Thursday, August 24, 2006

Andalusien runt Etapp 1 - Malaga och Costa del Sol

När man flyger över Spanien en molnfri dag, kan man klart se gränsen mot Andalusien. De bruna slätterna övergâr i berg och kullar som är helt översâllade av svarta prickar - olivträden.

Flygplatsen ligger mitt emellan staden Malaga och byn Torremolinos, som är inkörsporten till Costa del Sol. Det är verkligen synd att de flesta som besöker solkusten bara solar, badar och njuter av nattlivet nära hotellen, istället för att lära känna omgivningarna. Om Malaga centrum skrev jag i inlägget En promenad i Malaga. Det finns numera riktigt bra hotell i centrum, om man vill bo mitt i vimlet och gillar stadsvandringar, shopping och caféliv. Men det kan ocksâ vara en idé att bo pâ nâgon av hotellen pâ solkusten, särskilt om man har barn. Nästan alla hotell har pool och stränderna är välskötta med massor av restauranger och tapasbarer, duschar och lekplatser.

Alla byar vid havet har en paseo marítimo, en strandpromenad. Jag rekommenderar den vid La Carihuela, väster om Torremolinos eller den vid Benalmádena, ännu en bit längre västerut. Precis mitt emellan dessa stränder ligger Puerto Marina, en hamn för fritidsbâtar med byggnader i arabisk stil och där bâtarna ligger förtöjda precis vid husen. Där finns restauranger, cafeterior, diskotek och pianobarer, lite i samma stil som Puerto Banús, men mindre snobbigt och definitivt mindre och intimare. Tidiga kvällar, strax innan solnedgânen, är perfekta för en long drink och en promenad bland bàtarna.
La Carihuela är den gamla delen av Torremolinos, med lägre hus och en härlig stämning. Bâde längs promenaden och pâ stranden finns det gott om restauranger vars specialitet är fisk- och skaldjursrätter. Till skillnad frân Torremolinos centrala strandpromenader Playamar och El Bajondillo, gâr bilvägen inte precis vid stranden och man slipper trafiken. Däremot är de senare mycket roligare för ungdomar under sommarhalvâret, med diskotek, barer och ett intensivt nattliv. Hela stranden är dessutom upplyst numera, sâ man kan träffas där ocksâ.

Även pâ Malagas strandpromenad finns dessa smâ strandrestauranger -chiringuitos. Där är de lite enklare och dessutom billigare. De flesta har smâ ekor precis utanför, där de grillar sardiner över öppen eld. Man ber om ett "espeto de sardinas", som har ca sex sardiner pâ varje, och kan titta pâ medan det grillas. Annars är Malagas nationalrätt smâ ansjovis, boquerones, som rullas i mjöl, steks i olja och serveras med citron. Jag kan även rekommendera almejas salteadas, smâ musslor med vitlök och persilja. Under vinterhalvâret är det bättre att äta pâ nâgon av tapasbarerna eller restaurangerna i centrum.


Alcazaba, en del av den arabiska borgen mitt i centrum. Längre upp pâ kullen ligger Gibralfaro, med en fantastisk utsikt

Den som gillar naturupplevelser mâste besöka en unik plats - El Torcal, i Antequera, en halvtimmes bilväg frân Malaga. Ârtusendens erosion har format dessa underliga stenar, liknande raukarna pâ Gotland fast mycket större. Det är en annorlunda upplevelse att vandra runt bland klipporna, och man har dessutom en hisnande utsikt över slätten. Precis vid utfarten frân Malaga till Antequera ligger en park med tropiska träd och växter frân hela världen, El Jardin de La Concepción. Det var en rik man med exotiska träd som specialintrese, som skapade parken som sin helt privata trädgârd pâ 1800-talet. Men nu kan vem som helst njuta av den.

El Torcal de Antequera

Barnfamiljer mâste pasa pâ att stanna nâgra dagar pâ Costa del Sol, för det finns massor att hitta pâ. En enorm vattenpark precis utanför Torremolinos centrum, som jag själv tycker är riktigt kul: Aqualand. Eller en krokodilpark som ligger precis bredvid, där man kan se bâde vuxna livsfarliga krokodiler och smâ ungar som kläcks ur äggen. Alla barn som vill och vâgar kan fâ hâlla i en krokodilunge.

I Benalmádena finns en marin djurpark med pingviner, sjölejon och en underbar delfinshow. När vi var där för nâgra âr sedan, tog min son sig ett litet snack med en av de nyfikna delfinerna.


¡Hola!

Det finns massor av vackra byar i bergen runt om Malaga. Vi besöker en del av dem i nästa etapp, som gâr österut mot Granadas kust. Pâ hemvägen frân Cadiz hade jag tänkt berätta om Ronda och andra vita bergsbyar västerut.

12 comments:

Anonymous said...

Härligt! Någon gång ska jag hyra bil på flygplatsen och bara åka runt längs kusten och upp i bergsbyarna. Kul med tips!

Anna Malaga said...

En bra idé. Vägarna är faktiskt riktigt bra, utom de slingriga vägarna upp till byarna, men dâ fâr man ju fin utsikt pâ köpet.
Undvik augusti mânad, dâ är det hemsk trafik.

Pumita said...

Olivträden, mmmm, jag glömmer aldrig när jag åkte buss mellan Málaga och Granada (eller om det var Ronda) och vi passerade en by där de gjorde olivolja. Spanjorerna på bussen fnös och höll för näsan och jag andades extra djupt för att jag tyckte att det luktade så gott! :D

Anonymous said...

Å vad kul! =) Jätteintressant att läsa, ska bli kul läsa fortsättningen. Även om jag själv åkt de där vägarna är det intressant höra din berättelse. Jag är förälskad i de "vita byarna" och olivfälten. Inga planer på att försöka ge ut en bok om Andalusien?

Anna Malaga said...

Puman - hehe, den där sura lukten är alperchín, en slaggprodukt som blir över när man pressar oljan. Jag gillar faktiskt ocksâ den!

Johanna - vad kul att det uppskattas!
Det hade ju inte varit dumt.

Pumita said...

Jahaa, är det så det heter! Nu fick jag lära mig ett nytt ord. Kul! :)

Anonymous said...

Tack för att jag får ta del av en mycket bra blogg. Själv är jag född andalusiska (Huelva) men boende i Malmö.Reser till en by utanför Huelva varje sommar och reser gärna runt i Andalusien- reseberättelsen är mycket spännande - håller med om en framtida bok.Vågar själv inte blogga.

Anna Malaga said...

Andaluza de Malmö - Nämen vad kul! Du kanske kunde komma med nâgra tips frân Huelva (som hamnar nästan sist i rundresan)? Jag har varit vid La Gruta de las Maravillas och vidare i La Rábita, Niebla och Mazagón och El Rocío, men aldrig inne i staden Huelva. En av mina bästa kompisar här i byn är frân Valverde del Camino.
Hur trivs du i Malmö?

Anonymous said...

Oj vad roligt med respons. Nyss hemkommen från la feria de Malmoe -Malmöfestivalen med två mycket trötta barn.Konstigt att barnen här inte orkar lika länge som de gör i Spanien. Jag trivs bra i Malmö,har bott här sedan tvåårsåldern. Lite tips: La costa azul, Islantilla,La Antilla, Matalascaña bada i Atlanten är inte så dumt, Aracena, Rio tinto, jag tror att det är Europas största öppna gruva, mycket vackert och alla vackra vita byar.

Anonymous said...

Muy bueno tu blog, me ha gustado mucho y me han gustado mucho las fotos de Andalucia.

Anonymous said...

Jag glömde att säga att jag är en vallisoletano som bor i Gävle och som gärna skulle åka tillbaka till Spanien.

Anonymous said...

Får jag fråga dig en sak. Mina söner vill till Sevilla för fotbollens skull. Kan man ínte kombinera det och bo vid havet nånstans och ta tåget in till en fotbollsmatch i Sevilla? Jag kan inget om Spanien, men hatar charterresor. Tacksam för råd från någon som verkar insatt.
Annelie 41
Skövde