Friday, August 11, 2006

En dag pâ stranden

I gâr var det meningen att vi skulle tillbringa dagen i vattenparken, men vi hamnade sâklart i en trafikstockning. Trafiken runt Malaga är väldigt hârd âret om, men allra värst är den här mânaden.

När vi väl var framme, var köerna till inträdet sâ lânga att vi helt enkelt struntade i det. Att stâ en halvtimme i stekande sol, för att sen inte fâ plats under solskydden var inte speciellt lockande. Vi gav oss i väg till en strand i Marbella istället.

Stränderna pâ Malagas östra och västra sidor är väldigt olika. Vi bor pâ den östra sidan, och âker oftast till den här stranden, Burriana i Nerja:
Här ligger bergen närmare havet och stränderna är ofta klippiga. Man fâr en känsla av närhet till naturen, och vattnet är glasklart.

Närmare Malaga blir vattnet smutsigare och stränderna är överfulla. Typiska spanska familjer, bestâende av tjugo-trettio personer med stolar, bord, grill, en uppsättning sällskapsspel och en fruktansvärd massa mat, försöker samsas under solskydden. Ljudnivân är sâ hög att man inte hör vâgorna.

Längre västerut är stränderna större och vidare, med finkornig sand och alla bekvämligheter: fina restauranger, barer, duschar och lekplatser. De är ocksâ mycket renare. Nackdelen är att de är fulla med turister sâ här ârs.

Vâr favoritplaya pâ Västkusten är Los Monteros, nâgra kilometer öster om Marbella. Lânggrunt, med rent vatten och gyllengul sand. Men framför allt lugnt och skönt och med gott om plats även i augusti.

Att komma dit frân Malaga känns som en befrielse:
Alla skränande radioapparater har plötsligt förvunnit.
Vattenbrynet är inte fullt av vattenmeloner pâ kylning.
Man känner ingen lukt av grillkol och uppvärmd soppa och hör inga mammor vrâla ât sina barn.

Lustigt att se hur tjejernas utseende förändras helt pâ bara nâgra mil. Bilringar byts mot getingmidjor, bikinis frân torghandeln byts mot trikinis, enorma solglasögon, pareos med paljetter och guldfärgade strandväskor. (Inte för att det är modernt i âr - kvinnorna har alltid sett ut sâ i Marbella. Det verkar som de inte kan gâ utanför dörren utan nâgot som glittrar)

Tyvärr sker inte samma förändring hos männen. De har samma kulmagar efter 35 som i Malaga.

4 comments:

Anonymous said...

Hej! Vill bara säga till dig att det är jätteintressant läsa din blogg. Du skriver så detaljerat och bra. Saker som en annan glömmer, men det är så kul att läsa. Bor i Malaga en hel del, åker ner igen om 2 veckor. Du får mig längta ännu mer. Fortsätt med ditt intressanta skrivande om vardagens små händelser och kulturkrocken. /Johanna

Anna Malaga said...

Nadia - jasâ, du är sugen pâ bilköer? ;-)

Johanna - tack, vad roligt att höra! Hoppas du fâr det riktigt trevligt här.

Magnus W said...

Jag och en kär vän var två klick bort från att beställa en resa till Marbella med ruskigt billigt flyg, tillgång till bil och hus och sånt. Så vi hade allting väldigt billigt och bra.

Vännens föräldrar stoppade dock i sista sekund och påminde om hur det är nere på Costa del Sol just nu och runt Malaga och Marbella. Så vi väntar nog...och när man läser det där kan jag tänka mig hur det ser ut på krogar, och bilköer är inte så lockande.

Anna Malaga said...

Magnus - september är mycket bättre.
Samma utbud, men mindre folk. Nästan lika varmt, tyvärr. Kanske lite svalare pâ nätterna.