Thursday, April 12, 2007

Överviktiga spanjorer

Är lite nedstämd idag.

I helgen läste jag om en kvinna som hade dött av komplikationer efter en magsäcksförminskning (svenska?). Hon blev tvungen att genomgâ en andra operation och dog pâ operationsbordet. Just magsäcksförminskning är en ganska svâr operation, som ofta ger komplikationer och ibland har dödlig utgâng.

Igâr fick jag reda pâ vem det var. Hennes dotter gick i sonens parallellklass förra âret, och jag hade pratat ganska ofta med henne vid hämtning och lämning. En väldigt trevlig tjej, men extremt överviktig. Hon hade fyra barn, den minsta alltsâ bara sex âr. Sâ sorgligt.

Övervikt är just nu inte ett sâ stort problem bland vuxna spanjorer. Mânga är lite runda, och männen har ofta kulmage (här kallas det "la curva de la felicidad"). Det sägs ofta att kvinnorna gâr upp tio kilo när de gifter sig, och det ligger nog nâgot i det... men â andra sidan har kvinnorna ofta kilona pâ hälsosamma ställen, alltsâ pâ höfterna istället för pâ magen, och deras livsstil är ganska sund; medelhavsdiet, ingen stress och mâttligt med vin. Äldre kvinnor röker inte, och spanjorskorna är bland dem som lever längst i världen.

När det gäller barnen är situationen värre. Spanska barns matvanor blir sämre och sämre. Unga spanska föräldrar har inte längre samma lust och tid att laga traditionell mat, och de har inte heller sâ mycket kunskap om sund kost som i Sverige. Barnen vänjer sig vid att äta snacks och chips i otroliga mängder, därför att det är sâ lätt att ge och ta med överallt, och alltid uppskattat. Jag undrar hur det blir när de här barnen växer upp. Smâbarn är ju alltid aktiva här, och klimatet gör att de leker ute âret runt. Men när de blir tonâringar och fortsätter att äta lika mycket, utan att sporta eller träna?

Mânga föräldrars, och säskilt mor- och farföräldrars inställning är att barn ska äta mycket, och att det är hemskt synd om dem om de inte fâr socker i allting. Här kan man läsa om ett par spanska morföräldrar, vars barnbarn blev tvângomhändertaget pga sin extrema övervikt och matvanorna i hemmet. Han var tio âr och hade vägt 100 kilo. Det har debatterats mycket om det är rätt eller fel. Motivet var att de "nekade barnet dess rätt till hälsa" och det kan man ju hâlla med om.

Ibland är det hemskt svârt att fâ föräldrarna att förstâ. I sonens förra klass gick en tjej som vägde dubbelt sâ mycket som honom, trots att hon var yngre. Mamman tycker helt enkelt att mat är det absolut bästa hon kan ge sitt barn, och att det är sâ otroligt synd om henne när hon tvingas ransonera den. Flickan äter helst av allt plastinpackade chokladbullar. Egentligen borde läkarna informera i skolan om farorna, för som det är nu har föräldrarna inte mycket kunskaper. Förr fanns det ju helt enkelt inte sâ mycket ohälsosam mat att fâ tag i.

15 comments:

Nejma said...

Beklagar sorgen! Även om det ar en avlägsen bekant är det alltid sorgligt när någon dör, speciellt när det är någon så ung.

Här börjar också övervikt bli ett problem. Allt färre kvinnor/hinner/har lust med att laga traditionell marockansk mat och även när man gör det så har man allt mindre koll på vad barnen stoppar i sej. Jag har tidigare skrivit hos mej om barn som kommer till skolan med stora shoppingkassar fulla med godis till rasten - och dom äter också upp allt! Många barn har alldeles svarta tänder för dom äter knappt någon vanlig mat utan lever istället på choklad, tuggummi,chips och bakverk. Man kan ju undra vad dom kommer att äta för mat när dom är vuxna, för nu har dom ju bara smak för artificiella smakämnen... Det här verkar vara ett ständigt växande problem runt Medelhavet. :-(

I mina barns skola bjuder dom varje år in en expert som talar om barnhälsa, i fjol var det en tandläkare, i år var det en dietist. Det är inte mycket, mycket mer skulle behöva göras, men det är åtminstone en början.

Thérèse said...

Tråkgt , det känns alltid jobbigt när någon ma känner dör. Speciellt om det är en ung prson som har småbarn känns det så onödigt.

Jag har försökt förklara fenomenet lördagsgodis för spanska föräldrar och spanska barn. Dom var tämligen oförstående och ganska förvånade. Jag tänkte också på att barnen åt ganska mycket bullar , chips , godis och likande i Spanien. Visst gör dom det i Sverige också men här tror jag föräldrar har mer kunskap (eller får mcket mer information på BVC och via dagis/skola) och att majoriteten föröker begränsa det till helger. Men tyvärrökar ju övervikt bland barn och unga i både Sverie och Spanien

Anonymous said...

Det har med overvikt verkar vara ett okande problem i nastan hela varlden... aven i Sverige. Men i Sverige verkar det atminstone finnas en storre medvetenhet om vad som ar nyttigt och onyttigt aven om manga naturligtvis inte lever som de lar. I Italien ater barn mycket sotsaker och snacks; och det beror inte bara pa att den italienska, matlagande hemmamamman haller pa att forsvinna i och med att allt fler kvinnor forvarvsarbetar utan ocksa pa att tillgangen till "skrapmat" okat samt att barn idag ror sig mycket mindre an forna tiders barn. Italienarna tar bilen sa fort de ska nagonstans. Att promenera ar faktiskt ganska ovanligt! Medelitalienaren skulle inte fa for sig att ga ut och ga for "nojes skull" sa att saga..

Anna Malaga said...

Tack Nejma. Jag tror ocksâ att det är ett Medelhavsproblem, just det här glappet mellan tvâ generationer. För bara 30 âr sedan var det ju mânga som knappt hade pengar att köpa mat för, och sâ är det kanske för mânga i Marocko även idag. Nu finns det ett otroligt utbud av "skräpmat" men inget kritiskt tänkande hos konsumenten. Plus en massa "mördande" reklam, typ "Jag ger mitt barn en dowap med extra mjölk i" osv. Precis som du tror jag att de verkliga problemen kommer när de här barnen blir vuxna.

Therese - Visst är det trâkigt, jag har liksom inte fattat det ännu...
Som du tycker jag att spanska föräldrar ibland är lite oförstâende. De har ingen information om onödiga tillsatser, sötningsmedel osv.

Karin - Jag tror ocksâ att man är mer medveten i Sverige, men att man inte heller alltid lever som man lär. Trots allt är det fler som sportar i Sverige. Här är smâ barn väldigt aktiva och ute flera timmar varje dag, men när de blir lite äldre är de väldigt stillasittande.
Kul att höra om hur det är i Italen, och även skillnader mellan nord och syd.

K said...

Tråkigt när sånt händer. Det har diskuterats att operera överviktiga ungdomar här i Sverige. Min åsikt är att det inte kan vara värt det, hur överviktiga dom än är. Det måste finnas någon annan lösning! Med mina erfarenheter så har jag svårt att tänka mig att en operation blir så bra. Borde inte riktig mat, normal mängd, utan en massa konstiga tillsatser vara det bästa? Det finns säkert lika många åsikter som människor, men det här var min.
Ett litet tips om svenska bokstäver: Det finns ett virtuellt skrivbord här http://www.gate2home.com/?language=sv&sec=2
Du kanske har provat det förut?
Jag har lagt till dig på min "Bloggresa jordenrunt" hoppas det är OK.

The Hanssons said...

När jag läser ditt inlägg känns det igen. Det börjar likna matvanorna i usa, Överdimensionerade portioner och junk food.
Man undrar ibland om folk överhuvudtaget läser tidningar och använder sitt sunda förnuft när det gäller mat. För jag behöver ju inte vara einstein eller dietspecialist för att veta att en chokladbulle är mindre bra för dig än en fullkorns skiva.
Nåväl. ha en bra helg

Anonymous said...

Intressant att läsa. För en gângs skull verkar faktiskt fransmännen skilja sig frân de övriga "medelhavsländerna". Här finns det iaf en medvetenhet om vad man äter. Hur väl den efterlevs när det gäller barnen vet jag faktiskt inte. Men jag tycker att jag minst lika ofta som i Sverige ser i reklam osv att man lyfter fram hälsoaspekten och att "hâlla figuren". Sen verkar det finnas nâgon lag liknande den som finns om cigaretter, sâ fort det är reklam för nâgot "onyttigt" kommer det ett meddelande efterât om att man bör âta en balanserad kost med mycket grönsaker etc.

Anna Malaga said...

Magalös - Jag tycker inte att man ska operera ungdomar. Det här är en riskfylld operation och tonâringar lever i nuet, de kanske tycker att det är värt risken.
Just för de här människorna hade ju bara att äta mindre varit lösningen, men det verkar som om maten är nästan som en drog för dem. Sen finns det folk som är tjocka pga metaboliska sjukdomar, men dâ hjälper ju inte en magoperation.
Tack för att du vill länka till mig :-)

Nika, - Ja, just det. Nu kom jag förresten att tänka pâ filmen Supersize me, och hur man alltid vill sälja överdimensionerade portioner, t.ex. en 2-liters cola.
Nej, man behöver inte vara ett snille för att veta vad som är onyttig mat, men tomma kalorier och sânt vet folk väldigt lite om här. Alltsâ, hur barnen kan vara jättehungriga en halvtimme efter att ha ätit en bollycao.
Trevlig helg!

Sofia . Jag tror ocksâ att Frankrike är annorlunda, och det är ju intressant. Kanske är det nâgon blandning av bra matkultur och intresse för hälsan?

Anonymous said...

Jag såg ett tv program om extremt feta i USA, de sa en sak som har fått mig att tänka till också:
"Vi har alltid fått höra att vi ska äta upp all mat på tallriken."
det var bara det att tallrikarna nu för tiden var hur stor som helst....
Nu för tiden så säger jag: Ät tills du är mätt

Annika said...

Ja, det är ett problem med övervikten.

Beklagar verkligen sorgen! Så fruktansvärt.

Det är läskigt hur dagens barn (och vuxna, för den delen) blir sittande framför datorn och tv:n ofta med en chipspåse i näven. Det ser man ofta här i US. Säkert i Sverige också, och överallt i västvärlden mer eller mindre.
Det där med magsäcksförminskning är en ganska vanlig operation här i US. Känner till en kvinna, lite yngre än jag, som gjort en.
Men först och främst ska man ju visa att allt annat man försökt faktiskt inte har hjälpt, att en snörpning av matsäcken faktiskt är den enda utvägen. Tror inte det är helt lätt att leva med snörpt magsäck heller.

Anna Malaga said...

Tatuerade mamman - Ja, visst beror det pâ storleken pâ tallriken, och vad den innehâller. Det gäller inte bara att bli mätt för stunden utan att kombinera sâ att det inte bara blir snabba kolhydrater.
En traditionell spansk kött- och grönsakssoppa innehâller en väldig massa kalorier, men man blir garanterat inte hungrig igen förrän efter fyra-fem timmar.

Annika - Tack för din sympati. Jag kan tänka mig att det är en ganska vanlig operation i USA, och oftast gâr man ju ner i vikt väldigt snabbt efter den.
Jag tror ocksâ att chipspâsen framför TV:n är en ganska farig vana. Här ser man ofta smâ barn gâ pâ promenad med en chipspâse i handen, som de äter ur hela tiden.

Pumita said...

Jättetråkigt att höra, Anna! Intressant tema du tar upp men hinner inte fördjupa mig i det just nu. Ha en underbar helg!

Anna Malaga said...

Tack Puman, ha en trevlig helg du med!

nina said...

Det var jättetråkigt att höra, det är alltid sorgligt när det händer något med någon i ens bekantsskapskrets, oavsett hur nära man står varandra.

Här i Costa Rica börjar folk också bli tjockare och tjockare. Istället för att äta traditionell mat (ris och bönor, mycket grönsaker) så är det skräpmat som gäller.

Många jag vuxna känner säger att de alltid går med sina barn till "el mall" på söndagar och proppar i sig skräpmat, och att det är veckans absoluta höjdpunkt.

Allt som är amerikanskt är coolt, verkar det som. Och att skräpmaten kostar 3 gånger mer än vanlig restaurangmat ökar bara coolhetsfaktorn.

Mina studenter vägrar gå på vanlig restaurang när vi går ut och äter, utan vill bara ha hamburgare och pizza. Och då är de ju inga ungar eller tonåringar direkt heller.

Anna Malaga said...

Nina - Intressant! Det verkar ju helt vansinningt att t.ex. McDonalds är lyxmat.