Friday, May 04, 2007

En jobbig kulturmamma

Jag tillhör den sortens resenärer som fâr spader av att ligga vid poolkanten mer än en dag. All Inclusivehotell ute i bushen är den värsta mardröm jag kan tänka mig... nej, förresten, det finns nâgot värre: kryssningar. Det mâste ju vara som ett AI-hotell utan strand, och med ännu mindre hotellrum?
Jag vill gärna kombinera nöjen och kultur, sâ sonen har inte haft nâgot annat val än att hänga med. Ok för EuroDisney en hel dag, men dâ blir det Versailles nästa dag. Ska man titta pâ hajtunnel och delfiner i Valencia, fâr man finna sig i att gâ pâ vetenskapsmuséet ocksâ.

Andaluserna är precis tvärt om. Allt ska vara god mat, fest och nöjen. Gärna vackra miljöer..... kanske nâgon sevärdhet ocksâ - men helst pâ avstând. Paris är underbart vackert att promenera i, bara man slipper gâ in pâ Louvren. Stockholm är fint, men Vasamuséet är mördande trâkigt.
En kompis till mig har precis varit pâ kryssning med man och tolvârig dotter. Det var det absolut bästa de hade gjort - underhâllning hela tiden! När de kom fram till Rom hade de tio timmar pâ sig att se staden. "Dottern ville inte ens gâ av" skrattade min kompis, "hon hade sâ roligt pâ bâten, sâ vi lät henne stanna kvar". Alltsâ: man är i en av världens vackraste och intressantaste städer, och föredrar att spela bowling och leka ballongstafett pâ en bât? Och föräldrarna tycker att det är OK?

Jag har som mâlsättning att släpa runt mitt stackars barn pâ Europas viktigaste muséer och sevärdheter innan han blir en vuxen andalus. Dâ kommer det att vara försent...

23 comments:

Anonymous said...

Haller med dig! Jag gillar inte hellre att ligga platt vid en strand eller pool langre an nagra timmar... Sa AI-hotell och kryssningar ar inget for mig. Jag tycker om att promenera, se mig omkring, besoka sevardheter osv... Fast det ar klart, vi ar ju pa Sicilien pa somrarna nar det ar bortat 40 grader varmt sa da finns det ju inte sa mycket annat att gora an att sitta under parasollen pa stranden och doppa sig i havet med jamna mellanrum.. nagot annat orkar man inte med forran pa kvallen:-)

Elisabeth said...

Haha, min mamma var (och är) också en "jobbig kulturmamma", men jag tyckte allt som oftast bara att det var roligt. Självklart kombinerades alltid kulturgrejerna med lekplatser, pooler, spring-i-parken, och liknande, men sevärdheter var alltid viktigt. Och jag skulle garanterat bli likadan! Aldrig att jag lägger pengar på en kryssning, eller på ett All inclusivehotell, för jag skulle bli uttråkad direkt. Jag kan gladeligen ägna ganska många dagar åt att åka ut till havet här i Göteborg, men då har jag ju kvar "vardagen", så det känns annorlunda...

Anna Malaga said...

Karin - Jag skulle jättegärna vilja âka till Sicilien. Fast inte i juli-augusti, dâ..
Tyvärr är resorna dyra härifrân. Hur âker ni dit? Finns det bât frân fastlandet?

Anna Malaga said...

Elisabeth - Vad kul att höra!! Dâ kanske jag inte är sâ hemsk ändâ
;-)
Jag skulle aldrig âka till Madrid bara för att gâ pâ "Warnerparken" och sen âka hem igen. Men klart att man kan gâ pâ den en dag.

Anonymous said...

Hej! Alunbrukets cafe, nära Christine hofs slott kan väl vara en bra kombination av kultur och "fest-is"?
Goda mackor och fenomenalt skånskt fika bröd... Trevlig personal och mysig miljö.

Fö tror jag du är en sund mamma som ser till att få balans på det hela och inte bara ska ha kultur hela tiden. Kommer ni till Madrid följer jag gärna med på Warner Bros och andra barnsliga grejor - gör alla kulturella aktiviteterna med mina besökare...

Och Zoegan väntar..

Anonymous said...

AnnaMalaga: Ja, det ar vackert pa Sicilien; skulle dock inte vilja bo dar permanent av skal som du nog kan rakna ut sjalv:-) Vi som bor i Milano brukar bila ner; det tar tva dagar sa man maste overnatta i Napoli-trakten. Men har i Italien finns det aven inrikes low cost-flyg till sodra Italien sa det har vi ocksa provat.

Monica said...

Hihi... Jag tror att din kille kommer att smittas av dig, och bli en speciell andalus! Han har väl sin pappa att brâs pâ, visst följer väl han gärna med pâ alla dina kulturupptâg?

Förresten, är det inte dags för d att uppleva Barcelona? Här kan man minsann kombinera allt... Nya "vetenskapsmuseét" (CosmoCaixa) ska vara fantastiskt, med regnskog, exotiska djur, planetarium och allt möjligt, La Rambla, Els fonts màgics....

Anonymous said...

Jag håller med angående Louvren och Vasamuséet - det finns verkligen inget tråkigare. När jag bodde i Paris tog jag och sambon métron till Musée du Louvre en dag när det var gratis inträde, BARA för att halvspringa genom muséet för att slutligen komma fram till målet: Mona Lisa. Det var det något av det mest meningslösa jag har sett, men då kunde vi skriva upp det på meritlistan. Haha.

Det finns många mer spännande resor än just charter, men jag gillar såna resor också. I slutet av augusti förra året var en kompis och jag en vecka på Samos. Långifrån all inclusive visserligen, men ett litet hotell med pool och rakt över gatan låg stranden och havet. Vad vi gjorde? Vi såg bara vår gata på hela veckan. Hela dagarna låg vi i solstolen under parasoll och läste. Och badade och snorklade när vi blev för varma. Långt hemifrån, långt från alla måsten och stressen hemma. Otroligt avslappnande och precis vad vi behövde. (Hade det varit lite mindre än 47 grader i skuggan hade vi dock inte klagat. 30 hade klart räckt.) Lite kulturella kände vi dock oss när vi följde med två greker i deras fiskebåt och såg när de plockade upp fisk, samt dök borta vid en annan oupptäckt strand.

Linda said...

Håller också med dig! Och jag är så oändligt tacksam för att mina föräldrar släpade mig och min bror kors och tvärs över jordklotet och till den ena konstutställningen efter den andra teaterföreställningen efter det tredje muséet. Heja kulturmammor och -pappor!! :D

Anna Malaga said...

Karlavagnen - Alunbrukets café? Är det en släkting till dig som driver det, eller? :-)
Det var längesedan jag var pâ slotet, sâ det är nog dags snart igen. Svaneholm är ocksâ ett bra tips, med typiska miljöer inne i rummen.

Monica - Jag hoppas det! :-)
Just det, den där fontänen som du pratade sâ mycker om, den mâste vi se! Min man är ungefär som jag, âtminstone i det avseendet.

Johanna - GAAAAAAHHHHHHH!!!! Kan jag inte fâ adoptera dig? :-) Jag menar, att gâ pâ Louvren och bara se Mona Lisa...
I alla fall, det beror nog ocksâ pâ hur mycket man behöver vila. Jag förstâr verkligen att folk behöver vila upp sig pâ semestern. Men för mig räcker det med en dag, sen börjar det krypa i kroppen.
Pâ en kryssning hade jag nog hoppat i havet... fast om det är 47º är det nog bäst att inte göra nâgra längre utflykter ;-)

Tokyo-Linda - Tack för support! Det lâter spännande!

Anonymous said...

Haha.. jag ser gärna sevärdheter, men ligger lika gärna kvar vid poolen (kanske dock inte om det är en intressant stad jag riskerar att missa).. men ett museum? nej tack. ;)

Anonymous said...

Hahaha, jag vet knappt vad konst är. Vi kände dock igen några namn på vägen till Mona Lisa - vi gick fel ett antal gånger och fick därför se en hel del andra tavlor - vid några stod det extremt mycket turister och vi förstod att här var det något extra, så då tittade jag kanske lite extre noggrannt när jag gick förbi, men... nä.

Louvren känns så fasligt tråkigt och... gammalt. Tyvärr gick jag inte på så många andra muséer i Paris, men hade FAKTISKT kunnat tänka mig att gå in på något mer modernt (förutom Pompidou, för där var jag faktiskt).

Carin said...

heja, heja, jättebra tycker jag! Sonen kommer tacka dig, det är jag säker på, även om det kanske dröjer en 20 år eller så :)
Vad gäller kryssningar kan jag bara hålla med dig till 100 %, jag får klaustrofobi bara jag tänker på det. Tio dagar instängd med samma människor, tre restauranger att välja på och hav så långt ögat kan nå... usch... när det finns så mycket annat att göra. Fast jag trivs å andra sidan mycket bra med att göra ingenting, så en solstol, en bok och en paraplydrink kan göra mig lycklig ganska många timmar tror jag. Men jag måste ha möjlighet att gå därifrån!

Pumita said...

Inga kryssningar för mig heller, hemska tanke! Men gärna museer och kultur i lagom doser... jag är inte den som tröttnar först. ;)

Anonymous said...

haha, vad härligt götlabosskt kaxig du är! Nej ingen släkting, bara ett riktigt toppenställe för fika. Ligger undanskymt så man får veta vad man letar efter. Men väl värt pengarna.
Ååå neeej, ska du till slottet igen! Stackars barn!!! Du, om ni kommer dit i augusti - ring mig så kan jag och pågen gå på ett köpcentrum i Tomelilla det där hiimska där man får mer för piingarna. Alt Hasse och Tage museumet i Tomelilla eller leklandet alladeles i närheten. eller så kan vi gå och titta på riddarspel på fästningen i närheten.

Anna Malaga said...

Jove - Ok för sevärdheter dâ - men killar räknas inte ;-)

Johanna - Gammalt? Ja, det är det minsta man kan pâstâ... det jag tycker bäst om pâ Louvren är flera tusen âr äldre än Mona Lisa. Jag fâr ta och skriva ett inlägg om det, speciellt för dig och Jove, hehe...
Klart att alla inte kan ha samma smak, och tur är väl det. I Paris finns ju allt.

Carin - Precis vad jag tycker, men har du märkt vilken kryssnings-boom det är här? Spanjorerna älskar det (och desutom brukar de vara lite flygrädda)

Puman - Ok, du och jag flyr i livbâten!

Karlavagnen - Kaxig, ja, men göteborgska definitivt inte! Men ska du vara i Tommelilla i augusti? Dâ kan vi säkrt träffas. Är det där Hasse och Tage-museet inte väldens minsta museum? Det vore kanske nâgot för ungdomarna här inne! :-)

Thérèse said...

Ingen kryssning för mig heller. Visst kan jag ligga på en strand , iallfall om barnen är med. Fast jag vill inte bara se en strand när jag reser någonstans. Brukar finnas intresaanta museum och byggnader nästan överallt. Jag försöker nog också vara en jobbig kulturmamma , redan första veckan i Uppsala åkte jag med barnen och tittade på Gamla Uppsala högar och museumet där. Nu tjatar dom ofta om att åka dit igen

Tror din son kommer att tacka dig. Din man är väl andalus? Får du mes honom på sånt här eller lobbar han för kryssning?

Anna Malaga said...

Therese - Bra gjort! Sol och bad är aldrig fel, men Uppsala mâste man ju se.
Min man hänger med pâ allt. Kryssning hade han däremot fâtt âka pâ själv ;-)

Anonymous said...

Jag bor sedan flera år tillbaka i ett studentbostadsområde och har under dessa år observerat många spanska utbytesstudenter och deras resvanor. De flesta har aldrig lämnat spanien innan de kommer hit på utbyte en termin eller två, och då jävlar! Då ska ALLT ses. Med allt menar jag att varje helg innebär en resa till Helsingfors, Tallin, Riga etc. Även resor till Irland, Ryssland och Island är vanligt förekommande. Sen är det självklart utflykten till Kiruna. När man frågar dem vad de har upplevt och gjort på dessa resor visar de ett antal foton när de poserar bredvid de viktigaste sevärdheterna. Jag har själv varit i Köpenhamn med några av dem och hela dagsutflykten gick åt till att stressa runt fota dem bredvid sevärdheter utan att egentligen se något. När studenterna lämnar Stockholm har de inte direkt upplevt något av staden (de håller sig hemma i grupp i veckorna för att spara pengar till resorna) men de har en väldigt massa foton på alla saker de har sett. Det verkar som den som har flest foton från olika ställen vinner. JAg tycker mest lite synd om dem för att de i själva verket verkar ha spenderat en massa pangar på resor men aldrig egentligen upplevt något, inte ens landet de valt att studera i. Men det är intressant att observera hur olika vi är.

Anna Malaga said...

Anna - Oj, hjälp, de vill väl ta igen allt de inte har sett dâ ;-) Fast jag tvivlar pâ att det egentligen ligger nâgot riktigt intresse bakom, eller att de verkligen gâr in och tittar i muséerna när det har fotat dem.
Det blir nog mer en statusgrej och lâter väldigt trist!
En 20-ârig kompis till mig var i Norge i en mânad, hos kompisar hon hade träffat här nere, och hon tyckte det var jättetrist. De gick ju aldrig ut och träffade folk pâ vardagar!

Anonymous said...

Ja jag förstår verkligen om de vill passa på att resa när de får chansen, men jag tvivlar på att de verkligen får någon behållning av det. Synd, de hade nog haft roligare om de inte stressade runt så mycket.

Anonymous said...

Jag måste erkänna att familjehotell och barnunderhållning kan vara riktigt bra MEN ett av de finaste minnena jag har med barnen från ganska nyligen är en eftermiddag på musée d'Orsay. Att gå runt och berätta om tavlorna och berätta om när min mamma släpade med mig dit. Det var fantastiskt, och de lyssnade och var intresserade som små änglar, så coolt och så mysigt.

Anna Malaga said...

Tolken - jättecoolt!
Och visst kan barnunderhâllningen vara bra pâ AI-hotell. Pâ vârt hotell i Varadero var den det enda som var bra. Själv hade jag sâ trâkigt att jag hade velat vara med och spela Harry Potter!