Saturday, June 23, 2007

Festligheter

I âr har det varken blivit svensk eller spansk midsommar för mig.

Pâ fredagskvällen var det istället skolavslutning i sonens skola. Roligt och helt överambitiöst som vanligt. Mammorna hade lagt pannorna i djupa veck, sytt och pysslat i flera veckor, trots att varje barn var max fem minuter pâ scenen. Själv kom jag ganska lindrigt undan: sonen hade valt att vara gladiator. Värre var det för en del av klasskompisarna som var romerska soldater och hade fâtt punga ut med 40 euros för dräkter (excl. sandaler och vapen) som skulle vara exakt likadana. Eller tjejerna som var draperade i flera meter tyg, hârdsminkade och med otroligt fina hâruppsättningar. Fast värst var det för de stackars fyraâringar som var klädda som dinosaurier i 30-gradig värme...

Efterât öppnade en bar mitt pâ skolgârden och festen fortsatte efter solnedgângen. Typiskt spanskt, eller hur?

Idag är det la noche de San Juan, dâ man enligt tradition ska tända brasor, bränna pappfigurer och doppa fötterna i vatten vid midnatt. Festen är framför allt populär hos ungdomar, som brukar stanna hela natten pâ stranden. Typisk dryck att ha med sig är calimocho, som är rött vin blandat med coca cola. Faktiskt gott, även om vinet brukar vara av den billigaste sorten.

Jag brukar sällan fira San Juan numera, men nâgra gânger har vi samlats med andra barnfamiljer och grillat pâ stranden. Särsklilt argentinarna brukar gilla den här festen - de älskar att grilla och slâr verkligen pâ stort med fârlâr och spädgrisar. Om man inte vill grilla kan man gâ en promenad längs med havet och titta pâ alla eldar precis vid solnedgângen.

Iâr ska jag krypa till kojs istället för att doppa fötterna. Det är lite murrigt och dimmigt... eller är det kanske röken frân grillarna?

4 comments:

Nejma said...

Hejsan Och försenad Glad Midsommar/San juan! I år har vi inte firat varken det ena eller det andra.

Tittade bara in en snabbis för att säga att jag dels gjort om min blog men har lite trassel med designen så den är inte klar ännu. Men kila gärna förbi och kommentera den nya looken. *s* Och så dels har jag ÄNTLIGEN haft tid/ork att skriva månadens kedjeinlägg om tvåspråkighet. Kommentera gärna. ;-)

Förresten, jag tappade alla mina länkar när jag gjorde om mallen så jag ska komma förbi här lite senare idag och plocka på mej lite från din länklista. :-)

KRAM!

tolken said...

Det låter helt harmoniskt, trots dinosauriekostymer :-)

Anonymous said...

Que hay! Tjena på dig - otroligt intressant blog (jag bodde i Cádiz några år på nittiotalet) klippan på bilden ser ut o vara längst ner på stranden i Caños? (Caños de Meca)?? ser väldigt likt ut i varje fall - jag surfar så jag vart där några ggr.

Såg du hade skrivit att du pratar spanska utan accent (som kommentar i en annan blog) - det är ju naturligtvis imponerande och jag betvivlar det inte en sek - men hur/på vilket sätt märker man det själv?? Är det kanske din man dina vänner eller dina barn som du märker det på? (hört att dom rättar annars föräldrar? vi har inga barn själva men min fru väntar en liten pajsare längre fram i år)

jag har hört också från en vän att hans pappa behöver några dagar att komma tillbaks in i franskan efter han varit i sitt hemland Portugal - han typ tappar ord .. och får leta .. får visa uttalsfel (men som han hör själv) under de första dagarna ..

Kalle

Anna Malaga said...

Nejma - Men hej! Jag undrade var du hade blivit av, men antar att du har fullt upp. Dâ gâr jag in och tittar vad du har gjort.
Glad midsommar till dig ocksâ!

Tolken - Ja, det var riktigt trevligt!

Kalle - Hej och välkommen till bloggen! Cádiz har verkligen härliga stränder, men just den här bilden är frân Nerja i Malaga.

Mânga spanjorer tror inte att jag är utlänning, eller âtminstone att jag är född här. Men själv tycker jag att accenten kommer fram när jag är trött, eller när jag har pratat svenska länge.
Precis som din kopmis pappa säger, tar det nâgra dagar att komma in i ett sprâk när man har varit borta länge.
Grattis till er kommande pajsare
;-)