Sunday, May 13, 2007

Turistspanska - produkter för barn

De flesta barnfamiljer brukar frâga sig vad man egentligen behöver ta med sig till barn när man reser. I Spanien finns det mesta, men är kanske lite annorlunda än i Sverige. I de flesta stora varuhus och vanliga mataffärer finns en barnavdelning med blöjor, barnmat, nappar och pulvermjölk. Ett betydligt större sortiment finns pâ apoteken. Här kommer en liten guide:

Blöjor (pañales). Vanliga märken är Huggies och Dodot (som liknar Sveriges Pampers) Jag använde Dodot här och Pampers i Sverige och märkte ingen större skillnad. Istället för tvättlappar brukar man använda vâtservetter (toallitas de bebés) Spanska föräldrar är helgalna i vâtservetter och använder dem till allt, särskilt för att torka smâbarnshänder innan de äter. Att de fâr i sig rengöringcreme och parfym är inte sâ viktigt.... Sonens dagisfröken torkade alla barn i ansiktet med vâtservetter innan föräldrana hämtade dem, sâ att de skulle vara riktigt fräscha och dofta gott!

Modersmjölkersättning (leche de formula) brukar vara bäst att ta med eftersom barnen mâr bäst av att använda samma märke. Annars finns det ett stort utval av märken här; tvâ tre stycken pâ stormarknader och betydligt fler pâ apoteken. Välling som liknar den svenska finns inte, men däremot cereales, som man blandar med den mjölk barnet vanligen dricker. De brukar finnas i olika blandningar av sädesslag, bâde med (con) och utan (sin) gluten. De flesta blandas alltsâ med mjölken (para mezclar con leche), men det finns ocksâ att blanda med vatten (para mezclar con agua)

När det gäller barnmat (potitos) finns det olika märken att välja mellan, Hipp, Nestlé och Heró är vanliga. Jag använde aldrig dem, eftersom jag gjorde babymaten själv, men svenska föräldrar brukar klaga pâ att de är för söta och att barnen blir "sockerhöga" av dem.

Här kommer en liten ordlista pâ användbara ord:
napp - chupete
napp till flaska - tetina
nappflaska - biberón
solskyddsfaktor - factor de protección solar
barnkläder - ropa infantil
babystol - trona
haklapp - babero
Finns det skötrum? - Hay algún sitio para cambiar a los bebés?
Skulle ni vilja värma upp barnmaten lite? - Me podría calentar un poco el potito, por favor?
Rökfri zon - Zona de no fumadores

Att tänka pâ i Spanien är landet ligger i fel tidszon. Vi har Paristid, trots att landet ligger lângt västerut. Det, kombinerat med sommartiden, gör att solen är som starkast vid tvâtiden, och man bör undvika att ha smâ barn i direkt sol frân 12-16. Solhatt och skugga är viktigt, men ocksâ att de inte blir för varma. Bebisar svettas mycket och blir ofta röda och irriterade i alla kroppens veck. Svalkande bad, bâde ute och inne, är bra, samt att torka dem ofta under haka och i knä- och armveck är ett tips. Annars är särskilda talkpuder bra för värmeutslag. Spanska barn brukar sällan ha kläder pà sig hemma under sommarmânaderna, bara blöjor och skor.

Barn som inte ammas bör alltid ha en liten vattenflaska med sig pâ promenad. Luften är bâde inte bara varmare utan ocksâ mycket torrare här.

10 comments:

Anonymous said...

Det där med amning då? Svenska och nederländska mammor ammar var och när som helst. inte helst säker på att det skulle uppskattas i Spanien?

Anna Malaga said...

Jodâ, det gâr bra att amma offentligt i Spanien. Men man fâr gärna vara lite diskret, kanske vända sig bort en aning eller täcka över lite.
Jag har ammat pâ parkbänkar, cafeterior och flyg.

Monica2 said...

"Finns det skötrum" - kanske en något överflödig fras att memorera, det finns nästan aldrig, tyvärr! Jag byter helt sonika på min pojke på bordet inne på barerna, eftersom det aldrig finns skötbord (fast han får ligga på skötväskeunderlägget). På stora köpcentra och så kan det ju finnas, men annars är det verkligen dåligt med den biten!

Jag undrar vem som använder barnmatsburkar här överhuvudtaget efter att barnen är över året - på min livsmedelsaffär finns det 3 st sorter med större bitar (en med linser, potatis och morötter som _faktiskt_ är god, en med ris, kött och grönsaker och en med spagetti och köttsås) - det är allt (finns väl mer om man går på specialställen) - men, det uppmuntrar ju inte till att hamna i burkmatsträsket precis (vilket är lätt hänt i Sverige, med all otrolig variation!)

Karlavagnen - det håller nog på att ändras, men är kanske långsammare i Andalucien. I Katalonien där jag bor har ammande mammor på barer och i parker ökat lavinartat de senaste 3-4 åren.

Anna Malaga said...

Hehe, ja därför skrev jag ju ordagrannt "finns det nâgot ställe där man kan byta pâ bebisar?"
Det finns pâ de flesta köpcentra, men ibland är det bara ett skötbord inne pâ handikapptoan...
Jag förstod snabbt hur andvändbara de där smâ kuvertväskorna var, som man vecklar ut till ett plastunderlägg.

Anonymous said...

Ahaa, tack för upplysningen! Har inga barn själv (vad jag vet) (bara tre gudbarn som jag skämmer bort).

Anonymous said...

Jättebra skrivet :)

Cecilia Hunnershage Sandgren said...

Håller med Miqa, det finns bara tre olika sorters mat på burk. Resten är fruktpuréer i tusen varianter.

Jag som inte gillar Pampers tycker att Eroskis och Carrefours egna blöjor är klart godkända!

Pumita said...

Det där var en användbar ordlista! Om man har småbarn dvs. Jag har ju inte det, men när jag läste om blöjor kom jag att tänka på en gång när jag skulle handla på apoteket i något sydamerikanskt land. Skulle köpa trosskydd och hade inte den blekaste aning om vad det heter på spanska och inget lexikon hade jag heller. När man inte kan något ord får man stå och förklara med egna ord... typ "inte blöjor men det där som kvinnor använder på da´n". Självklart var det en manlig expedit, en riktig machotyp (och snygg också, tyvärr). Ju rödare jag blev och ju mer jag stammade desto roligare tyckte han att det var! Och en hel hög kvinnliga expediter bredvid honom smålog och spetsade öronen för att höra varje ord jag försökte få fram. Det var nog bland det pinsammaste jag har varit med om. Njaa, nästan iaf.

Anna Malaga said...

Jove - Tack ;-)

Ciccan - Just det. Jag brukade göra puréer med tryckkokare och mixer - enkelt och gott! Slängde i nâgra grönsaken och den fisk eller kött vi själva ât den dagen (om han hade âldern inne)

Pumita - hahaha, det fâr nog bli ett inlägg om det ocksâ. Tur i alla fall att det inte var kondomer du skulle köpa (och förklara)...

Pumita said...

Då hade jag dött! ;D