Saturday, March 31, 2007

Rör inte min Cristo!

För en troende katolik är ju det här med bilder och figurer av olika helgon, Jungru Maria och Kristus väldigt viktigt.

Ett exempel: när jag jobbade pâ ett alarmföretag fick vi massor av smâ reklamgâvor av vâra kunder varje âr. Kalendrar, pennställ, skrivbordunderlägg osv. Av en konditor fick jag tvâ kalendrar (jag kunde väl ha fâtt en târta istället...?); en med käcka tjejer i toppless och en med olika troner frân pâskfirandet. Omslaget pryddes av Jesus ansikte i närbild, med törnkrona och blodet rinnande ner för kinderna.

Tjejerna blev jag av med ganska snabbt - en av vakterna skulle sätta upp dem i sitt garage. Men Jesus lâg och skräpade ganska länge, sâ till slut rullade jag ihop kalandern och slängde den i papperskorgen.

En stund senare kommer vakten in och börjar beklaga sig över alla bilder och kalendrar pâ Jesus och Jungfru Maria han har hemma.

-Jag fâr en massa varje âr och skrivbordslâdan är överfull. Men man kan ju liksom inte slänga en bild pâ Kristus.

-Hmm...ööhhhh, nej det kan man ju inte göra, säger jag, och ler stelt medan jag diskret sparkar papperskorgen längre in under bordet....

10 comments:

Anonymous said...

Haha.. :D Jag skulle faktiskt inte heller vilja slänga en jesus-bild..

Thérèse said...

Haha , jag tycker också du borde ha fått en tårta istället. Jag är ingen expert på katolisism i olika länder men jag inbillar mig att spanska helgonstatyer är mer verklighetstrogna än i många andra länder. Jungfru Maria verkar också spela en större roll i Spanien än i andra katolska länder.
Som sagt det här är bara en känsla , jag är ruggigt okunnig på området egentligen.
På tal om reliker så fick jag i Valencia höra att dom skulle ha den heliga graalen i katedralen där. När jag gick dit för att beundra den fick jag veta att visst fanns den där men just nu hölls den av någon anledning gömd. Verkligen lägligt

Pumita said...

Hehe... inte för att jag är religiös, verkligen inte, men hade nog försökt ge bort kalendern till någon annan eller lagt den längst under i nån låda... tills jag hade fått ett "städryck" och då hade den åkt i alla fall.

Anna Malaga said...

Jove - Nej, usch vad hârdhudad jag är, jag tänkte inte ens pâ det. Undrar om städerskan fick slag sedan när hon sâg den stackaren bland skrynkliga papper och bananskal...

Therese - Jag har inte sâ stor koll pâ andra länder heller, men här är Jungfrun väldigt viktig.
Graalen i Valencia? Det hade jag missat, vilken otur att den var gömd just när du var där.

Puman - Ja, jag försökte faktiskt bli av med den, men ingen var intresserad ;-) Men, men, man lär sig av sina misstag.

Thérèse said...

Det påstås i katedralen i Valencia att graalen ska finnas där men dom höll den lägligt gömd även när några kompisar till mig var där så jag vet inte hur äkta den är.

Anonymous said...

Anna, hade nog gjort likadant, eller gett bort den till en djupt katolsk kollega.

Nejma said...

Haha, får du någon ny så kan du ju alltid skicka den till mej. ;-) Jag skulle inte alls ha nått emot att ha en här hemma - fast iof skulle jag föredra en med Maria, men Jusus går bra han med. ;-)

Maggan said...

Tänkte bara lämna ett litet fotspår om att jag varit här ;) Hittade hit från Mindis blogg. Mycket spännande att läsa om här. Jag var i Puerto Banus för två år sen och skulle gärna återvända till Andalusien igen. Härligt område!!

Anonymous said...

Klart man kan slänga en jesus almanacka, det var ju inte Jesus en levade person som du pulade ner där. Då hade nog vakten blivit riktigt förvånad! Och det hade nog Jesus blivit också, men nu för tiden så korsfäster man ju inte folk så det fick liksom bli papperskorgen. :) Och tänk alla präster som går med en papperskorg i ett halsband, vad praktiskt när de ska shoppa loss!

Anna Malaga said...

Therese - Haha, det lâter lite som kejsarens nya kläder, ju.

Karlavagnen - Ja, jag försökte som sagt, men utan framgâng.

Nejma - Ok, det fâr bli nästa âr
;-)

Maggan - Hej och välkommen hit! Visst är det ett härligt omrâde!

Tatuerade mamman - Klart man kan slänga en Jesusalmenacka, men jag borde inte ha gjort det, med tanke pâ vad symbolen betyder för sâ mânga.
Nu hänger jag inte riktigt med - har prästerna papperskorg runt halsen? Det var väldigt länge sedan jag sâg en präst, flera âr sedan faktiskt.