Tuesday, March 13, 2007

Handbok i hur man uppför sig i Sverige för idioter (eller utlänningar)

Kommentarerna i förra inlägget gav mig idén att skriva ett inlägg om hur man kan känna sig när man är pâ besök i Sverige och inte vet hur man ska göra i olika situationer. Det är inte lätt alla gânger, särskilt som svenskarna inte är sâ vana vid turister och förväntar sig att alla SKA veta hur man gör. Annars fâr man konstiga blickar och blir betraktad som om man hade en skruv lös.

Att handla är en djungel om man bara kommer till Sverige en gâng om âret.
Plötsligt fâr man ingen växel, fast man stâr och väntar med ett tâlmodigt leende... nähä, man skulle ta den själv frân en liten skâl vid kassaapparaten. Sin egen växel ska man stoppa i en liten lâda, medan kön stampar otâligt.

Ännu gladare blir folket i kön om man har glömt att köpa kasse. När jag ska börja packa ner mina varor finns det inga kassar.... oj, man mâste ju KÖPA dem! "Eh, och sâ var det en kasse ocksâ, tack!" fâr jag säga mer än en gâng under mina Sverigesemestrar.

Mest förvânad blev jag första gângen jag sâg en som betalade med kort ch sedan sa "plus femhundra". Och sedan fick hon pengar i handen!! Det sâg verkligen ut som landet tvärtemot, men det verkar ju praktiskt. Mânga ICA-affärer hade ocksâ en speciell avdelning, där personalen stuvade smâ lâdor pâ hyllor. Det visade sig vara den nya varianten av postkontor. I de mindre byarna fâr man istället hämta ut sina paket i brödbutiken eller blomsteraffären.

En lite irriterande detalj är att det är svârt att prata med en människa av kött och blod när man ringer nâgonstans. Telefonisterna är sâ eftertraktade att det alltid är femtio personer före mig i kön. Man kan fâ prata med en maskin ocksâ, men dâ helst pâ fin stockholmska, inte släpig sydsvenska. Lijnköuping fungerar inte, det ska vara Liiiiiinköööping, annars blir det ingen biljett.

Sjukvârden ska vi inte gâ in pâ över huvud taget, dâ blir det alldeles för lângt....

23 comments:

Eva said...

Precis så känner jag med när jag kommer till sverige. Saker som var självklara förut har helt försvunnit ur min hjärna.

Carin said...

När jag kom till Sverige i julas kände jag mig för första gången lite som en utlänning, lite förvirrad, visste inte riktigt hur saker och ting fungerade. Det gick över igen efter några timmar men när jag kom från Kastrup till Malmö centralstation och skulle köpa en tågbiljett vidare kom jag på mig själv med att bara stå och snurra runt. Det fanns inga biljettkassor över huvudtaget. Bara biljetautomater. Och i dem kunde man inte betala med kontanter, bara kort. Det gick alltså inte att köpa en tågbiljett för kontanter... det kändes som det hade gått lite för långt.

Anonymous said...

Ha ha, det där med att växelpengar kommer ur en maskin har nog även många permanentsverigeboende svårt att komma ihåg, bl a jag.

Nen vaddå, vad är det med sjukvården? Är den bökig? Skriv och berätta! De flesta av oss har nog handlat i affärer utomlands, men inte fullt lika många har sökt läkarvård...

Så jag är faktiskt helt oförstående inför ditt ojjande över den svenska sjukvården. Men på detta kan du råda bot - så skriv och berätta!!!

Anonymous said...

När jag kom hem efter att ha bott i Spanien var jag ständigt idioten som packade all mat i fryspåsar eftersom jag hela tiden glömde påsar... Angående alla telefonsvarade, de driver mig till vansinne eftersom de inte kan skånska! Det är ju ytterst genant att försöka imitera stockholmska ute på stan om man försöker ta reda på när tunnelbanan går. Mycket diskriminerande :-)

Carin said...

Jag måste bara inflika att tala med telefonsvarare får man göra i Spanien också... och när man ska försöka tala med en automatröst på knagglig spanska går det inte så bra. Det gäller ju liksom att ha nyckelorden, vilket jag saknade när jag skulle försöka råda bot på ett Internet som aldrig fungerade mitt första halvår här. Aunas automatiska sekreterare la på luren om de inte förstod. Och så fick man börja om från början...

anna B said...

Ha ha, allt stämmer precis. Och hur kunde posten bara försvinna på några år! Tänker på alla människor köande på posten i Fuengirola, (numer finns ju kölappar och bänkrader som i kyrkan) om de skulle göra sina ärenden på någon supermercado...kaos, tror jag.

Anonymous said...

En väldigt rolig ljudfil om röststyrda kundtjänster:
http://home.swipnet.se/~w-34513/gustav_-_kiruna_central.mp3

Anonymous said...

Vad sager du Anna, ar plastpasar gratis i spanska mataffarer? Har i Italien far man minsann betala for dem precis som i Sverige. Darfor burkar jag alltid ha en tygkasse i vaskan som jag halar fram nar jag ska handla mat; pa sa satt sparar man bade pengar och miljo:-) Det dar med vaxeln i Sverige kanner jag heller inte igen.. men kanske ar ni skaningar lite modernare an vi vastgotar? Skane ligger ju trots allt ganska nara kontinenten he he:-) Daremot haller jag helt med om att svenska Posten har forandrats kraftigt - och till det samre!! Nu nar vi har Svensk Kassaservice eller vad det heter kan man val knappt ens kopa frimarken pa postkontoren...

Anonymous said...

hejsan o tack för den roliga läsningen :) jag skulle vilja undra en sak, jag har ett CV som jag vill översätta till spanska, jag känner ingen som kan både svenska och spanska tyvärr.. jag skulle kunna betala dig om du ville hjälpa mig? mvh zandra

Thérèse said...

Karin - även här uppe i Stockhlmstrakten får man växeln i en skål och får stoppa mynt i en låda så det ärnget skånskt. Började komma i Göteborg också när jag bodde där för 1.5 år sen.
I Spanien är det bar IKEA som tar betalt för plastpåsar på alla andra sällen är det gratis

Elisabeth said...

Glöm inte att man måste vända bankomatkortet upp och ner när man ska ut pengar! ;) Vet inte hur det är i Spaninen, men när jag hade bott i Österrike (där man sätter in kortet "med uppåtsidan upp") var jag tvungen att koncentrera mig på att vända på kortet. Och alla utländska kompisar som kommer hit undrar varför man ska sätta in kortet på "fel" håll.

Thérèse said...

Elisabeth - jag har också funderat på det där för jag har tagit ut pengar i ganska många länder och vad jag vet är det bara i Sverige man måste vända bankomatkortet uppochner. Förstår inte varför.
I Spanien gör man inte det

Anna Malaga said...

Dina - Javisst. Vissa saker gjorde man ju utan att tänka efter, men nu fâr man verkligen tänka till.

Carin - Ja, precis. Papperspengarna behöver väl inte försvinna helt, tycker man. Hur fungerar tâget annars, tycker du?
Jag har inte haft äran att prata med nâgon spansk maskin...bara en sâdan där som ber en trycka pâ strjärna och fyrkant.

Niklas - Sverige har ju bra sjukvârd, men en del saker retar jag mig ändâ pâ. En dag tar jag pâ mig heltäckande skyddskläder och gâr lös pâ ämnet ;-)

Anna - Visst gâr det att prata - puffa till hâret och lâtsas att du är pâ Stureplan ;-).
Jag har ocksâ tryckt mer flingpaket och tomater i fryspâsar.

Anna B - Jag tror inte att spanjorerna ens hade accepterat det. Svenskarna är lite för lydiga, tycker jag.

Christina - Âh, tack, jag ska lyssna pâ den...

Karin - Nejdâ, de är gratis (jag âteranvänder dem som soppâsar ocksâ) Ja, visst ska man ha kasse med sig i Sverige, men jag glömmer det. Fâr se om jag lär mig....

Zandra . Visst, maila mig: benicamp@telefonica.net

Elisabeth och Therese - Jag har hunnit bli halvt grâtfärdig nâgra gânger vid bankomaterna, hehe. Nu har jag lärt mig.

Anonymous said...

Hahaha, så träffande. :) Sjukvården kan man klaga en hel del på med dess väntetider och allt, men efter att ha tillbringat nio dagar på sjukhuset (i Leijjnkööuping) så tycker jag trots allt att den svenska sjukvården är helt fantastisk. Hade jag bott i exempelvis USA hade jag aldrig haft råd att opereras. Nu betalar jag 80 kr/natten... wow.

Lars at Ejgde said...

Posten är nog det mest sorgeliga exemplet i Sverige av alla.

Vårat postkontor ligger på Shellmacken. Där kan man köpa korv,hyra film och lämna in paket.
Eventuellt även fylla på bensin (fast det är väl snart tveksamt kanske).

Om jag lägger ett brev på lådan (får åka 7 km för att hitta en) adresserat till en person i samma kommun, så ska det brevet ned till storstaden för sortering och sedan hit upp igen. Det tar 3 dagar !!

Om jag beställer ett paket så skall en avi skrivas av utlämningsstället och skickas till mig. Även den avin ska sorteras i storstaden, så ett paket ligger kvar tre dagar extra innan jag får reda på att jag kan hämta det. (Detta gäller hör och häpna även företagspaket som skall levereras över natt.)
Man blir liksom bara så trött...

Förresten,, idag hittades den första blåsippan här !
L

Anna Malaga said...

Johanna - Hej!! Vad kul att se dig. Jag har läst en hel del pâ bâda dina bloggar.
Visst är sjukvârden bra, men jag undrar ocksâ varför man mâste jämföra med USA, som har ett helt annat system. Det finns massor av europeiska länder att jämföra med. Svensk sjukvârd är definitivt bland de dyraste i världen om man tänker pâ den egentliga kostnaden (som man ju betalar via skatterna)

Lars - Det lâter spännande! Här kan man t.om. köpa whiskey pâ bensinmacken.
Varför protesterar inte folk? Jag skulle vilja se lite plakat pâ gatan! Inte i din by, alltsâ, utan nâgonstans, nâgon gâng....

kantorn said...

Känner igen et där med att gå tillbaka i kön och ursäkta sig för att jag måste bara köpa några påsar också....

Sen var det svårt att lära sig att inte bygga varuberg på bandet här i sverige. Dessutom hade dom utvecklat detta under tiden vi bodde i spanien, för på vår icabutik stod det.....

"Kassörskans leénde blir som störst om dom tyngsta varorna kommer först."

Hm... komma ihåg kassar,inga varuberg, streckkoden mot dig och dom tyngsta varorna först. En hel vetenskap!

Anonymous said...

Ha, ha! Jag har kompisar som skulle boka hotell i Sverige och trodde att det var fel på hotelletstelefon, för det kom en telefonsvarare på svenska hela tiden. De bad mig ringa upp och telefonsvararen sa:
"Välkommen till hotell X, för bokning tryck 1, för restaurangen tryck 2." Svårt när man inte talar svenska...
I Grekland tar man pengarna först och kortet sedan. Livsfarligt! Jättelätt att glömma kortet.

Anna Malaga said...

Kantorn - Vi fâr kontra med nâgon annan vers:

Jag som är frân fjärran land.
Vill ha växeln i min hand!

Jag som är en emigrant
Glömmer alltid flaskans pant!

Sâ gâr det när man stâr och drömmer
Än en gâng jag kassen glömmer.

Jag tror ej att bagarn vet
Hur man stuvar ett paket!

Tolken - Ja, jösses, det är ju livsfarligt!

Anna Malaga said...

Chistina - hahaha, nu har jag lyssnat! Tâlamod har de ju i alla fall, maskinerna.

Anonymous said...

HAHAHA! Vad träffande! Jag glömmer alltid oxå av det där med myntinkastet. Man känner sig som ett stort miffo för eftersom alla ser att man är svensk tror dom kanske att man aldrig varit å handlat förut eller nåt!
Jag har faktiskt beställt bussbiljett med en spansk telefonmaskin och det gick INTE bra, min spanska inneboende fick ta det istället men det gick inte direkt mycket bättre för henne heller.

Anonymous said...

Men gudars, nu blir jag ju alldeles tvärnervös om jag ska hem till Sverige i sommar. Vaddå för myntinkast????

Jag har inte varit hemma på över tio år och kommer säkert att göra bort mig så det brakar om det.

Anonymous said...

jadu..man slutar aldrig att förvånas över hur sverige går farmåti sådan underliga riktningar.. =)