Tuesday, August 22, 2006

Ferian är över



Efter en dryg vecka är nu Malagas stora folkfest över.

Den här gângen har vi bara besökt La Feria de Noche som byggs upp pâ ett stort omrâde utanför staden och där det festas hela natten lâng. Det är dels ett enormt tivoli, dels ett ställe där man äter, dricker och dansar i en slags smâ hus med fasta väggar och med tältduk som tak; casetas. En förening har hand om organisationen av varje hus, där de bygger upp dansbana, lângbord och bardiskar. Den populäraste heter Peña del Sombrero och vi brukar hâlla till pâ El Portón, som det är ocksâ är fart i. Det blir dock inte riktigt fullt förrän vid tvâtiden pâ natten och sen hâller det pâ tills solens första strâlar börjas synas bakom bergen. Det dansas mycket flamenco, framför allt sevillanas, men ännu mer modern musik. Det spanjorerna helst dansar till, bâde unga och gamla, är latinorytmer av Ricky Martin, David Bisbal, Enrique Iglesias osv.

Man hâller igâng med gott vitt vin, de populäraste är de torra fino och manzanilla, som man ofta blandar med casera (en slags sockerdriska) till rebujito. Jag är mest förtjust i det söta vinet Cartojal, frân en by norr om Malaga och som bara säljs i affärerna när det är feria. Däremot ser man sâ gott som aldrig nâgon som är berusad, bland tiotusentals besökare.

Men framför allt hâller man humöret uppe med massor av god mat. Vid fyratiden finns det inget som livar upp en trött festare mer än en tazita de caldo, kokhet consommé av en kött och grönsakssoppa med en aning citron och ett blad citronmeliss flytande ovanpâ. Pâ morgonen, innan alla börjar dra sig hemât, är det självklara mötesplatsen de smâ stânden som säljer chocolate con churros , varm och riktig tjock choklad med en slags kringlor som görs av vetemjöl och vatten, steks i olja och rullas i socker. De är antingen ihoprullade eller lânga och utdragna, sâ att man kan doppa dem i chokladen.

De här nattliga festerna är bara en del av ferian. Pâ dagtid (rättare sagt pâ eftermiddagen enligt den spanska dygnsrytmen) är stadens centrum fyllt av dansande människor. Vid sextiden börjar tjurfäktningarna. Pâ kvällen ordnas barnteater, andra aktiviteter för barn och konserter för ungdomar ute pâ La Feria de Noche. Och sen blir det allstâ dans och tivoli hela natten.

Den som verkligen gâr in för att njuta av festen, fâr använda nâgra fâ timmar pâ förmiddagen till att sova.

6 comments:

Anonymous said...

Jag älskar Churros, det är sâ gott.
Du skriver sâ bra, väntar efter din bok. Stor kram

Anna Malaga said...

Ja tack, vill du ge ut den? ;-)
Kram tillbaka

Anonymous said...

Låter härligt! :-)

Kram.

Anonymous said...

Churros är så gott!
Casera hade jag glömt namnet på, visst är det Casera man använder till Sangria också?

Pumita said...

Anna: Finns det fyllda churros i Spanien också? Har nämligen ätit såna i Centralamerika. Det var nån sorts creme som smakade choklad. Väldigt sött, men inte så dumt. :)

Anna Malaga said...

Casera - ja, man använder det i sangría ocksâ. Och i den lite enklare sommardrycken "tinto de verano" som är rödvin, casera, is och en citronskiva.
Man blandar den ocksâ med öl sâ att det blir "clara", liknande shandy.

Fyllda churros har jag inte sett, men jag skulle gärna prova!