Sunday, March 11, 2007

Den Vanliga Vardagen

Jag brukar inte läsa Asienbloggar, men trillade in pâ Thailandsbloggen och hittade det här intressanta inlägget om funderingar om att flytta tillbaka till Sverige. Jag känner inte alls till Thailand, men mâste hâlla med om att vardagen hinner ikapp överallt. När man “skaffar sig ett liv” i ett land, spelar det egentligen ingen roll om man bor i nord eller syd, öst eller väst. Det mesta handlar ändâ om jobb, skola, vänner, svärfamilj, hobbies och intressen.
Om man väljer att stanna eller inte, beror ocksâ pâ just det. Hur man trivs i Den Grâa Vardagen. Inte hur vackra palmerna är, eller vilken fantastisk utsikt man har frân balkongen. Det är viktigare att vi trivs med den tillvaro som hälsar oss välkomna varje morgon, när vi har kommit över den första fasen av äventyr och anpassning.

De flesta invandrare eller utlandsboende (vad det nu är för skillnad....) brukar gâ igenom flera faser. Ibland kan de första mânaderna mest liknas vid ett chocktillstând, där man bombarderas av nya intryck och ska försöka minnas nya regler, nya ord och nya beteenden. Sen kommer ofta en fas där man är nöjd med sina framgângar (om man nu har haft nâgra) Sprâket gâr bättre och bättre, man fâr vänner, man skaffar jobb, man lär sig hur saker fungerar och kan fâ vardagen att flyta. Man glömmer nästan bort sitt gamla hemland i sina ansträngningar för att smälta in i det nya.

När vardagen börjar likna just en vanlig vardag istället för ett exotiskt äventyr (kanske efter ett par âr), kan man börja se den som den verkligen är. När man kan sprâket och koderna, när man har haft vänner i flera âr, och känner ett land frân insidan, har man ocksâ tid och ro att fundera. Ska man verkligen stanna här “för alltid”?

Ibland undrar jag om inte mânga som drömmer om att bo i Spanien fäster sig vid “fel”saker. En liten vit by uppe i bergen kan tyckas vara ett paradis, men för att kunna bosätta där mâste man ocksâ trivas med bybornas mentalitet. Visst, deras vänlighet är genuin och ärlig, men deras sätt att tänka och leva är totalt annorlunda svenskarnas.

Therese har ocksâ skrivit ett inlägg om nästan samma sak, men frân ett annat perspektiv, eftersom hon redan har flyttat tillbaka till Sverige frân Madrid. Nu var det andra orsaker som gjorde att hon flyttade, men hon berättar ocksâ om hur vardagen finns överallt. Vi som bor i Spanien permanent hänger inte pâ flamencobarer med ett glas fino i handen varje dag. Istället stâr vi i kassaköer, gâr pâ banken och tvättar bilen. Sliter pâ kontoret och sitter pâ föräldramöten.

Att jag har stannat här sâ länge är nog för att jag trivs med vardagen. Inget här är speciellt märkvärdigt, men behöver inte vara det heller. Pâ nâgot vis har spanjorernas vardag alltid en guldkant. De kan konsten att själva sätta dit den. Ingen är särskilt stressad om de inte har nâgot urcoolt och sällsynt resmâl att berätta om när de kommer tillbaka efter semestern. Det viktigaste är att âterse arbetskamraterna och skratta högt över elvakaffet pâ den trânga baren vid hörnet. Precis som en vanlig vardag.

19 comments:

Anonymous said...

Låter som det skulle passa mig!

Thérèse said...

Visst kommer vardagen ifatt en var man än bor. Man ska nog heller inte ta för givet att det automatisk blir så mycket bättre bara för att man flyttar till en ny plats.

Hade det varit så att vi Spanien-svenskar ständit hängde på flamencobarer med ett glas fino i handen hade jag naturligtvis inte flyttat till Sverige ;)

Nej men jag kan absolut tänka mig att bo i Spanien igen. Dt var ju melln barnens pappa och mig det inte funkade , jag trivdes bra annars. Övervägde ju att flytta från honom en stanna kvar i landet.
Får väl se hur det blir i framtiden men när jag blir behörig lärare kan ag ju låta svenska skolan i Madrid , på costa del sol och gran canaria få veta det.

Barnens pappa och jag funderade ju på separation långt innan vi flyttade till Madrid så at vi bodde där hade inget med saken att göra. Nu är vi väldigt goda vnner och det är trevligtatt prata och umgås som kompisar. Ha kommer snart på besök och har med sig en massa spanska godsaker. Jag och barnen kanske åker ner och hälsar på någon gång också ,vore kul

Anonymous said...

Det ar sa sant som det ar sagt! Oavsett var man bor kommmer man i kontakt med vardagen efter ett tag... Det ar nog bara riktigt, riktigt rika manniskor som har rad att leva nagon sorts "overkligt" liv dar ena dagen aldrig ar den andra lik. Fast a andra sidan tror jag att aven t ex Paris Hilton har sina moments da hon kanner sig trott pa att bara shoppa hela dagarna sa vardagen hinner nog ikapp aven dar... *s*

Lars at Ejgde said...

Det är väl så att vart vi än flyr/ flyttar så tar vi alltid med den vi försöker undkomma. Oss själva.
Är jag trött på mitt liv här hemma så blir jag nog inte lyckligare någon annan stans heller. Eller?

Men många svenskar söker sig till varmare breddgrader (över vintern) av hälsoskäl kanske ?

jag tror själv att jag skulle må bättre fysiskt av att slippa kyla, snö och framförallt mörker under 3-4 månader. Frågan är mest vad man skulle sysselsätta sig med (jag som inte spelar golf).

Men hade jag bara tillgång till bredband så skulle jag klara mig rätt länge......:)
Förresten, hur funkar sånt i Malaga. Vad kostar det att ha bredband ?
Lars

Anonymous said...

Riktigt bra blogg!

Carin said...

Du har så rätt i allt, som vanligt Anna. Jag är som du, trivs väldigt bra med vardagen i Spanien. Den kom faktiskt som en välsignelse ganska långt efter att jag flyttat hit. Icke-vardag är inte alltid att sträva efter, behöver inte alltid vara positivt.
Mitt liv här är ganska annorlunda än det i Sverige, men det beror kanske mer på mitt jobb. Men jag njuter av allt fler rutiner och återkommande vanor. Jag vill faktiskt gärna ha ett helt vanligt liv. Jag menar, trots allt måste man ju jobba, betala räkningar och överleva, och allt för mycket spänning är bara stressande.

kantorn said...

Min svärmor sa till oss nån månad innan vi skulle flytta tillbaka till sverige från mallorca:

"Passa på att njuta nu för snart är ni tillbaka i vardagen"

Vaddå, vi hade precis lika mycket vardag på Mallorca som vi har nu i sverige. Men det förstår inte alla...tyvärr. Inget ont om vardagen varken här. Den är trots allt rätt go. :-)

Anonymous said...

Huvudet paa spiken igen Anna! Precis... Jag var naestan 23 naer jag flyttade utomlands foersta gg, men insaag strax att det inte riktigt funkar att beraetta att man drog till Paris oever helgen med kompisar. Folk trodde man levde lyxliv hela tiden. Saa jag fick kompensera med byraakrati, sophaemtning etc - dvs rena vardagstjatet. Men jag bodde 17 aar i ett land jag inte saknar foer landets skull utan mest kompisarna, frisoeren och min utmaerkta tandlaekare. Nu maaste jag aaterigen bygga upp detta i Spanien.

Anna Malaga said...

Niklas - Ja, mig passar det i alla fall ;-)

Therese - Kul med spanska godsaker! Klart ni ska till Madrid en sväng, nu när allt har ordnat sig. Vad skönt att ni kommer översns och kan vara vänner.

Karin - Haha, Paris Hilton har nog sin vardag, även om den inte precis liknar vâr. Undrar hur vardagen ser ut när man växt upp pâ ett hotell?

Lars - Ja, sig själv och sina problem fâr man nog ta med sig ;-) Däremot är klimatet ganska hälsosamt. Jag har kronisk bronkit, men känner knappt av det här.
Vârt bredband kostar 38 Euros i mânaden.

Writers edge - Tack sâ mycket och valkommen hit!

Carin - Ja, för mycket spänning kan bli jobbigt i längden. Människor är ju olika, men jag vill gärna slâ rot och kunna planera âtmistone nâgra vackor framât ;-). Man kan ju njuta av vardagen ocksâ, bara man "lyfter blicken" lite dâ och dâ.

Kantorn - just precis! Nu tycker jag tvärtemot att Sverige är semester och jag kommer tillbaka till vardagen här.

Anomym(Âsa?) - Klart alla utlandssvenskar lever lyxliv!! ;-)Jag bättrar pâ min swing hela dagarna medan städerskan putsar pokalerna...
Hoppas du snart blir hemmastadd i Madrid.

Anonymous said...

Visst är det så att vardagen alltid kommer ifatt. När jag tänker att jag skulle flytta från Sverige är det ofta vädret det handlar om, jag avskyr snö och kyla. Maken och jag har många gånger diskuterat att flytta till Italien, men så kommer just den där oroskänslan. Vardagen kommer ifatt en även där trots sol och värme. Kommer jag att trivas då? Sen är ju kanske inte Napoli den lättaste staden att bo i, även om jag älskar den... svårt det där :)

Anonymous said...

En annan grej med att bo utomlands laenge aer att man blir ju inte riktig svensk heller laengre. Kan vara nog saa kul naer folk inte begriper att man inte aer nyutslaeppt fraan naagon institution bara foer att man inte vet hur mycket kostar eller lokal trafiken fungerar - aaeven om man talar flytande svenska med tydlig dialekt!

Monica said...

Anonimos sista kommentar (eller det kanske står anonyms på svenskars bloggar ?) får mig att tänka på när Anna i ett annat sammanhang pekade på just det du skriver, och hur kassörskorna på ica i Sverige frågade om hon ville ha på summan, eller vad de nu frågar, om man vill ha på beloppet, alltså när man betalar med kort. ?eh, på beloppet? De menade att man ju kan få ut kontanter när man betalar med kort, utöver den slutsumman man handlat för. Det har inte funnits så hemkst länge i Sverige, och gör att man kan känna sig bortkommen. Samt att mynten kommer i en lustig liten skål, som man också ska stoppa mynt i. Samt, något Anna brukar skriva om och som jag på bara fem år har hunnit vänja mig av vid, att lägga kassen på bandet för att bli inslagen i kassan, den kostar ju pengar...

Anna Malaga said...

Sarachella - Ja, är det snön ni vill slippa är ju Napoli ett bra ställe, och det verkar vara en underbar stad pâ mânga vis. Men samtidigt har den ju sina baksidor.

Anonym och Monica - just det! Jag fâr nog skriva ett helt inlägg om det.

Anonymous said...

Just det! God morgon igen! eller den totala svenska sociala kontrollen om att barcoden ska ligga paa ett speciellt saett och hin hale tar den som inte goer saa i affaeren. Bygg inga varuberg inte!!! Just de - de smaa myntkopparna de hade jag gloemt! Ska hem till paask igen saa vi faar vael se... Maaste kolla upp ev nya trafikregler ocksaa - inte koera fast det aer orange t ex... I Sverige alltsaa...

anna B said...

Det är så roligt att läsa din blogg, då väcks "minnenas alle". Ja, verkligheten hann ikapp där nere också. Minns att jag bokstavligen " lyfte blicken" från diskbaljan, såg ut genom köksfönstret och sade till mig själv "Det blåa vattnet du ser där ute, det är faktiskt MEDELHAVET! Glöm inte det."
Trots bara 7 år i Spanien kan jag få lite "hemlängtan" ibland. Det händer att jag går in i en ZARA butik (de ser ju likadana ut överallt) bara för att få känslan av att vara i Spanien igen.

Anna Malaga said...

Osa Mayor - Men fâr man böter om man kör pâ orange???

Anna B - Visst är det viktigt! Jag har faktiskt ocksâ varit pâ Zara idag... vad gjorde du i Fuengirola?

Anonymous said...

Tips till alla er som jag bor i utlandet. Jag fann en tjänst www.mobila-posten.se som göra att jag kan läsa min post oavset var jag är. Cool!

Unknown said...

Hej, Fint skrivet!!
Själv letade på "flytta tillbaka till Sverige med Spansk man..." kom denna blog upp som förslag. Jag har bott i Madrid i 14 år. Känner att jag kan det här nu...Men jag letar efter HUR man gör??
Vad måste man göra INNAN man flyttar. 2 barn 7 och 8 år och en Spansk man som sagt. Jag har ett jobb på gpng i Sverige men vågar ju inget säga något än...vi äger en lägenhet med lån...barnen måste gå i skolan etc. Skulle behöva en checklista!!! Nån???
Hoppas hoppas!!
Anci

Anna Malaga said...

Hej Anci, du har kommenterar pâ en fyra âr gammal post som ingen läser just nu. Maila mig gärna om du vill för utbyte av input och info, jag hâller själv pâ att flytta till Sverige igen, efter 22 âr :)
benicamp at telefonica punkt net