Friday, May 04, 2007

In Vino Veritas

Hur ofta fâr man chansen att skratta högt när man tittar pâ kvällsnyheterna?

Jag fâr sällan ens chansen att titta pâ nionyheterna, eftersom jag brukar läsa sagor dâ, men idag skötte mannen sagoläsandet och jag fick se det senaste pâhittet av vâr förre president, Jose Maria Aznar. Han är frân högerpartiet Partido Popular, men under de senaste âren har han mest representerat sig själv... Idag var han pâ nâgon sammankomst för att främja vinodlare och stämningen var ganska uppsluppen (provning av sortimentet ingick). Framför tjugotalet kameror sa han sedan: "Jag gillar inte att nâgon talar om för mig hur fort jag ska köra..eller hur mânga glas vin jag fâr dricka"
Här hoppar inga halta löss! Alltsâ, vad har han jobbat med i âtta âr, om inte med att bestämma vad vi medborgare ska och inte ska göra. Jag tycker själv att det finns onödigt mânga lagar i det här landet, men just fartgränserna och alkoholgränserna är väl bland de mest nödvändiga lagarna, kan man tycka?
Hmm...kanske borde vi införa promillegräns för presskonferenser?

En annan trevlig nyhet var att vi nu har fâtt se prinsparets nya dotter, Sofía. Jag är inte särskilt intresserad av kungligheter, men barnen är verkligen söta!
Eller vad tycker ni?

12 comments:

Thérèse said...

Han är en aning specill Aznar... Jag kan tänka mig vilka rubrike och vilka skriverier det hade blivit om en svensk politiker , lite lätt salonsberusad på en vingåd sagt samma sak i svenska nyheter. Ha ha.
Tror inte det blir sånt liv om det i Spanien imorgon

Anonymous said...

Joo, prinsparet har söta flickor. :)

Pumita said...

Bara han får bestämma över andra så...

Skrattade åt de "halta lössen"! :D
Är det spanskt eller skånskt?

Monica said...

Jo, jag läste om hans senaste uttalanden idag vid kaffet på baren på hörnan. Aznar är tack-och-lov ganska osynlig numera, men, snacka om groda! I tidningen jag läste var det rejält uppmärksammat med statistik precis hur många som dött av för hög hastighet (han gillade inte heller att nån sa hur fort han ska köra!), hur många som dött alkoholpåverkade, och hur många som är överviktiga och feta - han gillade inte att samhället uttalade sig om hamburgare och nyttig mat heller... Men, det svensk mediadrevet sätter kanske inte igång. De är upptagna med Isabel Pantoja...

Monica said...

menar, MOTSVRIGHETEN till det svenska mediedrevet...förstås...

Här blir det inte så lätt ett drev så in i absurdum som det blir i Sverige. OM det inte handlar om kändisar, vill säga...

Thérèse said...

Monica precis vad jag menar , det blir inte lika lätt mediadrev i Spanien om det inte handlar om kändisar.

Monica said...

Nej, och jag tycker faktiskt att vissa svenska mediadrev är lite patetiska och absurda. MEN - de spanska kändismediadreven är absurda bortom absurditetens gräns! Det lustigaste är när kändisreportrarna (annan absurditet är att de kallar sig och ser sig själva som hårt arbetande "journalister"...) - vädjar till kändisarna, -"Kan du inte säga nåt, får vi ett uttalande, vi har väntat här många timmar nu, och, vi gör ju bara vårt jobb". Sen sitter de i "debattprogram", tar sig själva på STORT allvar och säger, "den 15 mars 1999 kunde man läsa i HOLA: xxx(citat) och, nu bla,bla.
Ett intressant fenomen. Och med höga tittarsiffror. (kanske för att det är så dåligt på tv:n? Jag tittar en liten stund då och då då fenomenet i sig fashinerar. Och, då det talas om samma sak timme ut och timme in räcker en 10 min då och då för att hålla sig väldigt uppdaterad!)

Linda said...

Det är lustigt det där med kungligheter egentligen. I Japan ääälskar man sitt kejsarpar och tillhörande familjemedlemmar. Å andra sidan gör man väl det... i.a.f. nästan överallt.

Thérèse said...

Håller med dig Monica , tycker också att många svensak mediadrev är patetiska och väldigt överdrivna. Samt att spansk media är otroligt kändisfixerad och alla dessa kändisprogram som är som skvallertidningar i TV-format. Jag förstår inte vem som tittar men tydligen har dom höga tittarsiffror

Anna Malaga said...

Therese - Han blir bara mer och mer speciell... Nej, det blev inte mycket liv i spanska medier, men olika föreningar för trafikoffer är ganska sura, och det kan man förstâ. Alltsâ, det här var inte vad vi behövde höra nu när folk faktiskt börjat bli LITE mer ansvarsfulla vid ratten (i stället för bara fulla...)

Jove - Jag tycker att de är urgulliga!

Pumans Dotter - Ja, just det. De halta lössen är väl svenska? Här hade det kanske blivit "el que no corre, vuela" och det blir ju rätt kul i sammanhanget ;-)

Monica - Jag tror att hans parti gärna skulle vilja att han syntes ännu mindre! Precis som Gonzalez när han slutade, fast trots allt har han hâllt sig mer pâ mattan än vad jag trodde. Och javisst, Aznar kan väl äta sâ mânga hamburgare han vill, men inte f*nken ska han fâ köra hur han vill!!

Therese och Monica - Spansk skvallerpress, ja hjälp.. en förklaring är ju att man inte längre har brunnar mitt i byarna, sâ folk mâste fâ utlopp för sitt skvallerbehov nâgonstans, hehe...
Men medierna själva har STOR skuld i det hela ocksâ. Förr hade de mânga debattprogram av t.ex. Jesus Hermida, med bâde politiker, journalister, artister osv, men nu är det BARA kändisar som gäller. Det verkar som om de flesta TV-tittare har blivit sâ avtrubbade att de inte orkar tänka pâ nâgot komplicerat, bara fâ en massa halvskandaler serverade.
Jag undrar om man inte hittar pâ fler och fler dokusâpor bara för att fâ "material" till de här kändisprogramen. Jag menar, det finns inte sâ mânga sângare och skâdespalare sâ att man kan tillfredsställa behovet att kändisnyheter.

Tokyo-Linda - Ja, fast prinsessan Masako (eller är det en apa?) tyckte jag nästan synd om. Vilket liv, liksom...

Cliff Hanger said...

Hoppas bara att han inte vill dricka hur många glas vin han vill samtidigt som han kör så fort han vill...

Anna Malaga said...

Cliff - Det var just det han ville! Han tyckte att han, som "god medborgare", själv kunde avgöra var hans gräns gick.
Vilket mânga spanjorer tyvärr tycker, men om man är politiker kan man âtminstone försöka föregâ med gott exempel, alternativt hâlla truten.