Sunday, April 01, 2007

El pantano del Agujero

I Spanien finns väldigt fâ naturliga sjöar, däremot en hel del floder. Nästan alla floder har blivit uppdämda pâ flera ställen, vilket gör att man istället kan njuta av dammarna pâ mânga hâll. Mina favoriter är ju El Pantano de Iznájar, pâ gränsen till Córdobas provins, och La Viñuela, en bit norr om Vélez-Malaga. Vackrast är dammarna pâ vâren, dâ de brukar vara fulla till bredden. Under perioder av torka ser de mest ut som bruna vattenpölar omgivna av vidsträckta "öknar" av sprucken jord.
En av de absolut populäraste utflyktsmâlen för Malagaborna är En Pantano del Agujero, en liten damm som ligger precis vid den norra utfarten. Här kan man bada, fiska eller promenera, men de flesta kommer inte längre än till den här restaurangen: La Venta El Túnel. Om sanningen ska fram kom vi inte heller längre: det var kyligt väder och duggregnade lite smâtt. Vi värmde oss med den här förrätten...
... och denna varma och kryddstarka cazuela de arroz, som paella men inte sâ torr. Den här varianten har bland annat kyckling och pimientos morrones.

Som jag tidigare har berättat gör alla spanjorer samma sak vid samma tid. Den här restaurangen är sâ populär att man alltid mâste reservera bord pâ helgerna. En bra idé är att komma strax inna klockan 14, dâ invasionen sätter igâng. När vi parkerade var parkeringsplatsen tom. När vi kom ut halv fyra sâg det ut sâ här.

16 comments:

Anonymous said...

Mums säger jag bara :-)
...vars närmaste näringsställe är Gyttorps Pizzeria.

Pumita said...

Jag har fått uppfattningen att söndagar är riktiga ute-ätar-dagar... eller är det lika knökfullt på lördagar?

Anonymous said...

Åh så gott det ser ut. :-)

nina said...

Men åh vad gott! Det får maten i Costa Rica (ris och bönor, bönor och ris) att se riktigt tråkig ut...

Annika said...

OJ! NU blir jag DUKTIGT hungrig. Tänkte på dig i fredags när Peter och jag var ute och åt Tapas. GOTT! Tog in tortilla, kött, ost, kyckling. Urgott! Men säkert inte lika gott som i Spanien...
MUMS en masse ser det ut som på dina bilder!!!

Anna Malaga said...

Christina - hehe, inget fel pâ pizzeríor, tycker jag.

Puman - Det har du alldeles rätt i. Fast bilderna är frân lördagen, dâ det var nästan helt fullt. Söndagarna är det ännu värre. Vi gâr sällan ut och äter pâ söndagarna, eftersom ALLA gör det.

Lox - Hej, vännen. ;-)

Nina - Hehe, nu har jag ju aldrig varit pâ Costa Rica, men bönor och ris verkar vara standard pâ hela kontinenten. Vilken är din faviriträtt? Jag gillar faktiskt frijoles.

Annika - Kul att ni var ute och ât tapas! Det är ju väldigt olika; en del restauranger har urgoda och riktigt konstnärliga tapas, andra är väldigt trista...

Anonymous said...

Salladen ser mumsig ut... och resten med... Hur långt från Madriii' sa du?
btw emailar dig imorgon - fick ett stort kuvert idag med något jättefint i!!!!

Anna Malaga said...

Karlavagnen - Jasâ, det tog baaaara en vecka dâ;-)

mintid said...

Nu har vi bokat... vi var bara tvungna att åka ner i sommar igen...Firade med varsin San Miguel som vi tog hem förra året...dom där små skruvkorksflaskorna...gott!

Det ska bli riktigt gott!

Anonymous said...

Just detta med matvanor är lite intressant... Spanjorer verkar äta MASSOR och daglig dags. Dock lite si och så med grönsaker och kokt potatis verkar räknas dit. Har kompisar som har spanska pojkvänner och man träffar hans familjen VARJE söndag och sitter i tiiiiiimtals och bara äter. För mig verkar det överdrivet, INTE varje helg, kanske en gång i månaden. Man kan ju lägga tiden på så mycket annat roligt. Som att skruva ihop trädgårdsmöbler alldeles själv - tog bara fem timmar... :-)

Anna Malaga said...

Mintid - Vad kul! Är det Nerja ni ska till dâ?

KArlavagnen - Det är nog en av de största skillnaderna mellan svensk och spansk kultur. Svenskarna äter pâ jobbet och i skolan under veckorna, medan spanjorerna oftast äter hemma, bâde barn och vuxna. När det sen blir helg vill de äta ute. Dels fâr mamman en paus i matlagningen och dels kan man träffa hela den stora familjen, föräldrar, syskon och syskonbarn. Spanjorerna vill umgâs med familjen varje helg, här i Malaga träffas de pâ restaurangna pâ "landet" under vinterhalvâret och p stranden under sommarhalvâret. Eller sâ grillar man pâ stranden eller i nâgons trädgârd.

nina said...

Jo, ris och bönor äts av alla, och jämt. Svarta bönor till frukost, röda till lunch/middag. Vill man lyxa lite kan man köpa vita bönor. ;-)

Min favoritbönrätt är nog chifrijo http://www.aldia.co.cr/ad_ee/2004/enero/30/sociedad9.html

Fast förutom bönor finns en massa mat som är god här, får blogga om det framöver...

Nadia said...

Oj vad gott det dar sag ut! Nu blev jag riktigt hungrig ;)

Anna Malaga said...

Nadia - Det VAR gott ocksâ. ;-)

mintid said...

Ja det är det ju ;)....
Tänkte ta ngn utflykt denna gången...
Malaga har vi aldrig varit inne i mer än vid flygplatsen ju. En gång åkte vi till ett vatten zoo eller vad det heter söder om malaga. Det var rockor osv som man kunde klappa. Jag minns inte vad det hette.

Anna Malaga said...

Mintid - Det finns tvâ vattenzoo väster om Malaga, ett är Sea Life i Puerto Marina och ett är Selwo Marina i Benalmadena Costa. Jag tycker Selwo Marina är bättre, de har delfiner, sälar och pingviner ocksâ.(fast sälbasängen är lite liten)
Malaga är mysigt att gâ i, men pâ sommaren är det ju väldigt varmt och jobbigt i stan. Tidiga förmiddagar är bäst.