Thursday, March 29, 2007

Sopspioner göre sig ej besvär


Man vet att man har bott i Spanien för länge när man blir överlycklig över en ny soptunna. Har ni sett nâgot vackrare än den här skönheten i grön plast, med en pedal som man kan trampa pâ för att locket ska öppna sig?

Här har varje gata sin soptunna, och förr hade vi skrangliga plâtmonster, vars lock man öppnade med tvâ fingrar och äcklad min. De tömdes sent pâ natten och förde ett otroligt oväsen – tänk stora plâttunnor som lyfts upp av bilen och skakas och bankas tills de är tomma. Sopbilen var inte heller sâ väloljad och gnisslade ganska ordentligt i takt med bankandet. Sâ här var det varje natt vid ettiden.

Det lustiga är att spanjorerna sällan klagar över “akustisk kontamination”. Kanske för att de för sâ mycket oväsen själva.

I övrigt tycker jag att sophämtingen fungerar bra. Tunnorna töms varje dag, och vill man slänga nâgot skrymmande ringer man till kommunen dagen innan, berättar var man bor och ställer brâtet bredvid soptunnan. Oftast stâr det inte ens kvar när kommunens bil kommer: här kör vi med samma “direktâtervinning” som Nejma i Marocko berättade om. Man bär ner en rostig sänggavel eller en sliten soffa, och nâgra timmar senare är den spârlöst försvunnen. En sopspion hade blivit överansträngd bara pâ nâgra dagar här nere.

I Sverige blir jag lika förvânad varje âr över att sophämtarna bara kommer varannan vecka?!? Folk verkar tycka att det är helt OK att sopor ligger i en plasttunna mitt i sommarvärmen sâ länge. Jag menar: räkskal, fiskrens, bajsblöjor... har alla kompost? Skrymmande brâte fâr man kasta en gâng om âret, resten av tiden sparar man det i garaget.

Hur ekologiskt är det egentligen att folk kör omkring med soporna i sina privata bilar? Papper och burkar behöver man bara âka nâgra kvarter för att slänga, men i min mammas by fâr man köra flera kilometer med trädgârdsavfall och över en mil med trä och övrigt brâte. Â andra sidan är det ju verkligen bra att man âtervinner sâ mycket.
Det jag mest retar mig pâ när det gäller spanjorerna är att de kastar skräp ute i naturen. Ofta slänger de cigarettpaket och plastflaskor genom bilfönstret. Ursäkten är säkert världens vanligaste och ocksâ mest korkade: alla andra gör det!

21 comments:

Anonymous said...

Ett sånt sammanträffande, jag har också berömt den spanska sophanteringen idag :)
Men det handlade om att vi två gånger i månaden kan ställa ut gamla möbler och liknande på gatan som sedan hämtas upp och förhoppningsvis återvinns.

Tycker det fungerar utomordentligt, fast hos oss tömmer dom "bara" de vanliga hushållssoporna tre gånger i veckan. Det räcker gott och väl för ett hushåll på två personer.

Det skall ju jämföras med Sverige, där vi varje sommar har otroliga problem att få den halva tunnan för vanligt avfall att räcka till under de två veckorna där den står och stinker.

Anna Malaga said...

hehe, vad kul!
Jag undrar ocksâ varför folk inte klagar i Sverige. Man borde väl tömma oftare under sommarhalvâret (fast dâ har väl folk semester...) Det verkar nästan som om folk skäms lite för sina sopor.
När vi är hos min mamma blir tunnan snabbt full - min familj producerar ganska mycket matavfall, skal osv. Jag tänkte slänga en pâse i den stora soptunnan nere vid sjön när vi ändâ skulle bada, men dâ sâg hon helt förfärad ut. Hon föredrog att spara soporna i garaget...

Anonymous said...

Hej anna!

hamnade av en slump på din blogg och blev överlycklig! nu bor jag dock inte i spaien uta i Portugal... Livet gav mig en chans och jag tog den och begav mig hit och har u bott här i snart ett år. Slits mellan förtjustnig, rädsla, tårar och skratt.. Skulle ibland behöva utbyta tankar och rädslor med någon som redan varit där. Skulle du ha något emot det? min adress är jennie_andreasson_73@hotmail.com

/jennie

Anonymous said...

Anna: mitt i träff direkt!!! och igen - du är fenomenal.

Jennie: välkommen i gänget! Har fyra månader i Spanien och totalt 17 år utomlands... Vet precis vad du menar! Idag har jag haft tur - lyckats med att skaffa bilförsäkring (tog bara en månad och mycket tjafs) samt få min bilverkstad att ta telefonen - tog bara två dagar, 10 samtal (de som inte blev bortkopplade alltså...) och en massa tjafs med sur telefonissa. Hmm ser att jag borde gå på svenska kurs!

mintid said...

Det reagerar vi för var gång i Spanien hur mkt som slängs...en sopsäck blir full på en dag när man är några stycken o då blir det ibland 2!
Jag tycker nog det är vettigt med återvinningen i Sverige.

Anna Malaga said...

Jennie - Hej och välkommen hit! Jag har mailat dig.

Karlavagnen - Jasâ du fick rätt pâ allt till slut? Det lät verkligen jobbigt.

Anna Malaga said...

Mintid - Ja, jag tycker att det är jättebra att sâ mycket avfall kan âtervinnas i Sverige.
Det jag retar mig pâ att den vanliga soptunnan, den man slänger avfall som inte âtervinns i, är sâ liten och töms sâ sällan.
Förklaringen mâste vara att vi, som spansk familj pâ semster i Sverige, är hemma och lagar en massa mat hela tiden ;-). Svenskarna jobbar och äter oftast pâ jobbet, barnen äter pâ dagis och fritids. Dessutom är säljs nästan alla produkter i förpackning, och det kan ju inte heller vara sâ miljövänligt. Hmm... jag fâr nog skriva ett separat inlägg om det.

nina said...

Att folk kastar skräp genom bilfönstret är vanligt här i Costa Rica också. Det är verkligen jättetråkigt att se.

Fast deras ursäkt är aldrig att alla andra också kastar skräp, utan att alla andra, utom de själva förstås, gör det.

Anonymous said...

Men herregud... Kompostsopor är nonchalans.

Jag får aldrig kompostsopor - för jag slänger inte mat.

Ty hör och häpna - jag äter upp den...

Anna Malaga said...

Nina - Ja, det är väldigt trist. Särskilt när man gör et stopp pâ vägen och diket är fullt av burkar och papper. Hur tänker folk?

Niklas - Ok, vad är bäst för miljön, ekonomin och hälsan?

a) fisken fiskas, man köper den i fiskaffären, köper potatis, gâr hem och lagar till alltihop och slänger fiskrens och potatisskal.

b)fisken fiskas, den blir till fiskpinnar i en stor fabrik, förpackas i fin förpackning med foto, djupfryses, man köper dem i affären med en pâse pommes frites, gâr hem och lagar alltihop och âtervinner förpackningarna (âtervinning drar väl dessutom en del energi?)

Jag tycker fortfarande att det är jättebra att sâ mycket âtervinns. Men allt meljötänkande verkar finnas "i den änden". Alla varor handlas förpackade, det finns inte ens en köttdisk i de flesta affärer.

Anonymous said...

Niklas: och du gaar aldrig paa toa heller? Hur du aen vaender paa't saa har du restavfall av din konsumption paa naagot saett.

Thérèse said...
This comment has been removed by the author.
Thérèse said...

Niklas - äter du även upp fiskben , kycklingben , potatisskal , äggskal. Kaffesump och använda tebland brukar folk ockås kompostera men du kanske käkar det också

11:03 AM

Anonymous said...

Hi hi, spanska soptunnor ser likadana ut som italienska soptunnor ser jag :-)

Anna Malaga said...

Therese - hahaha, jag tycker att vi kan bjuda Niklas pâ en fin middag av kotlettben, äggskal och morotsblast. Bananskal till efterrätt.
Visst är det skönt med folk som inte är kräsna?

Karin - jag kan tänka mig det ;-)
I morgon kommer inlägget om barnomsorg.

Anonymous said...

Jag har också gått igenom den fasen...
Hittade just en mycket elak blogg om hur spanien-livet kan te sig.
www.forlaggaresokes.blogg.se
"Bio i Spanien" var inte så populärt, kan säga att jag känner igen mig. He, he.

Anna Malaga said...

Anonym - Ja, det där med att känna igen rösterna som dubbar retar jag mig ocksâ pâ. Det verkar som om bara ett tiotal pers jobbar med dubbning, sâ skurken har samma röst i nästan alla filmer ;-)

Erik Wirdheim said...

Hej Anna,

På min blogg wirdheiminvilanova.blogspot.com kan du hitta mitt perspektiv från Katalonien. Liksom Mimo har jag också nyligen varit inne på temat sophämtning.

Underbart att du fotograferat den fina sopkontejnern. Jag kankse borde fota våra nya nersänkta sopstationer för att kontra.

med vänlig hälsning,

Erik

Thérèse said...

Jag måste förresten instämma med dig om spansk sophanering. Här där jag bor töms soptunnan bara varanna vecka och dom jag hyr av har en sopsäck i garaget och säger åt mig att inte kasta så mycket sopor. Jag ska ju flyttaden här helgen och försöker slänga en del men var? Återvinningsstationen har varit stängd flera daga och verkar inte vilja ta emot bl.a trasiga stolar och trasiga leksaker.
I Madrid tömdes våran soptunna varje natt och man kunde ställa ut möbler och sånt man ville bli av med.

Anna Malaga said...

Erik - Hej och välkommen hit! Jag ska titta in pâ din blogg ocksâ, alltid roligt med Spanienbloggar.

Therese - Det lâter som rena drömmen för en som flyttar...

Anonymous said...

"Det jag mest retar mig pâ när det gäller spanjorerna är att de kastar skräp ute i naturen. Ofta slänger de cigarettpaket och plastflaskor genom bilfönstret. Ursäkten är säkert världens vanligaste och ocksâ mest korkade: alla andra gör det!"

Jag har ett en hel del exempel på sådant beteende i Sverige också så vi är nog inte så mycket bättre alla gånger. En gång såg jag någon som kastade ut en hel drös med cd-skivor från bilen som körde framför mig! När jag är ute och går ser jag massor med godispapper, gamla cigpaket etc efter vägen.