Thursday, May 24, 2007

Bildande ytligheter

Pumita skriver ett ganska träffande inlägg om ytligheter pâ kafferasten. Inget fel pâ kallprat, men jag känner ibland ocksâ att man skulle vilja prata om nâgot annat.

Däremot fick det mig att tänka pâ nâgot roligt som hände mig uppe i bergen för nâgra âr sedan. Jag och nâgra andra bergsvandrare hade kommit upp till en riktigt avsides och förfallen gammal bondgârd en bit frân byn Alfarnatejo, norr om Malaga. Den hade varken el eller vatten och beboddes av ett urâldrigt syskonpar, nâgra höns och ett tjugotal katter.

Brodern sade inte ett knäpp, utan stod stel som en pinne med blicken förlorad mot molnen. Systern var däremot en riktig pratkvarn, trots att hon hade “tre dödliga sjukdomar”. Hon erbjöd oss vatten ur brunnen, vilket vi tackade nej till, eftersom det flöt en död râtta pâ bottnen. När hon frâgade vad vi gjorde där och var vi var ifrân, berättade jag att jag bodde i Malaga, men egentligen var frân Sverige.

“Sverige? Aha, det är ni som har kung Carlos Gustavo och drottning Silvia, dâ?”

“Öööhh... ja, just det. Hur vet Ni det?” frâgade jag förvânat.

Det visade sig att tanten prenumererade pâ ¡Hola!, den spanska versionen av skvallertidningen Hello! Där ser man....

14 comments:

Anonymous said...

Gjorde ni inte nå´t försök att fiska upp råttan?

Anna Malaga said...

Niklas - Är du hungrig nu igen?

Thérèse said...

Läser alla spanska tanter Hola? Min hyresvärdinna i Cadiz brukade förse mig med gamla nummer av Hola så jag skulle öva spanskan. Då och då skrevs det ju faktiskt om dom svenska kungligheterna.

Skrattade gott när jag läste om syskonen , vilka orginal.
Såna där syskonpar som bor i någon enslig stuga och en pratar (och har en massa sjukdomar) och en är knäpptyst känns som det skulle gå att hitta även i en svensk skog.

Anonymous said...

Hört talas om den svenska skvallerblaskan Nu!? Eller skvallerblaska och skvallerblaska... till skillnad från Se&Hör som det faktiskt är rena skvallerartiklar i, så är det i Nu! mest bilder med bildtexter. Bara kändisar, över hela världen. Helt klart den sämsta tidningen jag har skådat. Har ett par kompisar som älskar tidningen och köper den så fort den kommer ut...

Skvaller i all ära, visst är det kul att sitta och skvallra och snacka om inget (ja, jag kan tycka att det är roligt), men ibland går det verkligen till överdrift.

Anna Malaga said...

Therse - Ja, nästan i alla fall. Eller sâ tittar de pâ det helt otroliga utbudet av skvallerprogram pâ TV.
Säkert finns det roliga orginal pâ avsides bondgârdar i Sverige ocksâ.

Johanna - Nej, den har jag missat. Annars brukar jag köpa nâgon skvallerblaska när jag kommer till Sverige för att hänga med lite. Men jag är mest lite chockad över att Pernilla Wahlgen, Kikki Danielsson och t.om. Kurt Olsson är kända fortfarande...

Linda said...

Haha! Kungahuset tar sig in överallt ;D

Anonymous said...

Haha, visst sörru, Pernilla Wahlgren och Kikki Danielsson hänger med i svängarna. ;) Kurt Olsson vettetusan, men klart han är känd.

Jag var ju bara tvungen att ta upp en kändisgrej på min blogg, det känns ju så... viktigt! Haha.

Just det här med kungahus förresten, jag förstår inte varför det är så otroligt många som är intresserad av människorna i kungahusen? Jag vet inte vad det är som är så intressant.

Anonymous said...

När jag var i Spanien förra sommaren stötte jag på en jättesöt gammal rik spanjorska. Hon tyckte att min spanska var briljant och undrade var jag kom ifrån. Sverige, sa jag och fick sedan höra att jag borde vara lycklig.. vi som hade ett så vackert kungapar.. ;)

Vet du några bra spanska tidningar som man kan prenumera på från utlandet? För att förbättra sin spanska.. läsa vardagligt liksom.

Nadia said...

Ha,ha!Skönt att höra att tanten hade lite koll på omvärlden i alla fall, trots att hon bodde så isolerat.

Pumita said...

Hehe, vad mer behöver man veta när man bor i en liten stuga på landet med en råtta i brunnen?! Skvallerblaskor och tv, det är det nödvändigaste till livets nödtorft. ;)

Ville bara säga att jag inte vill framstå som världens tråkmåns. Tycker visst att det är kul att prata nonsens ibland, skämta och munhuggas, men det behövs lite annat också.

Anna Malaga said...

Linda - Ja, man fâr väl vara tacksam att folk känner till nâgot om Sverige.. ;-)

Johanna - Det fattar inte jag heller. Jag känner mig dessutom inte särskilt representerad av varken Kungen, Victoria eller hennes syskon. Eller för den delen av prins Felipe och hans surmulna systrar.

Jove - Ja, det svenska kungahuset är populärt här. men nu har de fâtt nys om att man driver med Kungen i svensk TV, sâ nu skrattar man ât honom här ocksâ ;-)
Fast prinsessorna gillas skarpt!
Det är ovanligt att prenumerera här, det finns ju en tidningskiosk i varje hörn. Jag brukar samla pâ mig en massa typ damtidningar som kommer med dagstidningarnas helgbilagor - de brukar vara lättlästa och ganska varierade. Om du vill maila mig din adress kan jag skicka en bunt:
benicamp@telefonica.net

Nadia - ja, men vilken kontrast liksom. Hon hade ju inte ens TV utan el.

Pumita - Jag förstod precis vad du menade!

Elisabeth said...

Haha, svenska kungligheter ja... jag var någonstans, på språkresa i Frankrike tror jag, och många av fransmännen var minst sagt insatta i det svenska kungahuset. De ägnade flera lektioner åt att "förhöra" oss om hur det gick för "barnen", och om hur det var med Viktorias ätstörningar (detta var alltså på forntiden ;)). De flesta av oss hade inte så mycket att komma med!

Anonymous said...

Anna: Ha ha ha!!!

Anna Malaga said...

Elisabeth - ja, just det. Victorias ätstörningar debatterades flitigt här ocksâ! Sen villa mânga att Madeleine skulle gifta seg med Felipe... men en del tyckte att hon var lite väl mycket partyprinsessa.