Sunday, August 13, 2006

Hotad fiskelycka

I gâr var min man och en kompis ute och fiskade i Gibraltarsundet. Mest för att njuta av det blâa havet och utsikten mot bâde Afrikas och Europas berg. Men de fick nâgra tonfiskar ocksâ, bl.a den här, som vägde 30 kg. Medelhavet är tyvärr nästan helt utfiskat. Definitivt inte pâ grund av metare eller spöfiskare, utan av alla nät (legala och illegala) där allt fastnar. Jag har själv fiskat en del med snorkel och harpun, men det man fâr räcker knappt till middag.

Numera hâller de stora spanska fiskebâtarna mest till vid i bankerna vid Marocko, Mauritanien och Namibia. Det är fattiga länder som behöver valuta och inte har sâ mycket att sätta emot. Nackdelen är vid dessa kuster bor massor av människor som livnär sig helt pâ fisket, och inte kan ta jobb som kypare pâ ett turisthotell nar fisket tar slut.

Gibraltarsundet är däremot oerhört vackert, man fâr verkligen känslan av att tvâ kontinenter möts. När man âker ut pâ en bâttur har man nästan alltid turen att träffa pâ glada delfiner, som älskar att leka i kölvattnet.

Hajar finns det ocksâ, och de brukar samlas i skuggan under stillastâende bâtar. Men trots att de kan bli upp till 3 meter lânga, stâr vi människor inte pâ deras meny.


glada delfiner

4 comments:

Thérèse said...

Gibraltarsundet är jättevackert. Jag gillar över den brittiska kolonin Gibraltar men på den punkten får jag inte medhåll av alla.
För några år sen var jag och en kompis ute på en delfinsafari för turister i Gibraltar. Det var en helt underbar eftermiddag , vi såg Afrika och Europa, vattnet var blått , solen sken och delfiner och flygfiskar samlades runt båten.
Fast staden Algeciras är inte vidare vacker men det hör ju inte till ämnet

Pumita said...

Vad underbart det ser ut! Jag har bara sett delfiner på långt håll (förutom på Kolmården förstås) så jag borde verkligen åka dit.

Anna Malaga said...

Therese: Nej, Algeciras är ingen vacker stad. Ännu fulare och sjaskigare är La Línea. Fast utsikten mot klippan är fantastisk!

Puman: Vi borde lära oss mer av delfinernas glada och bekymmersfria sätt att vara.

Nadia said...

vilken vacker fisk! Har aldrig förr tänkt på fiskar som vackra men den här var faktiskt det. Synd bara att han och hans kompisar blir allt färre...