Tuesday, June 05, 2007

ETA är inte tillbaka...

...för de hade ju egentligen aldrig slutat. Klockan tre i morse blev det i alla fall officiellt att vapenvilan är över. Antagligen är det första vi kan vänta oss en liten "sommarkampanj" som alla âr, antingen pâ Costa del Sol eller vid Alicanteomrâdet, kanske med nâgon liten hotellbomb, och sedan blir det tyngre grejer.

Vi i södern är extremt trötta bâde pâ ETA och pâ all uppmärksamhet de fâr i medier.

11 comments:

Anonymous said...

Ja vi i Madrid är innerligt trötta på ETA också. Det är ett jäkla pjoskande för dom hela tiden :(

Mvh
Mimo

Nadia said...

Hade en larare pa universitetet i Spanien som var lite inne pa samma spar och menade att ETA far extremt mycket uppmarksamhet i media i forhallande till de aktioner de utfor. Han jamforde ETA med andra grupperingar och verksamheter som skordat fler dodsoffer och orsakat en mycket storre skada men som det inte skrivs ens halften sa mycket om.

Linda said...

Hörde om det på nyheterna imorse... Hur går egentligen snacket i Spanien just nu?

Thérèse said...

Tror inte bara ni i södern är trötta på ETA utan alla spanjorer. Under Francoåren hade dom väl ett visst stöd men nu kan dom väl kämpa för sitt "fria" Baskien med demokratiska medel som parier , opinionsbildning , demostrationer och sånt om dom vill. Jag vet inte riktigt om majoriteten av baskerna är så intresserade av tt självständigt Baskien.

Anonymous said...

Borde man vara lite rädd för att åka till Spanien nu, eller? Jag är sååå nojjig. Haha, jag skrev ett helt blogginlägg efter detta nu. ;)

Anna Malaga said...

Mimo - hej, jag tycker att det är ett oändligt harvande fram och tillbaka som aldrig leder nâgonstans. Dessutom har vi massor av andra problem som det inte skrivs hälften sâ mycket om.

Nadia - Just det. ETA är trots allt närvarande överallt, men vi här kan inte göra nâgot. De flesta andaluser bryr sig inte det minsta om baskerna och om de blir självständiga eller inte. Trots det blir folk skjutna pâ Malagas gator och vi har haft en bilbomb t.om. i min lilla by.

Linda - Snacket? Som alltid är man lâsta i sina positioner. Högern kritiserar Socialisterna för att man öht har förhandlat med mördare. Socialisterna kritiserar högern för att sätta käppar i hjulet. Partipolitik, inga lösningar. En förening för terroristoffer vill att inte offren ska glömmas bort.
Att Baskien ska bli självständigt är omöjligt. Själv tycker jag att man borde tänka lite mer pâ de framtida offren, de lever ju trots allt fortfarande.

Therese - Majoriteten av basker är för ett självständigt eller âtminstone mer självbestämmande baskien. Men bara en liten del stöder ETA. Resten vâgar inte uttala sitt motstând.

Jove - Ta det lugnt, risken att en enskild turist râkar ut för nâgot är väldigt liten. Det är mycket större risk att hamna i en bilolycka.
Hotellbomberna är alltid lindrigare och mest till för att skrämma turister. De vill inte döda utlänningar och fâ andra länder ocksâ inblandade.

Carin said...

Är verkligen en majoritet av baskerna för ett självständigt Baskien? I senaste kommunvalet fick exempelvis PSOE och PP 17 av 27 möjliga mandat i San Sebastián, färre i Bilbao men ändå 14 av 29 och 18 av 27 i Vitoria.

Carin said...

http://www.euskadi.net/elecinf/muniprov_c.htm

Anna Malaga said...

Kommer inte in pâ länken, men visst. Ungefär hälften skulle jag väl sagt. Sen finns det ju en massa invandande andaluser i Baskien, som röstar pâ spanska partier. Enligt ett uttalande av Arzalluz är invandrarna ett stort problem efter som de röstar pâ "fel" partier.

Monica said...

Tror att vissa basker som röstar PSOE ändâ vill ha större självstaándighet, utan att vilja bryta sig loss frân SPanein. Ung som katalanerna. Den katalanska varianten av PSOE ár starkt katalanistisk. Men vill inte ha nâgon egen stat (som ett annat katalanistparti som är i koalition med katalanska PSOE) Vet inte säkert, men kan gissa att det är liknande situation i Baskien.

Anna Malaga said...

Monica - Det tror jag ocksâ. De flesta vill nog inte ha en helt egen stat, men ändâ vara mer oberoende. Sen har vi ju ca 10% +-som stöder ETA.