Friday, June 29, 2007

Glad och illegal

Det är ju inte bara afrikaner i pateras som är illegala. Själv har jag varit utanför lagen under mina första âr här i Spanien, dâ Sverige inte var med i EU och det var vanligt att även spanjorer jobbade utan kontrakt. Den främsta anledningen var att det var svârt att bli avskedad pâ fasta kontrakt och skadestânden var höga. Det var väldigt svârt att bli fast anställd och nästan alla hade nâgon slags tidbegränsad anställning eller jobbade svart.

Efter mitt första âr som glad nattarbetare, som jag har berättat om i inlägget natten förvirrar, tyckte jag att det var hög tid att ta ett ordentligt jobb pâ ett kontor, pâ dagtid och i kjol och blus, med snygga naglar och portfölj. Jag skrev därför in mig pâ en datakurs i centrum under nâgra mânader. Det var pâ MS Dos–tiden och man hade inga roliga ikoner att klicka pâ. Skärmen var blâ och texten vit och vi skrev spännande kommandon som “if a = b goto c” Min spanska var bara halvbra, men ingen av eleverna visste nâgot om datorer och läraren talade extremt lângsamt, sâ det gick bra.

Âr 1991 i Spanien ansâgs man som ett datasnille om man kunde skriva fet stil pâ Word Perfect, sâ jag fick jobb direkt pâ ett halvskumt kontor som sysslade med skuldindrivning. Efter ett tag hade jag luskat ut att affärsidén gick ut pâ att driva in skulderna snabbt och lâta pengarna ligga inne pâ banken under lâng tid innan man gav dem till sin rätta ägare. Eftersom borgenären och gäldenären ändâ aldrig pratade med varandra, var det sällan nâgon risk att kontorets metoder skulle avslöjas.

Mina arbetsuppgifter bestod av att förvandla stora högar av gulnade och dammiga kundregister till fina arkiv i datorn. Ganska enformigt, men jag lärde mig en hel del, bland annat att städfirmorna har väldigt svârt att fâ betalt. Vâr största kund hade skumtvättat heltäckningsmattorna pâ femtio bordeller utan att fâ ett rött öre.

Mina arbetskamrater var tvâ genomtrevliga pensionerade statsanställda. Ocksâ illegala. Det var vanligt pâ den tiden att mânga pensionärer fortsatte jobba halvtid. Pâ sâ sätt slapp företaget betala sociala avgifter och den “anställde” kunde dryga ut sin knappa pension. Vi kom väldigt bra överens, men de tog sig ofta för pannan över min okunskap när det gällde historiska personer. Jag visste allt om Hernán Cortés, men inget om Francos ministrar. Eftersom jag bokförde alla adresser och gatorna nästan alltid hade namn efter personer, fick de frâgan: “Den där Calvo Sotelo, var det en viktig person...?”
Tänk er en bosnier pâ ett svensk kontor: “Var Olof Palme nâgon politiker....?”

Var snäll mot en illegal idag.

8 comments:

Karlavagnen said...

De fick inte ens betalt i natura? Det var snålt...

Haha, igår kallade de mig för la ilegal på skidcentret jag går till, fast jag är allt annat än illegal... Jag har ingen DNI och de har fått göra ett speciellt DNI nummer till mig så jag kunde få köpa ett års medlemsskap... Spansk byråkrati!

Anna Malaga said...

Karla - Tja, de kanske inte gillade varorna..;-)
Har du inget NIE? Fast du hade kunnat skriva nâgra siffror ju.. ingen kollar väl det ändâ.

Jennie said...

Hej annamalaga! =) Jag är helt överlycklig, för jag ska till Malaga i sommar! Närmare bestämt Gibraltar, men jag ska bestämt till Malaga och strosa runt, shoppa massor. Har du några tips på vad man inte får missa i shoppingväg? Gärna hyfsat billigt :) Tack på förhand & tips mottages med värme! Kramar

Lillie d'amour said...

Vad är det man säger, ju längre söder ut man kommer och desto blekare blir vinet!
Tänkte skriva, vad osvenskt att ha folk svart, men det finns mânga i Sv som betalar svart , här med fast man pratar inte om det.
Sâ alla har nog varit illegala en dag!

Anna Malaga said...

Hej Jennie - När det gäller kläder har ju vâra stora kedjor Mango och Zara kommit till Sverige, men kläderna är ändâ lite roligare här. Smycken, skor och barnkläder är ocksâ lite fantasifullare. I Malaga centrum kan du t.ex. gâ pâ c/Larios och c/Nueva och sedan fortsätta upp mit La Plaza de la Merced pâ smâgator. Det finns en hel del smâaffärer pâ sidogatorna.
Den finns tvâ stora köpcenter i centrum: Corte Inglés (har allt, men dyrt) och Centro Larios (med mânga smâaffärer)
Sen finns det ju ocksâ en hel del marknader man kan gâ pâ - kolla in vilken dag man hâller narknad i de olika byarna pâ turistbyrân. Även längs strandpromenaderna pâ kvällarna säljs det bl.a smycken.
Gibraltar är ju annars känt för billig elektronikshopping.

Lillie - Just det, svarta barnflickor finns överallt *visslar*

Pumita said...

Du kan fråga vilken svensk som helst och jag kan garantera att de flesta inte vet vem Calvo Sotelo är. Jag anser mig vara ganska allmänbildad men jag visste inte heller innan jag började plugga spanska. Jag visste betydligt mer Hernán Cortés. :)

Anna Malaga said...

Puman - Det tycker jag med, men du skulle sett deras min. Och sen gillade jag inte Rocío Jurado...

Pumita said...

Hehe, och det är ju en dödssynd! ;)