Saturday, May 26, 2007

Bröd och skâdespel

Den här veckan har det varit slutspurt fram till kommunalvalet pâ söndag – hjälp vad skönt att det äntligen är över!

I min lilla by gâr man verkligen in för att värva väljare med romarnas gamla metoder. Varje kväll är det fest pâ nâgot torg, flamencodans som nâgot parti bjuder pâ eller teater och musikkvällar pâ kommunhuset. Varje dag kör bilarna varv efter varv (här finns inte sâ mânga gator att välja pâ) med stora porträtt av de olika kandidaterna. De stora högtalarna pâ taket basunerar ut klämkäcka budskap eller spelar tjimmig musik pâ högsta volym.

Häromdagen bjöd socialisterna pâ stor fest ca 100 meter frân mitt sovrumsfönster. Naturligvis började den vid niotiden och höll pâ till midnatt, trots att det var en vardag. Själv kände jag mig inte sâ lockad av att knapra pâ torra ostbitar och dricka ljummen gratisöl ur platsmuggar, men när det är sâ nära kan man ju ändâ inte sova. Tur att jag hade lite pappersjobb att göra fram till ettiden.

I fredags var det dags för sluklämmen: en lângt tâg av bilar som tutade oavbrutet medan de körde runt i byn. De stannade pâ min gata, där grannen mittemot är partimedlem och tutade, brölade och visslade i en kvart.

Kommunalpolitik pâ högsta nivâ. I Rom fick man i alla fall se lejon och tigrar...

10 comments:

Carin said...

Jag vet, det känns rätt skönt att det snart är över. Priset tog ändå PSOE i Marbella som började sms:s i torsdags, jag hann få tre sms i torsdags och tre i fredags. Och jag bor inte ens i Marbella och får alltså inte rösta där... Det var skitsnack om motståndarpartiet PP, inbjudningar till fester och information om att Antonio Banderas håller på dem... gäääääääsp... Det där är väl inte politik heller?

Carin said...

Och ta alla fåniga valslogans sen, som inte säger ett dyft om vad partiet faktiskt står för. PP:s kandidat i Fuengirola exempelvis, Esperanza Oñas "En su propio ritmo" (ung. "I sin egen takt") kännns till exempel inte helt klockren.

Thérèse said...

Carin - smsar dom också? Viktiga saker dom verkar smsa om också

Själv har jag druckit gratisöl hos både PSOE och PP i Sevilla samt hos IU i Madrid. IU bjöd till och med på rom och cola och jag fick några klistermärken med deras kanidat på. Klistermärkerna slängde jag men romen var god

Anna Malaga said...

Carin - Ja, jag sa ju att spansk lokalpolitik inte var nâgon höjdare :-D
Antonio Banderas ja, just det, dâ mâste vi ju rösta pâ dem. Allt för Antonio!
Jag läste att Oña hade sagt till dig att den som inte stjäl annars gör det inte i politiken heller eller nâgot i den stilen. Vet inte om jag hâller med henne om det, faktiskt...

Therese - Jag tycker att du verkar lite illojal, faktiskt, hahaha
Lite dâlig stil att stâ och hutta i alla valtälten!

Anonymous said...

Vilket parti röstar Bardem för? eller av vem får man Capirihnas?

Anna Malaga said...

Karla - Jag tror att Bardem röstar pâ IU. Jasâ, du gillar honom? Han är ju faktiskt en riktig karlakarl - inga rosa skjortor där inte!
(fast han var ju riktigt bra som en kubansk homosexuell)

Anonymous said...

Kubansk fjolla? Shocking news! I vilken film? Har sett honom i los espiritus de Goya. Jo tack, en riktig karlakarl... Inga rosa skjortor och minimalt med hårgele... IU har jag inte pejling på. Här i Madrid hänger det massor med info för PP som jag inte heller har koll på. Nu har de ritat mustach på en kvinna som företräder något parti också. Bardem eller Capirhinia vilket som går bra...

Anonymous said...

Vi har val till parlamentet om dryga två veckor. Men luften verkar helt ha gått ur valrörelsen sedan president valet. Dock var det lite broschyrutdelning på marknaden igår. Men några öltält har jag inte sett skymten av. Å andra sidan bor vi nog för långt norrut för det. Men när vi var på bröllopet i Estepona så kom en skärmflygare flygande flera gånger fram och tillbaka över stranden och på skärmen stod det Vota PSOE. (sks försöka skriva ihop ett inlägg om resan :-))

Anna Malaga said...

Karla - "Before the night falls" heter filmen. Jag tror han blev nominerad till en oscar för rollen, faktiskt. Senast jag sâg honom var i "Los lunes al sol" om arbetslösa arbetare i Gijon.

Tolken - Ja, jag tror inte man hade gillat sâ enkla budskap i Frankrike. Min favoritslogan äe "Vi gör mer!" OK? Det är bara "Vi är bäst!" som fattas, liksom...
öltält kan ju däremot aldrig vara fel! ;-)
Ja, det skulle vara jättekul om du ville skriva ett inlägg om dina intryck!

Thérèse said...

Karlavagnen - han är kubansk fjolla i filmen Fresas y chocolate , en jättebra film med vackra Havannamiljöer som jag kan rekommendera