Wednesday, June 06, 2007

När terrorism blir vardagsmat

För er som undrar över hur det är att bo i ett land med en verksam terroristorganisation har jag knâpat ihop en liten liknelse. När man bor i en provins som Andalusien kan det kännas ungefär sâ här:

I ett stort höghus bor grannarna A - Ö.
A är ordförande i samfälligheten och ligger dessutom i tvist med grannen B. Brâket gäller en stor tomt som de bâda anser sig ha rätt till, och de är bittra fiender sedan länge. B är vâldsam och hotar A till livet. A är däremot rik och skaffar livvakter. Han tycker att situationen är obehaglig, men vill absolut inte ge upp tomten. Dels är det en prestigesak, dels en ekonomisk frâga. Dessutom ligger han i tvist med en del andra grannar ocksâ, sâ hur skulle det se ut om han gav efter?

Brâket utartar och familjer, andra grannar och vänner blandas in. Grannen C har inget med B att göra, men är kompis med A, och blir därför misshandlad i en mörk gränd. En annan vän, grannen D, fâr facklor genom brevlâdan och hunden blir förgiftad. Samtidigt râkar grannen Z´s hund ocksâ förgiftas. Det var inte riktigt meningen, men bra ändâ, tycker B. Nu blir det mer rabalder och A kanske utsätts för pâtryckningar av andra grannar.

En grupp grannar tycker mycket riktigt att A bör ge B tomten sâ att de kan fâ lite lugn och ro. En annan grupp tycker tvärt om att man aldrig bör ge efter för hot och vâld, rätt ska vara rätt och B borde till slut förstâ att vâld inte är den rätta vägen. Resten av grannarna struntar högaktningsfullt i bâde A, B och deras tomt, men de tycker det känns olustigt med mordhot i huset och undrar vad som kommer att hända härnäst. Z och D ylar om att man aldrig bör förlâta B, eftersom deras hundar har dött. En del andra hundägare är oroliga för att deras hundar ocksâ ska bli förgiftade.

B stäms och hamnar i fängelse, men har barn och barnbarn, som ocksâ hatar A och trakasserierna fortsätter. Dessutom sysslar B med utpressning och har gott om pegnar. Han lockar till sig en del ligister och uttrâkade ungdomar som sluter sig till gruppen. A har â sin sida ännu mer pengar, och lejer nâgra proffs som klâr upp nâgra av B´s underhuggare. Ingen kan riktigt bevisa att A lâg bakom.

A vill egentligen samarbeta med B, men bara om det är pâ A´s villkor. B vill inte alls veta av A, bara ha tomten. Ingen verkar ändra sig.

A är spanska staten, B är ETA och resten av grannarna är det spanska folket. Malaga är granne M. Vi bryr oss inte det minsta om Baskien och vet knappt var det ligger. Ändâ har vâr idrottsarena inte fâtt sitt namn efter nâgon heroisk idrottsman, utan efter JM Martín Carpena, en helt vanlig politiker som sköts till döds utanför sitt helt vanliga höghus i ett helt vanligt bostadomrâde i staden.

13 comments:

Anonymous said...

Wow, vilken soppa...

Och ärligt talat hade jag inte hört talas om ETA, inte vad jag har lagt på minnet i alla fall.

Anna Malaga said...

Soppa är bara förnamnet...

Nu fick du väl en del infi i alla fall?

Anonymous said...

Busbra förklaring!!!

Elisabeth said...

Vilken bra förklaring! Nog för att jag visste att det är en soppa allt det där, men det var verkligen en superbra liknelse. :)

Thérèse said...

Mycket bra förklaring

Anna Malaga said...

Tack tjejer! Nu ska jag ta en stor kopp kaffe ;-)

Anonymous said...

Ja, nu har jag ju lite koll. Bra att ta förklaringen på Johanna-nivå. ;)

Pumita said...

Det är inte lätt att förstå sig på Spanien och spanjorerna men detta var verkligen ett smart sätt att belysa problemen. Vem ska reda ut alltihopa?! Kungen hade stor del i att ena Spanien när Franco dog, men frågan är om det här någonsin kommer att lösas. Det har pågått så länge och det lär inte bli lättare med tiden.

Anna Malaga said...

Johanna ;-) Det är hemskt svârt att förstâ hur det egentligen är när man läser tidningsartiklar i Sverige, t.ex. Ibland tycker jag att det framställs som om basker och spanjorer är fiender, men den stora delen av det spanska folket stâr egentligen utanför hela grejen.


Pumita - Ja, säg det. Man kan ju börja med en ordentlig omrösting i Baskien som fastställer vilken modell av självstyre eller mer självbestämmande majoriteten av baskerna egentligen vill ha, utan att blanda in partierna.

Lisa Christensen said...

Vilken bra beskrivning av situationen. Nu vet jag lite mer.

malin2 said...

Jättebra beskrivning.
Nu förstår jag bättre.

Anna Malaga said...

Lisa - Valkommen hit och tack!

Malin 2 - Kul att det förstâs ;-)

Anonymous said...

Tack, snällt av dig med liknelsen!
Det är lättare att ta till sig på det här sättet. Tänk om man bara kunde besinna sig och sluta fred!