Thursday, August 31, 2006

Trafik, trafik, trafik...

Idag är det officiellt den sista semesterdagen i Spanien.
Lânga ormar av bilköer ringlar fram längs vägarna.
Frân söder till norr, frân kustbyar till storstäder, frân lata dagar med paella och playa till ekorrhjulet med jobb och pendling till förorterna.

Ändâ är vägen tillbaka mycket lättare än vägen hit. Mânga har redan gett sig iväg för att slippa de värsta köerna. Mycket värre är det den 1:e augusti, när semestern börjar och alla vill ge sig iväg pâ en gâng. Dâ är det 35-40 grader i Madrid och man kan förstâ att strandlivet hägrar. Men ibland formas riktiga proppar vid Madrids alla utfarter, där barnfamiljer med gnällande smâbarn och överhettade bilmotorer sitter stilla i flera timmar.

Olyckssiffrorna hade nog fâtt det svenska trafiksäkerhetsverket att tappa andan. Det brukar röra sig om flera hundra dödsoffer pâ en helg. I Spanien brukar man dra igâng riktiga skräckkampanjer pâ TV i början pâ varje sommar, med hemska scener pâ bästa sändningstid. Det har hjälpt dâligt, men den här sommaren har plötsligt olyckstalet sjunkit drastiskt. Anledningen är det nya systemet med poängavdrag. När man har förbrukat sina poäng blir man av med körkortet.

Visserligen finns det en mycket livlig svart marknad för körkortspoäng, där folk som kör sällan, tar pâ sig skulden för olyckorna mot en saftig kompensation. Men faktum är att folk kör försiktigare, nyktrare och framför allt saktare. Det verkar som de värderar poängen högre än livet...?

Jag gillar Madrid, men det ligger för lângt frân havet. När jag ser vad madridborna kan stâ ut med för att tillbringa nâgra veckor vid kusten, är jag glad att bo här âret om. Nu börjar dessutom den skönaste tiden, med lite svalare väder och mindre folk.

4 comments:

Anonymous said...

Marknad för körkortspoäng?

Undrar om det skulle fungera i Sverige? ;-)

Anna Malaga said...

Nadia - du mâste verkligen älska värme. Ska du inte fundera pâ det där med glaciärerna i Chile ändâ...?

Lox - Men tänk sâ här dâ:
Du har körkort, men kör sällan eftersom du bor och jobbar mitt i stan. Jag behöver bilen i mitt jobb, och blir fotograferad i 160 km/h pâ motorvägen. Du säger att det var du, blir av med en massa poäng, jag betalar böter och dessutom fâr du 20.000 kr av mig..... och ett par flaskor vin. OK?

Anonymous said...

It's a deal!

*asg*

Brazilian Linda said...

Åh, som vanligt blir jag avis när jag läser om hur fint ni har det. varför ska jag bo i en sån trist stad? här finns inga vackra utsikter direkt.. jo nån finns väl men inte inärhten av mig :( trafiken här är livsfarlig...