Tuesday, March 13, 2007

Hierbabuena

Det pratades en del om vilken sorts mynta man skulle ha i en mojito. Sâ här kommer en bild pâ äkta HIERBABUENA. Hoppas ni kan känna doften!
Jag gjorde inte mojito, utan puchero, spansk kött- och grönsakssoppa, som smaksätts med bland annat denna växt.

10 comments:

Lars at Ejgde said...

ursäkta en svensk men "mojito"?
Är det blodpudding :)
L

Anna Malaga said...

Nej, mycket bättre: en kubansk drink. Recept frân Niklas kommentar:
(Blodpudding med mintsmak lâter intressant... ;-))

Knepet med Mojito är balansen mellan mynta och lime. Det vore naturligtvis lättast om man kunde säga exakt hur mycket man ska ta av ingredienserna men det är inte så enkelt, myntan varierar för mycket i styrka för det. Framför allt de myntakrukor man hittar i våra mataffärer kan vara ganska uddlösa till smaken. På La Habana har man i alla fall bestämt sig för att alltid ta tre limeklyftor om man delat frukten i sex eller två om man delar den i fyra klyftor. En halv lime kort sagt.

1. Man börjar med att krossa myntablad och lime (i klyftor) tillsammans med sockerlagen. Ta en knapp handfull mynta och smaka av, målet är att mynta och lime ska smaka ungefär lika mycket.

2. När blandningen känns rätt fyller du glaset med krossad is och häller över rommen. Toppa glaset med sodavatten och rör om.

3. Lämpligt som garnityr: lime eller en myntakvist.

Anonymous said...

Spännande smaksättning på grytan!

Har du smakat hierba mate-té?

Är det samma hierba som i téet?

Anna Malaga said...

Niklas - Vips kommer en privatlektion i spanska, only for you: Hierba betyder växt/planta/ört. Hierbabuena betyder "den goda örten", en variant av mynta alltsâ, och mate är däremot gjort av......ja, mate ;-), en växt frân Sydamerika. Jag har provat det, och det var väl lite sâdär.

Carin said...

Lagar du mest spansk mat hemma eller blir det svenskt också? Hur lärde du dig laga spansk husmanskost? Är din man matintresserad?

Anonymous said...

Tack för lektionen! Själv gillar jag faktiskt mate.

Thérèse said...

Kan fortsätta spanskalektonen lite. Man kan också beställa en hierba på en spansk restaurang och då får man in en gul, stark och ganska söt örtlikör som iallfall i Madridtrakten är populär att dricka efter maten.

Anna Malaga said...

Carin - Jag lagar mest spansk husmanskost; puchero, potaje de habichuelas eller lentejas, pollo al ajillo osv. Ibland spagetti & köttfärssâs spetsad med chorizo, eller pannbiff med ordentligt med vitlök.
De som lärde mig var min fd sambo och hans mamma.
Ja, min man är matintresserad, som de flesta spanjorer ;-)

Niklas - Det finns mânga mate-drickande argentinare i min by. Jag tyckte mest att det smakade som smuligt te.

Therese - Ja, just det. Licor de hierbas är ganska gott. Bara "hierbas" betyder ju förresten samma sak som "gräs" i Sverige. Fumar hierbas = röka gräs.

Anonymous said...

Jag hittade faktiskt en färsk kryddplanta häromdagen som det bara stod mynta på på påsen. Jag tjyvnöp en bit i affären och smakade, och det var varken pepparmynta eller krusmynta. AHA - tänkte jag, detta måste vara Den Goda Örten, självaste Mojito-myntan! Plantan inhandlades och sedan blev det ett besök på Bolaget också, för att inhandla rom. Ujujuj, vad farligt gott det var med mojito!

Anna - kan du inte ge oss receptet på puchero?

Anna Malaga said...

Christina - jasâ, du gjorde mojito, vad kul!!

Puchero kan göras pâ olika sätt. Jag kokar ca 400 g mört nötkött, en bit färskt fläsk med bara fett (japp!), en bit salt fläsk och ett skinkben med märg tillsammans med 1 morot, 1 bit selleri, 1 bit rova och en kopp kikärtor (ska ha legat i blöt óver natten) i en stor kastrull. Koka häftigt i 1/2 timme utan lock och ta bort skummet med en hâlslev dâ och dâ. Är det en tryckkokare kan man sedan koka en halvtimme till under tryck, annars nästan 2 timmar till.
Rotfrukterna tas bort och köttet och fläsket serveras pâ en tallrik vid sidan om. I djup tallrik serveras soppan som consommé med ärtorna i, ett blad hierbabuena flytande i mitten och en skiva citron att pressa över.

Det finns alltsâ olika varianter. Mânga har kycklig i ocksâ.