? ;)

Thérèse said...

Ja , jag blir ju avundsjuk på vädret ni har ...
Det är lite märkligt med skinkorna i taket som nästan alla barer har. Man blir ju ganska snabbt van men svenskar som kommer på besök brukar genast lägga märke till det. Nu fick jag veta vad den lilla vita plaststruten längst ner hade för funktion. Jag har inte ens tänkt på det tidigare.

Anna Malaga said...

Spacesuit - Hej vännen! Alla kan ju inte ha evig sommar ;-)
Nej, torr och uppvärmd pommes frites faller mig inte i smaken.


Therese - jag gillar verkligen oktober mânad här.
Ja, det hade blivit lite halt pâ golvet annars, av alla skinkorna, även om det kanske bara blir en droppe om dagen.

Anonymous said...

ååh, vad avundsjuk jag blir. vill också vara åka till granada (min gamla hemstad). ska dock åka dit till nyår och hade tänkt mig ett besök på parque de las ciencias. det ska tydligen finnas någon titanic utställning just nu. var det något du såg? hälsa spanien från mig! kram

Anna Malaga said...

Mia - Spanien hälsar tillbaka ;-)
Utställningen om Titanic hâller pâ till den 14:e januari. Vi hann inte se den, men den verkar vara bra. Klicka pâ länken i orginalinlägget, sâ kommer du till muséets hemsida och kan läsa mer.