Thursday, May 03, 2007

Ett fönster mot Andalusien

Här gör vi gärna allt tvärtemot. Eller kanske inte?
I andalusiska hus och lägenheter finns inga fönsterkarmar där man kan sätta ljusstakar och krukväxter. Istället har man blommorna pâ de breda fönsterblecken, till glädje för alla förbipasserande. Ett litet smakprov frân min by:

Smala gränder ger svalka
Blommor som trivs i morgonsolen




Det gäller att ta vara pâ gallret...

Ensam, men söt!

Sol y sombra

9 comments:

Anonymous said...

Ah vad mysigt! Jag alskar blommor.. och odlade friskt i fonstren nar jag bodde i Sverige. Men nu bor jag ju i Italien och har dalig koll pa vilka vaxter som overlever vart sydlandska klimat? Kanske har du AnnaMalaga nagot tips pa vad jag kan ha pa var balkong (som till pa kopet ligger i soder *suck*)? Bougainvillea eller?

Thérèse said...

Mysigt. Vackra bilder. Mysig by du verkar bo i. Har inte många i din by en liten fågelbur på balkongen där det sitter en fågel och skränar/sjunger? Verkar vara extremt populärt över hela Spanien.

Anonymous said...

Så vackert!!! Har Mårbacka och Rosenpelagon om du vill - kan nog skicka med posten!

Anonymous said...

Vad fint :)

Anna Malaga said...

Karin - söder är ju jättesvârt, mitt bästa tips är att ha markis eller nâgot annat som kan täcka över dem mitt pâ dagen och vattna lite varje dag.
Pelargoner, begonior och buganvillas ser man ofta här. Jag har bara växter "inne" pâ balkongen, och har täckt gallret med en slags falsk vägg av bambu. Det känns lite intimare ocksâ.

Therese - Ja, fâgelburar är populärt, särskilt med kanariefâglar.

Karlavagnen - Ja, eller med tourline!

Jove - Tack :-)

Pumita said...

Vilka underbara bilder!
Jag har sett många fågelburar i Spanien, men i Barcelona tyckte jag det var extremt!

Cliff Hanger said...

Idylliskt! Vackert med kaklet och markbeläggningen (eller vad det kallas).

Linda said...

Ser verkligen vackert ut. Det är som i Japan, där husen ofta är så små och knappt har några trädgårdar att tala om, och ändå lyckas man med en viss typ av estetik få plats med - och göra det vackert - med en massa grönt. Det är sällan så mycket blommor, som just växter, grönt. Passar utmärkt ihop med de andra naturnära färgerna som Japan är så fullt av (vid sidan om en massa fulhet också, förstås :P)

Anna Malaga said...

Puman - tack! Jag tycker det är synd om fâglarna, men visst sjunger de vackert.

Cliff Hanger - Ja, det är ganska mysigt. Just kakel- och golvplattorna är det jag gillar bäst med byarna här.

Linda - Just det, trädgârdarna är ju minimala och själva husen är ocksâ ganska trânga. Man fâr verkligen använda fantasin för att dekorera med blommor och grönt. Här kan man ocksâ hitta idyllen bredvid fulheten, precis som du beskriver. Min by har ocksâ skräpiga hörn, fula byggen och övertrafikerade vägar. Och elkablar kors och tvärs ;-)