Monday, May 07, 2007

Spanska killar

Jag fick en frâga av Linda angâende hur det är att dejta spanska killar och vad som skiljer dem frân svenska. Nu har jag ju inte dejtat sâ mânga, men här kommer nâgra viktiga skillnader, rent generellt (och med glimten i ögat, sâklart). Ni som har fler erfarenheter kan gärna komma med input, gärna andra nationaliteter ocksâ.

*spanska killar betalar drinkarna, bjuder pâ middagen och VILL ALLTID KÖRA. Att bli upphämtad av en bilburen tjej och körd nâgonstans hade varit höjden av förudmjukelse

*De är inte vana vid att tjejen tar intitiativ och föreslâr restauranger och uteställen, aktiviteter osv. Om hon föreslâr en bar, har han alltid en "bättre idé".

*Svenska killar är stolta och tycker att "nu har jag ringt tvâ gânger nu är det hennes tur om hon är intresserad" Sânt struntar spanska killar totalt i.

*Man har ofta roligt i deras sällskap, även om det bara gäller att ta en öl som vänner. De pratar mycket och tycker ofta t.om. att det är roligt att dansa.

*De är extremt opunktliga. "Jag hämtar upp dig klockan elva" betyder ofta "jag är där före ett"

*De struntar totalt i om du har pojkvän (om det inte râkar vara deras bästa kompis) och deras standardfraser "jag tror inte att din pojkvän riktigt värdesätter vad han har" och "du är värd mycket mer" är förvânansvärt framgângsrika. Enligt dem är det sânt vi kvinnor vill tro pâ, och tyvärr har de kanske rätt.

*De gillar inte för efterhängsna tjejer.

Som tjej har man sâklart roligast om man bryter mot alla dessa oskrivna regler. Förutom den med efterhängsna tjejer!

20 comments:

Thérèse said...

Jag har ju aldrig dejtat en spansk kille men känner många spanska killar. Det där med att dansa stämmer verkligen. Det är aldrig något problem att få upp en spansk klle på dansgolvet. Inte heller rör dom sig som kylskåp i takt med musiken. Själv dansar jag inte så mycket i Sverige men alltid i Spanien av någon anledning.

Anna Malaga said...

Nej, jag har inte heller dejtat sâ mânga, men har haft mânga manliga vänner.
Men det här med dejtningsregler och raggningsrepliker i olika länder och kulturer är ju rätt kul.
Att försöka ragga med hjälp av k-pist var ju en intressant variant, t.ex.

Anonymous said...

Ang transport med bil så har de ett helvete med mig! :-) gillar att köra bil.

Middag - haha, jooo och de får hållas.

Däremot är det lite tröttsamt med att "ella es una amiga"... När det är väldigt gulligt mellan dem. Hmm Lite förvirring.. Vän, flirt eller flickvän - men bara amiga?! Bara vara, vara vänner eller hur gick sången? De verkar tro de kan ha kakan och äta den

Dansa kan de och småblyga är de och vet inte riktigt vad de ska göra med självständiga svenska kvinnor. Eller rättare sagt: hur de ska HANTERA oss... :-)

Anonymous said...

Alla jag känner som träffat spanska killar har tyckt att de varit riktigt snåla.. & alla har alltid fått betala för sig själva. Men jag har ingen erfarenhet av just dem, haha.. :)

Anonymous said...

Det där med att de struntar i om man har pojkvän känner man ju igen... Typisk konversation på baren:

Spansk kille - Har du pojkvan?
Svensk tjej - Ja.
Spansk kille - Är han spanjor?
Svensk tjej - Ja.
Spansk kille - Är han här ikväll?

Anna Malaga said...

Karlavagnen - Ja, vad gör man med självständiga svenska kvinnor som kör bil och inte sitter hemma och väntar med armarna i kors? ;-)
Äta upp kakan och ha den kvar, just det! Bara vara vänner av Jakob Hellman, vad kul att bli pâminns om den lâten, tack!

Jove - Alltsâ, det gâr utför med de yngre generationerna! *himlar med ögonen*

Anonym - Hahahhaha, precis!
4:e frâgan: tränar han styrketräning eller sâ?

christel said...

Jätteroligt inlägg! Jag har inte direkt någon dating-erfarenhet av spanska killar, men jag känner igen sättet från en fransk kille jag kände en gång :)

Anonymous said...

Skojigt inlägg! Jag har heller inte dejtat spanska killar, och inte franska heller för den delen. Men jag känner igen raggningsrepliken "du är verkligen vacker, vet din man verkligen om hur vacker du är? Uppskattar han verkligen det?"

Pumita said...

"De gillar inte för efterhängsna tjejer."

Finns det nån kille som gör? Tror inte det, de flesta tjejer tycker inte om efterhängsna killar heller.

Anna Malaga said...

Christel - Just det, fransmän är ju ocksâ "latinos", fast de bor i norr ;-)

Tolken - Ja, och det värsta är att det ofta funkar!

Puman - Det har du rätt i. Det är ocksâ den enda regeln jag brukar följa. Spanska killar är däremot efterhängsna och ganska tjatiga.

Anonymous said...

He he, det dar var lite kul:-)Dessa oskrivna regler finns aven i sodra Italien, men i norra Italien ar mentaliteten lite modernare, sa det ar inte givet att mannen alltid ar den som betalar och tar initiativ till aktiviteter osv.. Om de unga tu ar studenter bada tva ar det vanligt att dela pa notan; for ekonomiskt sett sitter de ju i samma bat:-) Nar det galler det dar med att vara "efterhangsen" skulle jag vilja papeka att det galler val inte bara tjejer utan bada konen? Den som ar efterhangsen ar val lika irriterande oavsett om det ar en tjej eller kille? For ovrigt laser man ratt som det ar insandare i italienska tidningar av unga killar som uppmuntrar tjejer att ta for sig mer och sluta spela svaratkomliga eftersom det ar sa jobbigt for de stackars killarna att halla pa och uppvakta i evigheter innan det ger utdelning:-)

Carin said...

Spanska killar är oerhört intensiva, det kör på 150 % precis efter man har träffats, sedan när man väl visar intresse tillbaka, eller att det får gå några veckor, brukar det mattas av. Har lite svårt att vänja mig vid det, att det efter att han har spelat ut hela sitt register, bara kan gå utför liksom...

Klassiska raggningsrepliker är "Åh, vilka vackra ögon du har. Men det har du väl hört förut"... eller "du talar verkligen bra spanska"", efter att man har sagt "Hola" :)

Anna Malaga said...

karin - Det där är ett evigt dilemma och ganska kul ;-) Killarna vill att tjejer ska ta för sig och tjejerna vill att killarna ska vara mer ärliga... men sen när det blir som i Sverige, tycker tjejerna att det är sâ trevligt med sydlänningar som verkligen uppvaktar och fâr dem att känna sig som världens medelpunkt (även om allt är lögn)
Hur vill vi ha det egentligen?
Mig kvittar det, bara de diskar :-D

Carin - Hmmm...men det där lâter som nâgot man inte borde vänja sig vid. Du är värd bättre, helt ärligt när det kommer frân mig ;-)
Och du HAR ju vackra ögon

Anonymous said...

konstaterar efter ditt inlägg att min kille måste vara ganska så ospansk. jo, har kör hela tiden men det beror på att jag pga stor fobi för trafik vägrar skaffa mig ett körkort.=) tror dock inte att han skulle ha ngt problem med åka med mig om jag väl skaffar ett.

Annars är min kille nog ganska tvärtemot den "typiska" spanska killen. Alla hans kompisar kallar honom guiri eftersom han de senaste året förälskat sig i ljushåriga icke-spanska tjejer=) själv säger han att han är trött på spanska tjejer för de har svårt att vara sig själva till 100% och för att de inte är så självständiga i förhållanden. Det kan nog stämma i viss mån.

Så istället för en snäll spansk flicka så får han dras med mig istället. Jag är ju en otroligt självständig kuf som har svårt att göra saker på annat sätt än mitt eget, jag älskar att bestämma och tycker i stort sett alltid att jag har rätt. så visst får vi våra kulturkrockar ibland...=)

det enda som stämmer in på min kille är punktligheten. den existerar inte. jag vet inte hur många filmer på bio som vi har missat eller hur många servitörer som vi har förargat genom att dyka upp en halvtimme försent till restaurangen. jag har lärt mig nu att ta ett djupt andetag och räkna till 10 för att inte få ett nervöst sammanbrott. finns det en sak du inte kan lära spanjoren så är det att komma i tid=)

så, nu har jag babblat tillräckligt=) roligt inlägg!

Anonymous said...

oj, det skulle stå åren och inte året. förhoppningsvis har inte killen min blivit kär i ngn annan ljushårig utländsk flicka det senaste året=)

Anna Malaga said...

Mia - Haha, det hoppas jag med ;-)
Jag tycker ocksâ att spanska tjejer är ganska osjälvständiga i förhâllanden. De är bra pâ "spelet" i början, men sâ fort de har en fast pokjvän sitter de mest hemma och väntar pâ att han ska "ta ut dem". Lite trist, men det har blivit bättre det ocksâ sedan jag var 20.
Du har kanske fâtt en kille med öppet sinnelag, det kan ju aldrig vara fel! Om de ska ha en svensk tjej är det ju bäst att de gillar skillnaderna ocksâ, eller hur?

Anonymous said...

haha, såå rätt. Min amor är spanjor han är-var precis så som du skrivit. en annan rolig sak är att om man te.x föreslår en semester eller nått utanför spanien. Mama mia vilket liv det blir. alltid får man höra, VA VARFÖR?? DET FINNS ALLT I SPANIEN!!! precis som man vore dum som ens föreslog ngt annat. Haha, men whatever.. de får man ta. :) läser din blogg hela tiden, och det är alltid ett stooort nöje. Ciao.

Anna Malaga said...

S - hej, vad kul att höra ;-) Spanjorer har bâde fördelar och nackdelar, tror jag. Med tiden brukar de faktiskt anpassa sig en hel del till vâra konstiga idéer.
Spanien har förresten varken sjöar eller skärgârd, kan du tala om!

Anonymous said...

Stämmer inte. Jag har blivit hämtat av tjejer och körd någonstans.

De replikerna som förmodligen inte kommer att fungera med en spanjorska brukar fungera med svenskor (till min förvåning)

Det där med att ringa stämmer inte heller. Du har samlat en del clichés min vän.

Allt beror på vilken kullturell + utbildningsnivå personen i fråga har. Har du varit i norra Spanien? Bilden är nog annorlunda där.

Många svenskar har bara sett och upplevt det som ligger söder om Madrid. Det finns liv i norr..

/Manu

Anonymous said...

Som Carin sa - spanjorer är grymt intensiva. Verkligen all in på noll sekunder!

Sen är dom märkligt fåfänga men heterokillarna har en tendens att va riktigt rädda för att bli sedda som lite gay. Men dom rakar/vaxar allt som går att raka/vaxa och noppar ögonbryn och tar hand om sig som fasiken. (Om det inte är hippie-varianten av spanjorer vi pratar om)

något jag hade lite småproblem med när jag var ihop med min spanjor en gång i tiden var att han såg sig som superliberal och tolerant, men när det väl kom till kritan var han ganska intolerant. i jämförelse med honom var min syn på saker superradikal och såå radikal är jag ändå inte. men som det här med jämställdhet och rasism och homosexualitet och andra saker.. jodå det väcker diskussion.

dansa - det kan dom. och många är musikaliska. dom har det i blodet, like us latinos för det mesta har so to speak :)

temperament har dom också för det mesta. och dom är passionerade. och lika hätska som grälen kan vara ibland, lika passionerat är deras sätt att älska. Lätt svartsjuka blir dom också, samtidigt som dom själva inte drar sig för att flirta med andra, även om det nu inte menas nåt med det.

OCH DOM ÄR ALLT ANNAT ÄN PUNKTLIGA haha det är genomgående för oss latinos. Imorgon, imorgon är ledordet i vår livsfilosofi :P

Men sen är självfallet inte alla killar lika, men det behöver jag nog inte ens nämna.