Monday, April 23, 2007

Beställa tid pâ vârdcentralen

Jag har skrivit tidigare om hur smidigt jag tycker den spanska sjukvârden fungerar. Visserligen har jag haft tur och använder den sällan, men det har aldrig varit nâgot trassel.

I gâr hade sonen en underlig magvärk, gick dubbelvikt och kunde inte springa (han är annars en galen bergsget som hâller igâng i timmar) Inga andra symptom. I morse var det likadant när han vaknade kl.8, sâ jag tyckte det var bäst att han stannade hemma och att doktorn fick slänga ett öga pâ honom.

Jag ringde 08.20, fick tid hos barnläkaren pâ vârdcentralen 11.44. Ingen frâgade varför jag ville ha tid, hur länge han hade varit dâlig osv. Ingen bad mig avvakta.

Väl pâ vârdcentralen känner läkaren pâ magen, konstaterar gaser, ställer frâgor och skickar in oss pâ toa för urinprov. Medan vi fixar det undersöker hon nästa pacient. När vi har lyckats fâ fram ett urinprov blir det analys. Till slut fâr vi medicin för tre dagar och vet i alla fall att det varken var infektion i urinblâsan eller blindtarmsinflammation. Allt gick pâ en kvart.

Smidigt, tycker jag!

5 comments:

Thérèse said...

Ja jösses , jag minns hur smidigt det funkade i Madrid också. Jag ringde min lokala vårdcentral här för cirka 2 veckor sen. Den första frågan jag fick när jag ville ha en tid var om jag hade listat mig hos dom. Listat? Tydligen ska man ringa ett nummer oh välja en vårdcentral i stan där man vill vara listad och så är det dit man får gå. Vilken onödig byråkrti , jag trodde att man automatskt "hörde till" sin närmaste vårdcentral

Anonymous said...

Hmm, brukar inte Messmör vara bra för barn som har gaser i magen? Har en oöppnad tub i kylskåpet hemma. Ska vi anlita en budfirma, kanske?! :-)

Hoppas han mår bättre snart!

Anna Malaga said...

Smidigt, ja. Även pâ akuten, där jag har varit nâgra gânger.
Sen är det iofs lâng väntetid för specialister och operationer i den offentliga sjukvârden.

Ja, skicka den med Tourline, hahaha! Här är stjärnanis den mest använda huskuren. Men nu fick vi en flaska silikon(?!)av doktorn. Gott var det i alla fall!

Anonymous said...

Det låter jättesmidigt.

Hoppas lillkillen blir bra i magen!

Anna Malaga said...

Tack Johanna, det är bättre nu. Silikon gjorde susen, även om det lâter konstigt.