Sunday, March 25, 2007

Utflykter frân Estepona

Mia ville ha tips pâ utflyktsmâl som inte ligger sâ lângt frân Estepona, vid Malagas västra kust.
För den som vill uppleva en äkta traditionell andalusisk by, mâste jag rekommendera Casares, som ligger en dryg mil norr om Manilva. Den här bländande vita byn har klamrat sig fast pâ en bergstopp i flera tusen âr... och det är inte konstigt med den utsikten!
Stadskärnan är frân arabtiden, med slingrande gränder och hus som ligger tätt. Nivâskillnaderna är stora, sâ bekväma skor behövs. Man kan passa pâ att besöka borgruinerna och äta pâ nâgon av barerna eller restaurangerna. Här är dieten kraftigare än nere vid kusten.

Den som vill äta pâ flottare restauranger kan istället besöka byn Benahavis. Dâ kör man österut, och tar av en bit innan San Pedro de Alcántara. Pâ väg upp kör man genom en dal med förvânansvärt frodig växtlighet – inte mindre än tre floder passerar genom den. Byn har lyckats förena lyx och tradition. Centrum är en typisk andalusisk by, men den är omgiven av golfbanor och fina villaomrâden. Här kan man äta gott (och dyrt!) pâ fina restauranger, som bland annat har specialiserat sig pâ spädgris (cochinillo).

Har man tid att göra en dagsutflykt, mâste man besöka Alcalá de Los Gazules, i Cádiz provins. Byn är underbart vacker, men ännu vackrare är vägen dit. Man kör västerut, mot San Roque, och snart uppenbarar sig den stâtliga Gibraltarklippan vid horisonten. Efter San Roque tar man av mot Los Barrios, och fortsätter längs samma väg genom den säregna nationalparken Los Alcornocales - slingrande kurvor genom en skog av korkekar. Kontrasten mot den bullriga Solkusten är enorm – stillheten är total och naturen är verkligen unik. Det är inte svârt att se gamar och örnar cirkla över trädtopparna. Andra invânare som vildsvin, bergsgetter och râdjur är däremot svârare att fâ syn pâ.
En annan rolig detalj är skörden av kork. Barken dras av i lânga bitar, som sedan staplas i högar längs vägen. Kvar stâr de rödfärgade "nakna" träden.
Väl framme i byn, kan man promenara bland fina torg och gränder och besöka den vackra kyrkan La iglesia de San Jorge eller den arabiska borgen.

Nâgot jag inte rekommenderar är ett besök pâ safariparken Selwo i Estepona. Den var helt fantastisk när den invigdes, men nu märks det att den har ekonomiska problem och har börjat förfalla.
Inte heller själva Gibraltar är särkilt intressant, även om de flesta har varit där för att titta pâ aporna och “exotiska” engelska skyltar. Klippan gör sig bäst pâ avstând.

Om nâgon annan har bra tips pâ utflykter i Marbella – Estepona är det bara att kommentera!

6 comments:

Pumita said...

Jag kan se Ferdinand sittandes där under eken! :)

Är det här de berömda sk. "vita byarna"? Själv har jag bara varit i Ronda (om man tänker på mindre byar... och det är rätt turistiskt), men hade gärna velat utforska Andalucien mer.

Thérèse said...

Jag måste nog protestera lite. Jag tycker att Gibraltar är ganska trevligt. Fast jag verkar vara rätt ensam om det.

Många av andlausiens pueblos blancos är otroligt vackra , jag gillar Vejer de la Frontera i Cadizprovinsen väldigt mycket.
Även Tarifa i Cadizprovinsen är värt tt besök , mycket surfare och speciell stämning. Om jag inte minns fel är det spaniens möjlign fastlandseuropas sydligaste stad/by

Anonymous said...

tack för alla fina tips! vi kan nog få till en mysig utflykt nu!=) återkommer när vi har varit iväg!

Nadia said...

Ja, den byn på kortet hade man ju inte haft något emot att besöka. Motsvarar precis min drömbild av Andalusien!

Anna Malaga said...

Puman - Vita byar finns det ju överallt i Andalusien, men byarna i bergsomrâdet mellan Malaga och Cádiz är särskilt vackra. Där gâr en rutt som kallas "la ruta de los pueblos blancos", som jag tänkte skriva om snart. Men även öster om Malaga finns massor: Frigiliana, Cómpeta, Colmenar, Comares, Sedella, Canillas de Albaida etc etc etc... och även i bergsomrâdet Las Alpujarras, i Granada.

Therese - Ja, Tarifa borde ju vara fastlandets sydligaste punkt. Gibraltar är ingen favorit hos mig, men jag gillar som sagt vägen dit. Att se Vejer "titta fram" över ett stup är ju ocksâ en upplevelse.

Mia - Hör av dig och berätta! Ha sâ trevligt!

Nadia - Det tycker jag att du ska göra! Besöka den, alltsâ..

Pumita said...

OK, det var "la ruta" jag syftade på. Ser fram emot att läsa mer om det!

P.S. Missa inte min bloggtävling.