Wednesday, October 11, 2006

Modern arkitektur

Ni som följer min blogg, vet att jag mest uppskattar byggnadskonst som är minst tusen âr gammal. Men jag tänkte ändâ berätta om det helt nyinvigda Hotel Del Vino i Elciego (Alava), som jag tyckte var rätt intressant. Det är ett verk av arkitekten Frank Gehry för vinproducenterna Marqués de Riscal, och var frân början bara tänkt som en annorlunda vinkällare, som skulle göra märket ännu mer uppmärksammat utomlands. (De exporterar redan 50% av sin produktion till 70 länder)
Idén utvecklades och blev till ett exklusivt "vinhotell", där design, lyx och komfort stâr i centrum. Jag uppskattar verkligen bekväma hotell med spännande arkitektur, men tyvärr är det här inte i min prisklass: mellan 360 och 1360 Euros fâr man betala för att sova under de här skimrande bucklorna av titaniumplattor. Själva utformningen ska föra tankarna till fest och glädje "eftersom vin är njutning" enligt Gehry. Färgerna - mörkrosa, guld och silver - har ocksâ inspirerats av vinet och dess flaska.

Det gemensamma projektet föddes för âtta âr sedan, när Gehry hade slutfört muséet Guggenheim i Bilbao. Han tyckte först inte att det var en bra idé: det var för lângt att resa mellan Los Angeles och Spanien för en sâdan liten byggnad. Men han berättar själv att han blev övertygad efter nâgra glas vin....
Gehrys Guggenheim har verkligen förändrat stadsbilden i Bilbao, en ganska sliten, ful och trâkig industristad, som förr inte hade nâgra speciella turistattraktioner. Förutom förstâs det underbara baskiska köket, och deras tapas, som där kallas pinxos.


Här är en annan omtalad byggnad, Torre Agbar i Barcelona, som invigdes förra âret och är ett verk av Jean Nouvel. Själv är jag inte sâ förtjust i tornet i dagsljus. Nâgon som fâr associationer? Pâ natten är det däremot sâ här vackert:
Tornet är 142 meter högt och har 4.400 fönster och nästan 60.000 glasskivor som lyser pâ natten. Underbart!

En ännu högre byggnad är det helt nybyggda Hotel Bali i Benidorm, av Antonio Escario. Med sina 186 meter är det Europas högsta hotell, och vid vackert väder kan man se till Ibiza frân de högsta vâningarna.

Trots sin höga höjd smälter den väl in i Benidorms skyline. Den här turistmetropolen är känd för att vara Spaniens "plastigaste" stad och har definitivt den onaturligaste stranden, med cementbyggnader och höghus nästan ända ner till vattnet.

Min favoritarkitekt är Santiago Calatrava, som jag tänkte berätta om i nästa inlägg.

5 comments:

Anonymous said...

Ville bara inflika att Torre Agbar är vattenverkets huvudkontor, och Nouvel är inspirerad av isländska gejsrar. Färgerna går alltså från varmt rött, mot svalare röda-orangea mot ljusblått-till mörkare och mörkare blått - är alltså hur värmen från jordens innanmäte, i form av vattenkaskad, svalkas när den avlägsnas och söker sig upp och ut i atmosfären.
Dessutom är själva formen på byggnaden inspirerad av ett väldigt speciellt berg (Montserrat, kan ej beskrivas måste ses!) och delvis av tornen till Sagrada Familia. Så har jag förstått det! Det är en hur cool byggnad som helst invändigt, jag har haft förmånen att få göra ett guidat besök!

Anonymous said...

När jag ser Torre Agbar, inte är det Montserrat (håller med om att det måste upplevas) eller La Sagrada Familia jag tänker på! Men men, det sitter ju som bekant i betraktarens öga och jag är inte så förtjust i modern arkitektur.

Anna Malaga said...

Miqa - Âh, tack för din info! När jag tänker pâ det, ser färgerna pâ fasaden faktiskt ut som en värmekamera ungefär. Vad intressant! Mâste ha varit spännande med en guidad tour.

Anna Malaga said...

Puman - Nej, jag tänker ocksâ pâ nâgot helt annat :-)
Däremot älskar jag La Sagrada Familia och allt annat av Gaudí, t.ex Casa Mila eller Parc Güell. I närheten av Sagrada Familia finns ett modernistiskt sjukhus som är väldigt vackert och minst sagt annorlunda, där jag hade turen att bli runtvisad av Miqa.

Anonymous said...

Håller med dig, Gaudí är heelt underbar! Dumt att nämna någon kanske för det är så många fina, men La Sagrada är nog i en klass för sig. Vad lyxigt med en privatguide! :)